Sosyal Medya

Döviz

Japonya’nın 4 trilyon dolarlık ‘carry trade’ yavaş yavaş çözülmeye başladı

Japon yatırımcılar on yıllardır denizaşırı varlıklara duydukları aşkı kaybetmeye başlıyor. Yurtdışına yatırılan 4,4 trilyon dolar ile Hindistan ekonomisinden daha büyük…

Japonya’nın 4 trilyon dolarlık ‘carry trade’ yavaş yavaş çözülmeye başladı

Japon yatırımcılar on yıllardır denizaşırı varlıklara duydukları aşkı kaybetmeye başlıyor.

Yurtdışına yatırılan 4,4 trilyon dolar ile Hindistan ekonomisinden daha büyük bir miktar, herhangi bir geri çekilmenin hızı ve büyüklüğü küresel piyasaları altüst etme gücüne sahip. Japonya ve diğer ülkeler arasındaki faiz farkı daralmış olsa da, girişler bazı yatırımcıların korktuğu gibi bir selden ziyade bir damlama şeklinde olmuştur.

Yaklaşık otuz yıllık yatırım deneyimine sahip olan T. Rowe Price sabit getiri başkanı Arif Husain, “Bu mega trendlerden biri olacak ve önümüzdeki beş ila 10 yıl için süper bir döngü” dedi. “Yurtdışından Japonya’ya sürekli, kademeli ama büyük bir sermaye akışı olacak.”

Yılın ilk sekiz ayında Japon yatırımcılar net 28 trilyon Yen (192 milyar $) tutarında devlet tahvili satın alarak son 14 yılın en yüksek tutarına ulaştılar. Ayrıca yabancı tahvil alımlarını neredeyse yarı yarıya azaltarak sadece 7,7 trilyon Yen’e indirdiler ve denizaşırı hisse senedi alımları 1 trilyon Yen’den az oldu.

Japonların denizaşırı yatırımları, yatırımcıların yurtdışındaki alımları finanse etmek için yurtiçindeki ultra düşük faiz oranlarından yararlandığı dev bir carry trade ile karşılaştırıldı. Akışların kapsamı, Japonya’daki faiz oranlarının hızına ve yörüngesine bağlı olacaktır. Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, politika yapıcıların faiz artırım planları konusunda daha ölçülü olacağını belirtirken, stratejistler neredeyse oybirliğiyle politikanın kaçınılmaz olarak normalleşeceği görüşüyle gelecek yıla daha güçlü bir Japon para birimi öngörüyor.

BOJ’un bu yıl faizleri artırmasıyla 30 yıllık gösterge Japon devlet tahvillerinin getirileri yaklaşık 40 baz puan artarak %2’nin üzerine çıktı. Bu durum, ülkenin en büyük sigorta şirketlerinden bazılarının yerel borç varlıklarını artırmayı planladığı noktaya yaklaşıyor.

T&D Asset Management Co. has said a 30-year JGB yield above 2.5% can be a level where money flows back home. Dai-ichi Life Insurance Co. said in April that yields above 2% on these bonds would be relatively attractive. The yen weakened 0.4% to 144.16 to the dollar on Wednesday.

Japan Post Insurance Co. is still investing offshore, but “it has become easier to invest in yen-denominated assets,” said Masahide Komatsu, senior general manager at the firm’s global credit investment department. “We want to diversify our investments.”

Riskler çok büyük: Japon yatırımcılar ABD devlet tahvillerinin en büyük yabancı sahipleri ve Avustralya’nın borcunun neredeyse %10’una sahipler. Ayrıca Singapur’dan Hollanda’ya ve ABD’ye kadar yüz milyarlarca dolar değerinde hisse senedini kontrol ediyorlar ve piyasaların %1 ila %2’sine sahipler. Erişimleri kripto paralar ve Avrupa’da patlayan riskli borçlar gibi yüksek riskli yatırımlara kadar uzanıyor.

Ülkelerinde faizlerin sıfırın altında olduğu yıllarda holdingler kurdular ve %10’un üzerinde getiri sağlayan Brezilya tahvillerinden Alphabet Inc. hisselerine ve ABD’deki riskli kredi paketlerine kadar her şeyi satın aldılar.

Denizaşırı ülkelere açılma güdüsünün önde gelen örneklerinden biri, 60 trilyon Yen’lik menkul kıymet portföyünün önemli bir bölümünü ABD ve Avrupa devlet borçlarına yatıran Japonya’nın en büyük tarım bankası Norinchukin. Banka, faiz oranlarındaki beklenmedik yükselişin fonlama maliyetlerini artırması ve bankayı zarara uğratmasının ardından şu anda yaklaşık 10 trilyon Yen tutarındaki yabancı varlıklarını çözme sürecinde. Batı Japonya merkezli bölgesel bir banka olan San-in Godo Bank Ltd. de Hazine tahvillerini satarken JGB varlıklarını artırmayı planlıyor.

Piyasalar için bir kabus senaryosu, Japonya’da faizlerin yükseleceği ve ABD ekonomisinin yavaşlayacağı korkularının küresel hedge fonları ve diğer denizaşırı spekülatörler tarafından carry trade bahislerinin hızla çözülmesine yol açtığı 5 Ağustos kaosunun daha da aşırı bir versiyonu olacaktır. Nikkei 225 1987’den bu yana en büyük düşüşünü yaşadı, Wall Street’in hisse senedi volatilite göstergesi yükseldi ve yen yükseldi. Stres zamanlarında bir sığınak olan altın bile düştü.

Aralarında dünyanın en büyük emeklilik fonları ve sigortacılarının da bulunduğu Japon yatırımcılar büyük ölçüde hareketsiz kalarak daha fazla tektonik değişim potansiyelinin altını çizdi. Kargaşa, BOJ’un faizleri yeniden artırmadan önce piyasa koşullarını dikkate alacağını ve piyasaların istikrarsız olması halinde beklemeye geçeceğini söylemesine de yol açtı.

Buna ek olarak, Federal Rezerv, ABD ekonomisinin gücünü korumak amacıyla Eylül ayında faiz oranlarını yarım puan düşürdü. Saxo Markets küresel piyasalar stratejisti Charu Chanana, “Ağustos bize geri dönüş eğilimine dair bir fikir verdi,” dedi. “Fed’in yumuşak bir iniş gerçekleştirme konusundaki kararlılığı resesyon ihtimalini azalttı. Bu da gelecekteki geri dönüşlerin o kadar ani olmayabileceği anlamına geliyor.”

Aralarında dünyanın en büyük emeklilik fonları ve sigortacılarının da bulunduğu Japon yatırımcılar büyük ölçüde hareketsiz kalarak daha fazla tektonik değişim potansiyeli olduğunu gösteriyor. Kargaşa, BOJ’un faizleri yeniden artırmadan önce piyasa koşullarını dikkate alacağını ve piyasaların istikrarsız olması halinde beklemeye geçeceğini söylemesine de yol açtı. Buna ek olarak, Federal Rezerv, ABD ekonomisinin gücünü korumak amacıyla Eylül ayında faiz oranlarını yarım puan düşürdü.

Saxo Markets küresel piyasalar stratejisti Charu Chanana, “Ağustos bize geri dönüş eğilimine dair bir fikir verdi,” dedi. “Fed’in yumuşak bir iniş gerçekleştirme konusundaki kararlılığı resesyon ihtimalini azalttı. Bu da gelecekteki geri dönüşlerin o kadar ani olmayabileceği anlamına geliyor.”

Politika normalleşirken, Japonya’nın faiz oranları ABD ve Avrupa gibi muadillerinin yüzlerce baz puan altında kalmaya devam ediyor, bu da offshore varlıkların hala kur riskini tolere etmek isteyen getiriye aç yatırımcılara hitap ettiği anlamına geliyor. Dünyanın en büyük emeklilik fonlarından biri olan Japonya Devlet Emeklilik Yatırım Fonu, varlıklarının yaklaşık yarısını yabancı tahvil ve hisse senetlerinde tutmayı hedefliyor.

Bu pozisyonlar, son raporlama döneminde iç borçlardaki kayıpları telafi etmesine yardımcı oldu. Nuveen LLC’nin sabit gelir küresel başkanı Anders Persson, Japon yatırımcıların “ABD piyasalarının hala inanılmaz derecede likit, çok büyük ve en fazla çeşitliliği sunduğunu fark ettiklerini” söyledi. “Biraz daha getirili fırsatlar arıyorlar.”

Ağustos ayındaki piyasa kaosunun ardından JPMorgan Chase & Co. carry trade’in dörtte üçünün çözüldüğünü tahmin etti. Bu analiz, düşük faizli para birimlerinden borçlanarak finanse edilen küresel ticaretleri inceledi.

BOJ’un %0,25’lik gösterge faiz oranıyla yen hala bu kritere uyuyor. Bu durum değiştikçe, Japonların paralarını eve getirme teşvikleri de artacak. Tokyo’daki Mizuho Securities Co. baş masa stratejisti Shoki Omori, “Yatırımcılar her yerde uzun vadede büyük geri dönüş akışları riskini hafife alıyor,” dedi. “Japonlar büyük carry trader’lardır. Trend çoktan başladı – bu alanı izleyin.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler