Döviz
Merkez Bankaları dolar ve altın alıyor, yuan’dan çıkış var
Çin'de politika faizleri düşük ve ABD'de veya ABD'de daha yüksek getiriler elde edebilirsiniz." “Artık Avrupa devlet tahvilleri de FX rezerv kompozisyonu açısından caip" dedi Sanghani.
Prestijli Official Monetary and Financial Institutions Forum (OMFIF, Resmi Para ve Finansal Kurumlar Forumu), Çin yuanına olan ilginin düşük getiriler ve jeopolitik gerilimler nedeniyle azaldığını, artan sayıda merkez bankası rezerv masası yöneticisinin yüksek getirili ABD dolarında birikimi artırmayı planladığını söyledi.
Düşünce kuruluşu tarafından yürütülen ve Salı günü yayınlanan bir anketten elde edilen veriler, en azından kısa vadede, ülkelerin stratejik nedenlerle dolardan uzaklaşacakları fikrine meydan okuyor.
Ankete katılan rezerv yöneticilerinin net %18’i, önümüzdeki 12-24 ay içinde ABD doları alımlarının tüm para birimlerinden daha fazla artırmayı planladıklarını söyledi. Bunun nedeni olarak doların küresel ticaretteki rolünü ve daha yüksek göreceli getiri beklentilerini gösterdiler.
Öte yanda, rezerv masası yöneticileri arasında Çin para birimine olan talep durdu. OMFIF Ekonomi ve Para Politikası Enstitüsü genel müdürü Nikhil Sanghani, Çin’in para birimine atıfta bulunarak, “Bu anket, rezerv yöneticileri arasında renminbi (Yuan) varlıklarını azaltmak isteyenlerin örneklemede önemli bir paya sahip olduğunu gördüğümüz ilk yıl” dedi.
OMFIF’in anketine katılan 73 merkez bankası rezerv yöneticisinin yüzde 12’si önümüzdeki 12-24 ay içinde yuan varlıklarını azaltmayı, yüzde 13’ü ise artırmayı planlıyor. 2023’te sadece yüzde 3 yuan varlıklarını azaltmayı planladıklarını söylerken, 2022 ya da 2021’de yanıt verenlerin yüzde 30’undan fazlası Çin para birimine olan risklerini artırmayı planladıklarını söylemişlerdi.
“Pek çok yönetici piyasa şeffaflığını ve jeopolitiği bir engel olarak sıraladı. En azından yakın vadede pek çok kişi yuan biriktirme taktiğinden cayıyor; çünkü Çin’de politika faizleri düşük ve ABD’de veya ABD’de daha yüksek getiriler elde edebilirsiniz.” “Artık Avrupa devlet tahvilleri de FX rezerv kompozisyonu açısından caip” dedi Sanghani.
Ancak uzun vadede rezerv yöneticilerinin hâlâ Çin para biriminde pozisyonlarını artırmayı bekliyor. Çin’in 10 yıllık tahvil getirisi %2,3 civarında, 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi ise %4,5 civarında.
Anket ayrıca merkez bankalarının altına olan pozisyonlarını artırmaya devam etmeyi planladıklarını da ortaya çıkardı; bu trend, değerli metalin bu yıl rekor seviyelere ulaşmasına yardımcı oldu.
Ankete katılanların yaklaşık yüzde 15’i bu yıl altın plasmanlarının artmasını bekliyor. OMFIF, bunun gerçekleşmesi durumunda, önümüzdeki yıllarda ilave 600 milyar dolarlık rezervin altından oluşacağı anlamına geleceğini hesaplıyor.
Kaynak: Reuters, Central banks turn cautious on China’s yuan, keen on dollars and gold