Döviz
YENİLEME (BoJ faiz artırmaya hazırlanıyor): Yen’in Altı Günlük Düşüşü Japonya’nın Müdahale Riskini Artırıyor
BoJ ilk toplantısında faiz artırabilir
Japonya’da enflasyon, hükümetin yenilenebilir enerjiyle ilgili vergileri artırmasının ardından hızlandı; bu sonuç, merkez bankasının önümüzdeki aylarda faiz oranlarını artıracağı beklentisini destekliyor.
İçişleri bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, taze gıda hariç tüketici fiyatlarının Nisan ayındaki %2,2 seviyesinden hızlanarak Mayıs ayında bir yıl öncesine göre %2,5 arttığını söyledi. Veri, ekonomistler konsensusun biraz altında gelirken, 26cı ayda da Japonya Merkez Bankası’nın %2 hedefinin üzerinde kaldı. Ülke çapındaki sonuçlar, Tokyo’nun üç hafta önce açıklanan Mayıs ayı rakamlarıyla kabaca aynı doğrultudaydı.
Ana gösterge iki aylık yavaşlamanın ardından yeniden hızlandı ve BOJ’un tahvil alımlarını azaltma planlarına ilişkin ayrıntıları açıklayacağını söylediği gelecek ayki toplantıda faiz oranlarını da artırması olasılığını yükseltti.
Geçen hafta yetkililerin aynı toplantıda oranları artırıp artıramayacağı sorulduğunda Guvernör Kazuo Ueda, “veriler böyle bir hamleyi gerektirdiği sürece niye olmasın?” yanıtını verdi.
Ueda, Salı günü parlamentoda yaptığı konuşmada, ekonomik ve finansal koşullara bağlı olarak politika faizinin önümüzdeki ay artırılma ihtimalinin yüksek olduğunu belirterek, erken faiz artırımı olasılığının da altını çizdi.
İleriye dönük olarak fiyatları etkileyen hem olumlu hem de olumsuz faktörler var. Fiyatları yukarı çeken ana faktörlerden biri yendeki zayıflık. Japonya para birimi geçen ayın büyük bölümünde dolara karşı 34 yılın en düşük seviyesinden birkaç yen uzakta işlem gördü.
Kaynak: Japan’s Inflation Picks Up, Backing Case for BOJ Rate Hike, Bloomberg
Yen, Mart ayından bu yana en uzun kayıp serisini geride bırakarak 34 yılın en düşük seviyesinden kapandı ve Japon yetkililerin para birimini desteklemek için bir kez daha devreye girme riskini artırdı.
Perşembe günü yen üst üste altıncı seansta da değer kaybederek son üç ayın en büyük düşüşünü yaşadı ve günü Nisan 1990’dan bu yana en zayıf kapanış seviyesi olan dolar başına 159’un hemen altında tamamladı. Japon para biriminin yıl içindeki en düşük gün içi noktası olan dolar başına 160,17 hala görüş mesafesinde. Otuz yılı aşkın bir süredir ilk kez Nisan ayında ulaşılan bu seviye, politika yapıcıların müdahalesinden önce gelmişti.
Yendeki zayıflık, Japonya ile ABD de dahil olmak üzere başlıca rakipleri arasındaki getiri farkının devam ettiği bir ortamda ortaya çıktı. Japonya Merkez Bankası politika yapıcılarının, merkez bankasının Haziran toplantısında tahvil alımının azaltılmasına ilişkin ayrıntıları açıklamayı reddetmesinin ardından geldi. Bir zaman çizelgesi olmadan, yatırımcılar Japonya’nın politikasını ne zaman normalleştireceğini merak ediyor ki bu da yeni desteklemesi gereken bir adım. Çin tahvil getirilerindeki keskin düşüş, diğer Asya para birimlerinin yanı sıra yeni daha da zayıflattı.
Shinichiro Kadota liderliğindeki Barclays stratejistleri Perşembe günkü bir notta, “ABD-Japonya faiz farkları belirli bir eşiği aştığı sürece, faiz farklarının bir miktar daralmasına rağmen carry trade nedeniyle yen satışlarının azalmaması mümkün,” diye yazdı. Şu anda dolar-yen paritesinin yıl sonuna kadar 160 civarında işlem göreceğini düşünüyorlar.
Bu Nisan ve Mayıs aylarında Japonya Maliye Bakanlığı, para birimi üzerindeki baskıyı bir miktar hafifleten hamlelerle yeni desteklemek için yaklaşık 62,7 milyar dolar harcadı.
JPMorgan stratejistleri Junya Tanase ve Ikue Saito, Maliye Bakanlığı’nın “aşırı”, “spekülatif” ve “ekonomik temellerden sapmış” bir hareket görmesi halinde tekrar müdahale etmeye hazır olduğunu yazdı ve spekülatif yen satışından kaynaklanan bir hareket gibi bir kur hareketinin hızının ve doğasının “müdahale kararının anahtarı olacağını” ekledi.
Perşembe günü ABD Hazinesi, Kongre’ye sunduğu raporun bir parçası olarak Japonya’nın döviz izleme listesine eklendiğini açıkladı, ancak Japonya veya başka bir ülkeyi döviz manipülatörü olarak adlandırmadı. Raporda Japonya’nın Nisan ve Mayıs müdahalelerine değinilirken, ülkenin büyük ikili ticaret ve cari hesap fazlalarına odaklanıldı.
Yine de, bu yılın başlarında yaşanan ve daha önce müdahale nöbetlerine yol açan sürekli yen zayıflığının aksine, Japon yetkililer son haftalarda müdahale konusunda daha çekingen göründü. Haziran ayının başlarında Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, yetkililerin döviz hareketlerini izlemeye devam ettiğini ancak müdahalenin yalnızca sınırlı bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi.