Sosyal Medya

Döviz

Lagarde: ECB’nin ekimde faiz indirimi mümkün ancak aralık daha olası

Başkan Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’nın, ekonominin büyük bir gerileme yaşaması halinde Ekim ayında bir faiz indirimi yapmayı düşünmeye açık…

Lagarde: ECB’nin ekimde faiz indirimi mümkün ancak aralık daha olası

Başkan Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’nın, ekonominin büyük bir gerileme yaşaması halinde Ekim ayında bir faiz indirimi yapmayı düşünmeye açık olduğunu, ancak bir sonraki kapsamlı bilgi setinin ancak bir sonraki toplantıda elde edilebileceğini söyledi.

ECB’nin Haziran ayından bu yana mevduat faizinde ikinci çeyrek puanlık indirime gitmesinden bir günden kısa bir süre sonra yaptığı açıklamalar, politika yapıcıların bir sonraki hamleleri için Aralık ayına kadar bekleme eğiliminde olduklarına dair şimdiye kadarki en net sinyali veriyor.

Ancak verilere bağlı kalacaklarına söz verdiler ve önümüzdeki aylarda harekete geçmeyi göz ardı etmeyi reddettiler. Düşüncelerini bilen kişiler, üç aylık faiz indirim hızından ayrılmak için büyüme görünümünde daha önemli bir bozulma ya da Federal Rezerv tarafından agresif bir gevşeme gerektiğini söylediler.

Lagarde, Euro bölgesi maliye şefleri toplantısına katıldığı Budapeşte’de gazetecilere verdiği demeçte, “Projeksiyon çalışmalarında çok fazla veriye sahibiz, arada da veri alıyoruz” dedi. “Her şeye bakıyoruz ve eğer temel çizgimize göre önemli bir değişiklik varsa yeniden değerlendiriyoruz.”

Cuma günü kendisinden önce konuşan ECB yetkilileri de gelecekteki herhangi bir adımın sinyalini verirken temkinli davrandılar. Fransız Francois Villeroy de Galhau politika yapıcıların faiz oranlarını “kademeli olarak” düşürmeye devam etmeleri gerektiğini söyledi ve “Hız son derece pragmatik olmalı” dedi. “Belirli bir faiz patikasına önceden taahhütte bulunmuyoruz ve sonraki toplantılarımız için tüm seçeneklerimizi saklı tutuyoruz.”

İlk olarak Haziran ayında politikayı gevşeten yetkililer, enflasyondaki son gerilemenin oranı %2’lik hedeflerine yaklaştırmasına tepki veriyor. Bazıları hizmet sektöründe devam eden fiyat baskılarına karşı temkinli davranırken, diğerleri Euro Bölgesi’nin bozulan ekonomisinin, pandemi öncesinde olduğu gibi enflasyonun hedefin altında kalmasına yol açabileceğinden endişe ediyor.

Letonya’dan Martins Kazaks, “Finansal piyasalara bakarsak, Ekim ayında bir faiz indirimi olasılığı büyük değil” dedi. “Ancak aynı zamanda, ekonomiye beklenmedik bir darbe gelirse ve ekonomi şu anda beklenenden önemli ölçüde daha zayıf hissedilirse ve enflasyon da önemli ölçüde düşerse, o zaman elbette bir faiz indirimini de düşünebiliriz.” Piyasalar önümüzdeki ay bir hamle olasılığını sadece %25 olarak görüyor.

Litvanya’da Gediminas Simkus, politika yapıcıların önümüzdeki rotayı çizerken “stratejik sabra ihtiyaç duyacaklarını” söyledi. Cuma günü Radio LRT’ye verdiği demeçte, enflasyonun “sakinleştiğini” ve “yörüngesinin daha fazla faiz indiriminin gerçekleşmesi gerektiğini gösterdiğini” söyledi. “Financial Times tarafından yayınlanan bir röportaja göre, Avusturyalı Robert Holzmann, Ekim ayında bir adım atmaya karar vermek için yeterli ek veri olmayabileceğini öne sürerek, “Aralık ayında” çeyrek puanlık bir hamle için “yer” olabileceğini söyledi. Lüksemburg merkez bankası başkanı Gaston Reinesch, fiyat görünümünün doğru olduğu kanıtlanırsa ECB’nin faiz oranlarını birkaç kez düşürmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler