Sosyal Medya

Döviz

SABAH Raporu: ABD BAŞKANLARI MÜNAZARASI PİYASADA FİYAT BELİRLEYİCİ OLDU

Münazarada Harris’in performansı, Trump’a karşı daha baskın oldu. Tartışma sonrası yapılan PredictIT anketine göre, Harris'in oy oranı yüzde 53'ten yüzde 56’ya yükseldi.

SABAH Raporu: ABD BAŞKANLARI MÜNAZARASI PİYASADA FİYAT BELİRLEYİCİ OLDU

OPEC, arz kısıtlamalarını iki ay daha uzatma kararı alırken, küresel petrol talebine ilişkin beklentilerini büyük ölçüde sabit tuttu.  OPEC’in aylık petrol piyasası raporunda, dünya tüketiminin bu yıl günde 2 milyon varil artacağı öngörülüyor. 23 üyeli OPEC+,  fiyatları desteklemek için 2022’nin sonlarından itibaren üretim miktarını düzenliyor; ancak şimdi üretimi yeniden piyasaya  döndürmek istiyor.

ABD’de 5 Kasım’da yapılacak 60. başkanlık seçimi öncesinde Demokrat aday Kamala Harris ile Cumhuriyetçi aday Donald Trump, ilk canlı yayın tartışmasında karşı karşıya geldi. Münazarada Harris’in performansı, Trump’a karşı daha baskın oldu. Tartışma sonrası yapılan PredictIT anketine göre, Harris’in oy oranı yüzde 53’ten yüzde 56’ya yükseldi.

Tartışmanın başında, her iki aday da Amerikan ekonomisini masaya yatırdı. İki isim de kendi dönemlerinde ekonomiyi toparladıklarını, diğer yönetimin ise bu başarıyı boşa çıkardığını savundu. Trump, kendi başkanlığı döneminde ABD tarihinin en iyi ekonomisini yarattıklarını, ancak Biden-Harris yönetiminin bunu bozduğunu belirterek, son iki yıldır halkın enflasyonla mücadele etmek zorunda kaldığını vurguladı.

 

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Yönetim Kurulu Üyesi Junko Nakagawa, enflasyonun bankanın hedefleri doğrultusunda ilerlemesi halinde faiz artırımlarına devam edeceklerini belirtti. Nakagawa, faiz artışlarının ekonomi ve fiyat görünümü üzerindeki etkilerini dikkate alacaklarını vurgularken, “Gerçek faiz oranlarının düşük seviyede olduğu göz önüne alındığında, enflasyon tahminlerimiz gerçekleşirse parasal desteğin derecesini ayarlayacağız” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Temmuz ayında işsizlik oranı bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 8,8’e geriledi. Geniş tanımlı işsizlik oranı ise 2,7 puan azalarak yüzde 26,5 olarak kaydedildi. İşsiz sayısı ise 112 bin kişi azalarak 3 milyon 167 bin kişiye indi.

 

Kurda yatay fiyatlama devam ediyor, dün 34,10TL seviyesi bir kez daha geçilemedi. Genel olarak dış gelişmelerden bağımsız olarak kurda yatay fiyatlama devamı 34,10TL üzerinde kalıcı geçiş olmadıkça devam etmesi muhtemel gözüküyor. Bugün yurt içinde perakende satışlar veri açıklanacak, ABD’de ise Fed toplantısı öncesi son önemli veri ağustos enflasyon verisi yakından takip edilecek. Teknik olarak geri çekilmelerde 34,00TL destek bölgesi olmaya devam ediyor. 33,90TL ve 33,80TL bu seviye altında diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yükselişlerde 34,10TL ilk direnç seviyesi, bu seviyenin geçilmesi durumunda 34,20TL psikolojik direnç ve üzerinde 34,30TL direnç bölgeleri olarak değerlendirilebilir.

Türk Lirası’nda yaşanan değer değişiminin sınırlı olması çaprazda değişimin Euro tarafında gerçekleşmelere paralel olması sonucunu veriyor. Euro içinde göstergemiz parite olmaya devam ediyor ve dün ile bu sabah aynı bant içinde sınırlı fiyatlamaların devam ettiğini görüyoruz. Bugün yurt içinde perakende satışlar takip edilirken, Avrupa’da veri akışı zayıf olmaya devam edecek. Teknik olarak 37,60TL seviyesi ilk destek bölgesi olacaktır. Bu seviye altına geri çekilmelerde 37,50TL ve 37,40TL diğer destek bölgeleri. Olası yükseliş denemelerinde 37,80TL ilk direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Bu seviye üzerinde 37,90TL ve 38,00TL diğer direnç bölgeleri olarak kısa vadeli takip edilebilir.

Dün ABD dolarında yaşanan değer kazanımı sonrasında Avrupa’da yapılan açıklamaların ekonomiye destek için yüksek yatırım maliyeti oluşacağı yönünde olması ile 1,1020 altına geri çekilme gerçekleşti. Bugün ABD’de açıklanacak ağustos ayı enflasyon verisinin yıllık olarak %2,6 seviyesine geri çekilmesi beklenirken Fed toplantısı öncesinde son ekonomik gösterge olarak değerlendirilebilir. Avrupa’da ise veri akışı sınırlı olmaya devam edecek. Teknik olarak ilk destek seviyesi 1,1020 olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 1,1000 ve sonrasında 1,0980 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 1,1050 ana direnç seviyesi, sonrasında 1,1070 ve 1,1100 diğer direnç bölgeleri olmaya devam edecek.

 

Ons altında 2500 dolar üzerinde kalıcılık sağlandıktan sonra özellikle ABD tahvil faizlerinde Fed toplantısı yaklaşırken yaşanan geri çekilmenin etkisi ile son iki gündür yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Bugün ABD’de ağustos ayı enflasyon verisinde beklenen geri çekilme yaşanırsa tekrar zirve seviye olan 2530 dolar seviyeleri test edilebilir. ABD dolarında değer kazanımı yükselişi engellemiyor. Teknik olarak 2510 dolar ilk destek bölgesi olarak takip edilmeye devam edilebilir. Bu seviye altına geçişlerde destek seviyeleri 2500 dolar ve 2490 dolar olarak takip edilebilir. Yükseliş denemelerinde 2520 dolar direnç seviyesi olacaktır. 2520 dolar üzerinde 2530 ve 2535 dolar diğer direnç bölgeleri olacaktır.

 

Ahlatçı Yatırım

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler