Sosyal Medya

Döviz

TCMB’nin Enflasyon Raporu Sunumunun Ardından Dolar/TL kur tahminleri değişti

Merkez Bankası'nın sıkı para politikasını sürdüreceği vurgusunun ardından kurlarda daha uzun süre stabil görünüm beklentileri öne çıkmaya başladı.

TCMB’nin Enflasyon Raporu Sunumunun Ardından Dolar/TL kur tahminleri değişti

 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dün Fatih Karahan başkanlığında yaptığı 3. Enflasyon Raporu sunumunun ardından ekonomistlerde geleceğe dair döviz kuru beklentilerinde farklılıklar görülmeye başlandı.

TCMB’nin mesajlarında “sıkı para politikası” vurgusunu tekrar etti; enflasyon beklentilerini ise 2024’te  yüzde 38 ve 2025’te yüzde 14 olarak korudu.

Bazı ekonomistler “2025 enflasyon hedefi %14 ise, o yılın sonuna kadar doların da 40 TL’yi aşması beklenmemeli” görüşünü öne sürdü.

Dün TCMB’nin sunumunun ardından Dolar/TL kuru sınırlı bir düşüş gösterdi ve 33,42’ye geriledi; bugün Dolar/TL kuru şu saatlerde 33,58 seviyesinde işlem görüyor.

TCMB’nin dünkü sunumunun, döviz kurlarında yataya yakın seyrin uzun sürebileceği mesajı verdiğini belirten GCM Yatırım Ekonomisti Evren Kırıkoğlu; sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, “Hedeflenen 2025 enflasyonu gerçekten %14 ise, o zaman USD/TL kurunun da, 2025 sonuna kadar 40 seviyesini aşması beklenmemeli” görüşünü dile getirdi.

Cevabı merak edilen bir başka soru da TCMB’nin ne zaman faiz indirimlerine başlayacağı… Ekonomist Altuğ Özaslan da kaleme aldığı blog yazısında “Eylül ve ekim enflasyonları belirleyici olacak. Şartlar oluşursa kasım-aralıkta 250’şer puanlık indirimler masaya gelebilir. Beklentim Ocak 2025’te başlaması gerektiği yününde… Temkinli söylemlere bakılırsa, faiz indirimi hızı ve süresinin daha yavaş olma ihtimali makul geliyor” ifadelerini kullandı.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler