Döviz
Yen dolara karşı 38 yıllık dipte, BoJ faiz artırımı tasarlıyor
Japonya Merkez Bankası, Temmuz ayındaki niceliksel sıkılaştırma (QT) planını açıklamayı ve hala çok gevşek olan para politikasından geri çekilmeyi planlıyor.
FactSet verilerine göre, Japon yeni Perşembe sabaha Asya’da ABD doları karşısında neredeyse 38 yılın en düşük seviyesi olan 160,82’ye geriledi. Reuters ekonomistleri arasında yapılan bir ankete göre Japonya’nın mayıs ayındaki yıllık perakende satış büyümesi %2 beklenirken, %3 olarak gerçekleşti. Çin’in endüstriyel şirketlerinin karı Ocak’tan Mayıs’a kadar yıllık %3,4 arttı.
Asya-Pasifik piyasaları Perşembe günü düşük açıldı; Japon yeni Çarşamba günü sonlarında neredeyse 38 yılın en düşük seviyesine geriledi ve ABD doları karşısında 160,82’ye ulaştı. Yen en son iki ay önce dolar karşısında 160 seviyesini aşmış ve Japon hükümetinin 2022’den bu yana ilk müdahalesine yol açmıştı.
Reuters’in bildirdiğine göre, Maliye Bakanı Shunichi Suzuki Perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkenin “döviz kurunun ekonomi üzerindeki etkisinden derin endişe duyduğunu” söyledi.
Sonuç olarak Japonya Merkez Bankası, Temmuz ayındaki niceliksel sıkılaştırma (QT) planını açıklamayı ve hala çok gevşek olan para politikasından geri çekilmeyi planlıyor. Yani, aylık tahvil alımları azaltılırken, buna bir faiz artırımının da eşlik edebileceğine dair sinyaller veriyor. Geçtiğimiz hafta guvernörler tarafından verilen şahin mesajlar, yendeki sendelemenin BoJ üzerinde yarattığı baskıyı vurguluyor. Zayıf yen ithalat maliyetlerini artırarak enflasyonu %2 hedefinin oldukça üzerine çıkarabilir.
BoJ’den isim vermeyen üç kaynak, Temmuz ayı da dahil olmak üzere her PPK toplantısında faiz artırımının masada olacağını söyledi. Kaynaklardan biri, “Enflasyon gelişmeleri göz önüne alındığında, faiz oranları açıkça çok düşük” dedi. Başka bir kaynak, “Pek çok şey gelecek verilere bağlı, ancak Temmuz ayında faiz artırımı ihtimali var” dedi ve bu görüş üçüncü bir kaynak tarafından da doğrulandı.
BOJ bu ay PPK toplantısında faiz oranlarını sıfır civarında sabit tuttu. Ancak toplantı özetine göre, kurul ek faiz artırımı ihtiyacını tartıştı ve bir üye maliyet baskılarının enflasyonu çok fazla yukarı çekmesini önlemek için faiz artırımı istedi. Özet bankanın yakın vadede eyleme hazırlandığının bir işareti olarak okundu. Vali Kazuo Ueda toplantı sonrasında gazetecilere verdiği demeçte, gelecek ay faiz artırımının göz ardı edilemeyeceğini söyledi.
30-31 Temmuz’daki toplantıda faiz artırımının piyasalar üzerinde büyük bir etkisi olabilir, çünkü BOJ aynı zamanda devasa tahvil alımlarını nasıl azaltacağına ve 5 trilyon dolarlık bilançosunun boyutunu nasıl küçülteceğine dair ayrıntılı bir plan açıklamayı planlıyor. Ueda, BOJ’un tahvil alımında “önemli” bir kesinti yapabileceğini söyledi ve bu indirimin ölçeğinin, piyasaların getiri eğrisi kontrolünün zincirlerinden kurtulmasını sağlamak için büyük olabileceğini öne sürdü.
Diğer merkez bankalarında olduğu gibi BOJ’un da odak noktası, tahvil getirilerinde istenmeyen artışlara neden olmaktan kaçınacak bir QT planı oluşturmak olacak. Ancak yendeki zayıflığa ilişkin endişeler, QT planının piyasa beklentilerinin ötesine gitmesi ve para biriminde keskin düşüşleri tetiklemesini önleyecek kadar iddialı olmasını da gerektiriyor.
Totan Research baş ekonomisti Izuru Kato, döviz kuru istikrarı ihtiyacının tahvil pazarında satışlar yoluyla dengelemesi gerektiğini söyledi. Bu nedenle BoJ tahvil alımlarındaki kesintileri her çeyrekte derinleştirmeyi düşünebilir.
Kato, “Eğer yen zayıflamaya devam ederse BOJ Temmuz ayında hem tahvil alımında azaltma hem de faiz artırımı yapabilir” dedi. “Sadece tahvil alımını azaltmak yen’in daha da düşmesini engellemek için yeterli olmayabilir.”
Yabanacı basın kaynakları