Dünya Ekonomisi
Güncelleme: ABD ekonomisindeki büyüme beklentileri aştı, yumuşak iniş devrede
ABD ekonomisi ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde bir büyüme gösterdi. GSYH ikinci çeyrekte yüzde 2,8 büyüdü. Ekonomistler büyüme oranını yüzde 2,1…
ABD ekonomisi ikinci çeyrekte beklentilerin üzerinde bir büyüme gösterdi. GSYH ikinci çeyrekte yüzde 2,8 büyüdü. Ekonomistler büyüme oranını yüzde 2,1 olarak bekliyordu.
Soğuyan enflasyon ve güçlü işgücü piyasası, tüketicilerin yüksek faiz oranları mali durumlarını olumsuz etkilese de harcamalarını sürdürmelerini sağladığından ekonomik büyüme ilkbaharda da güçlü seyretti.
Ticaret Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, enflasyondan arındırılmış gayri safi yurtiçi hasılanın ikinci çeyrekte yıllık yüzde 2,8 oranında arttığını belirtti. Bu oran hem ilk çeyrekte kaydedilen yüzde 1,4’lük orandan hem de beklentilerden daha hızlıydı, ancak geçen yılın ikinci yarısındaki beklenmedik derecede güçlü büyümeden daha düşüktü.
ABD ekonomisinin bel kemiği olan tüketici harcamaları, ikinci çeyrekte yıllık yüzde 2,3 oranında arttı – pandeminin neden olduğu kapanışların ardından işletmelerin yeniden açıldığı 2021’den çok daha yavaş olsa da sağlam bir hız. Yılın başında beklenmedik bir şekilde yükselen enflasyon ikinci çeyrekte azaldı. Veriler ön hazırlık niteliğinde ve en az iki kez revize edilecek.
Birlikte ele alındığında, veriler ekonominin, enflasyonun bir resesyonu tetiklemeden soğuduğu nadir bir “yumuşak iniş” yolunda ilerlediğini gösteriyor. Federal Rezerv iki yıl önce enflasyonla mücadele için faiz oranlarını artırmaya başladığında çok az tahminci bu olasılığı düşünmüştü.
Oxford Economics’in baş ABD ekonomisti Ryan Sweet, “Ekonomi bir geçiş sürecinde ama iyi bir yerde. Ekonomi geçen yılın ikinci yarısındaki çok güçlü büyümeden sonra yavaşlıyor. Sadece biraz daha sürdürülebilir bir düzene geçiyoruz” dedi.
Fed yetkilileri önümüzdeki hafta bir araya gelerek geçtiğimiz yıl on yıllardır en yüksek seviyede tuttukları faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayacaklarını değerlendirecekler. Politika yapıcıların önümüzdeki hafta faiz indirimine gitmesini kimse beklemiyor ancak enflasyonun düşmeye devam etmesi halinde Eylül ayında böyle bir hamlenin gelebileceğinin sinyalini verebilirler.
Ekonomi bir bütün olarak yüksek faiz oranları karşısında şaşırtıcı derecede dirençli olduğunu kanıtladı. Ancak Fed’in politikaları bazı alanlarda açık bir şekilde zarar verdi. Özellikle konut piyasası, yüksek borçlanma maliyetlerinin hem mevcut evleri satın almayı hem de yenilerini inşa etmeyi daha pahalı hale getirmesi nedeniyle zorlandı. Genel tüketici harcamaları güçlü kalmaya devam ederken, bazı ailelerin – özellikle düşük veya orta gelirli olanların – zorlandığına dair işaretler var. Daha fazla borçlu araba kredisi ve kredi kartı ödemelerini geciktiriyor ve büyük perakendeciler tüketicilerin daha temkinli hale geldiğini bildirdi.
İşsizliğin düşük seyretmesi ve ücretlerin fiyatlardan daha hızlı artması nedeniyle tüketiciler harcamalarını sürdürebildi. Ancak işsizlik oranı son aylarda yükseldi ve bazı ekonomistler daha fazla işletmenin işçi çıkarmaya başlayabileceğinden endişe ediyor. Bu da tüm ekonomide dalgalanma etkilerine neden olabilir. Tüketici için her şey iş piyasasına bağlı ve istihdamn güçlü kalması kritik önem taşıyor.