Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell’dan enflasyon düşüşü konusunda olumlu yorumlar

Temsilciler Meclisi’nin Finansal Hizmetler Komisyonu’nda konuşan ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell meclis üyelerine para politikaları konusunda bilgi verdi. “Oldukça…

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell’dan enflasyon düşüşü konusunda olumlu yorumlar

Temsilciler Meclisi’nin Finansal Hizmetler Komisyonu’nda konuşan ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell meclis üyelerine para politikaları konusunda bilgi verdi. “Oldukça fazla ilerleme” kaydedildiğini savunan Powell, sıkı para politikası konusundaysa halen gidilecek yol olduğunu söyledi

ABD Merkez Bankası FED Başkanı Jerome Powell, Temsilciler Meclisi’nin Finansal Hizmetler Komisyonu’nda konuştu ve meclis üyelerine para politikaları konusunda bilgi verdi. Powell, sıkı para politikası konusunda halen gidilecek yol olduğunu söyledi.

FED Başkanı Powell, Temsilciler Meclisi üyelerine rutin bir bilgilendirme kapsamında bilgiler aktardı. Powell, FED’in elindeki rezervlerden mevcutta yaklaşık 1,7 trilyon dolar azalttığını, ancak finansal kuruluşların yeterli kaynaklara erişebildiğinden emin olmak için dikkatli bir şekilde durma noktasına doğru ilerleyeceğini söyledi.

Powell, “Oldukça fazla ilerleme kaydettik” dedi, ancak sözlerine “Daha gidecek çok yolumuz olduğunu düşünüyoruz” ifadeleriyle devam etti.

ABD Merkez Bankası, COVID-19 salgınıyla yaşanan ekonomik sıkıntılara yanıt olarak uzun vadeli faiz oranlarını baskılamak ve ekonomiyi desteklemek için bilançosunu büyüttü.

FED, şu anda elindeki ABD Hazine tahvillerinin ayda 25 milyar dolar kadarının ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin de 35 milyar dolarlık kısmının vadelerinin dolmasına izin veriyor.

Toplantıda komisyon üyeleri Powell’a, Proje 2025 adı verilen ve FED’in yapısında bazı değişiklikler öngören düzenleme teklifleri konusunda da sorular yöneltti. Powell hem para politikası hem de istihdam konusunda FED’in elinde yetkilerin olmasının ABD Merkez Bankası’nı güçlü kıldığını anlattı. Ancak siyasetçiler arasında FED’in sadece enflasyon konusuna odaklanması gerektiğini savunanlar da bulunuyor.

FED Başkanı halen ABD’de geçerli olan 5,25-5,5 aralığındaki faiz oranının enflasyonla mücadele için etkili şekilde kullanıldığını ifade etti.

Enflasyon konusunda pozitif ifadeler

Powell, Salı günü Senato’da düzenlenen oturumda yaptığı diğer yorumlarda da enflasyondaki düşüşün devam edeceğine olan inancının arttığını dile getirdi.

ABD’de işsizlik oranı şu anda yüzde 4,1. Powell bu rakamın tarihsel standartlara göre düşük olduğunu ancak bir yıldır kademeli olarak arttığını söyledi. Bu, FED’in daha önce açıkladığı işsizlik oranı hedefiyle de örtüşen bir veri.

Powell, Salı günü yaptığı gibi bugün de Temsilciler Meclisi üyelerine “daha fazla iyi verinin” ABD merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesi için gerekçe oluşturacağını söyledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler