Sosyal Medya

Döviz

Merkez Bankası martta 19,7 milyar dolar döviz sattı

Mart ayında, yerel seçimler öncesinde yerleşiklerin döviz talebinin yoğunluğu ve yabancıların TL varlıklardan çıkışı, Merkez Bankası'nın döviz satışının 19.7 milyar dolara yükselmesine neden oldu. Ancak geçen hafta, uluslararası rezervlerde 1 milyar dolarlık bir iyileşme kaydedildi

Merkez Bankası martta 19,7 milyar dolar döviz sattı

Merkez Bankası, politika faizini sürpriz şekilde 500 baz puan artırdıktan sonra geçen hafta uluslararası net rezervler, bankacıların hesaplamalarına göre yaklaşık 1 milyar dolar arttı. QNB Finansbank ekonomistlerine göre, Mart ayı boyunca Merkez Bankası 19,7 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirdi.

Reuters’ın dört bankacıya başvurarak yaptığı hesaplamalara göre, 22 Mart haftasında 15,21 milyar dolar olarak açıklanan net uluslararası rezervler, 29 Mart haftasında 0,8-1 milyar dolar arasında bir artış gösterdi. Bu durum, net rezervin 16 milyar doların biraz üzerine çıkmasını sağladı. Geçen yıl, 22 Aralık’ta 40,09 milyar dolar ile Ocak 2020’den bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra düşüşe geçen net rezervler, bu artış öncesi geçen 13 haftanın 10’unda düşüş kaydederek toplamda 24,88 milyar dolar azalmıştı.

PPK’deki sürpriz faiz artışı, rezervlerdeki toparlanmada etkili oldu

Bir önceki hafta sürpriz etkisi yaratan 500 baz puanlık faiz artışı, rezerv kaybının durmasına neden oldu. Bankacıların hesaplamalarına göre, TCMB’nin toplam rezervleri geçen hafta değişim göstermeyerek bir önceki hafta açıklanan yaklaşık 123,84 milyar dolar seviyesinde gerçekleşecek. Swap hariç net rezerv ise geçen hafta yatay seyirle eksi 65 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

QNB Finansbank ekonomistlerinin TCMB’nin analitik bilançosundan yaptığı hesaplamalara göre, dış varlıkların 29 Mart haftasında sınırlı değişim göstererek brüt döviz rezervinin de 123,8 milyar dolar seviyesinde yatay kaldığı öngörülüyor. Banka ekonomistleri, bu hafta içerisinde bankaların TCMB’de zorunlu karşılık ve teminat depo çerçevesinde tuttukları döviz miktarının 1 milyar dolar azalmasının brüt rezervi olumsuz etkilediğini belirtirken, “Bunu hariç tutan net rezervin ise 0,9 milyar dolar artışla 16,1 milyar dolar olduğunu hesaplıyoruz. Swap hariç net rezerv de önceki haftaya göre 0,1 milyar dolar artışla -65 milyar dolar olmuştur” dedi.

Net rezerv içinde değerlendirilen yurtiçi bankalarla yapılan swap hacminin 29 Mart haftasında 0.8 milyar dolar artması net rezervi olumlu etkilediğini dile getiren QNB Finansbank ekonomistleri altın fiyatlarının yükselmesinin de net rezervde 0.8 milyar dolarlık artışa yol açtığını belirtti. Ekonomistler kamunun döviz mevduatının ise incelenen hafta içerisinde değişmediğini ifade ederek sonuç itibariyle, bu sayılan işlemlerin net rezervin geçen hafta 1,6 milyar dolar yükselmesine yol açtı. QNB Finansbank ekonomistlerinin yaptıkları hesaplamalara göre bu da, bunun dışında kalan işlemlerle (ihracat döviz alımları, reeskont kredi ödemeleri, kamu kurumlarına ve piyasaya döviz satışları, yurtdışı bankalarla depo/swap işlemleri vs.) nette 0,7 milyar dolar döviz çıkışı olduğu anlamına geldi.

8 Mart haftasında 8,3 milyar dolar, 15 Mart haftasında 5,7 milyar dolar ve 22 Mart haftasında 4,7 milyar dolar döviz satışı yapıldığını hatırlatan ekonomistlerin raporuna göre geçen haftaki satış tutarının 0.7 milyar dolar bu değerlerin altında kalması TCMB’nin PPK sonrasında, piyasaya müdahalesinin görece sınırlı olmakla birlikte devam ettiğine işaret etti. Mart ayının tamamındaki döviz satışı ise 19,7 milyar dolar olarak hesaplandı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler