Sosyal Medya

Döviz

Japonya Merkez Bankası Başkanı daha hızlı faiz artışı sinyali verdi

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, yatırımcılar yene satış yapmaya devam ederken zayıf yenle ilgili söylemini güçlendirerek olası bir politika…

Japonya Merkez Bankası Başkanı daha hızlı faiz artışı sinyali verdi

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, yatırımcılar yene satış yapmaya devam ederken zayıf yenle ilgili söylemini güçlendirerek olası bir politika hamlesi konusunda finansal piyasalara uyarı ateşi açtı.

Çarşamba günü Tokyo’da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Ueda, “Ani ve tek taraflı zayıf yen hareketleri belirsizlikleri artırır ve Japonya ekonomisi için olumsuzdur ve örneğin şirketlerin iş planlarını formüle etmelerini zorlaştırdığı için istenmeyen bir durumdur” dedi. Ueda, döviz hareketlerinin ülkenin fiyat trendini etkilemesi halinde merkez bankasının harekete geçmeyi düşünmesinin doğal olduğunu da sözlerine ekledi.

Başkan, Salı günü Başbakan Fumio Kishida ile görüştükten sonra yen konusundaki sözlerinin tonunu ayarlamış görünüyor. Görüşmeler, Ueda’nın geçen ay yaptığı yorumların daha fazla yen satışını körüklemesinin ardından para birimi konusunda daha sert bir çizgiye bağlı kalmasının istenmiş olabileceği spekülasyonlarına yol açtı.

Hükümet, 1990’dan bu yana ilk kez dolar karşısında 160 seviyesini görmesinin ardından para birimini desteklemek için geçen hafta döviz piyasasına müdahale ederek karşılık verdi.

Ueda’nın Çarşamba günü yen ile ilgili daha sağlam bir çizgi çizmesi, para biriminin devam eden satışlarla dolar karşısında gün içi en düşük seviyesi olan 155,51’i görmesiyle piyasa oyuncuları arasında çok az ilgi gördü.

NLI Araştırma Enstitüsü’nde kıdemli ekonomist olan Tsuyoshi Ueno, “İletişimdeki bu değişimler muhtemelen bir faiz artırımına hazırlık sinyali değil,” dedi. “Bunlar daha çok BOJ’un yenin daha fazla değer kaybetmesini engelleme çabalarının bir yansıması gibi görünürken, Japonya’nın para birimi otoriteleri Federal Rezerv’in faiz indirimine dair daha net işaretler ortaya çıkana kadar zaman kazanmaya çalışıyor.”

Yendeki zayıflığı tetikleyen ana faktörlerden biri Japonya ve ABD’deki faiz oranları arasındaki uçurumdur. Fed’in yakın vadede faiz indirimine gideceğine dair beklentilerin azalması yenden çıkışları hızlandırdı.

Günün erken saatlerinde Ueda parlamentoda yaptığı konuşmada, Japon şirketlerinin artan maliyetleri fiyat artışları yoluyla müşterilere yansıtmaya giderek daha istekli hale gelmesiyle yendeki zayıflığın enflasyonu etkileme olasılığının arttığına dikkat etmenin önemli olduğunu söyledi.

Parlamentodaki sorulara cevaben “Bu hareketlere bağlı olarak para politikası tepkisi gerekebilir” dedi.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki de aynı parlamento oturumunda benzer açıklamalarda bulunarak, “Zayıf yenin artıları ve eksileri olsa da, şu anda ithalat fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskı ile eksi tarafı hakkında güçlü endişelerim var” dedi.

Suzuki, “Japonya gıda ve enerji için denizaşırı pazarlara bağımlı olduğundan ve işlemlerinin büyük bir kısmı dolar cinsinden yapıldığından, zayıf yen ithal malların fiyatlarını yükseltebilir” dedi.

Üst düzey finans yetkililerinin ortak çabası, hükümetin şüpheli müdahale turlarının ardından yeni desteklemeye ve başka bir müdahaleye ihtiyaç duyulmasını önlemeye çalışmasıyla ortaya çıkıyor.

Ueda’nın Salı günü Kishida ile yaptığı görüşme, 19 Mart’ta yaptıkları görüşmeden sadece yedi hafta sonra gerçekleşti; bu, ülke liderleri arasında artan endişelerin altını çizen alışılmadık bir sıklık derecesi.

Yen’in geçen haftaki şüpheli müdahaleden büyük ölçüde sıyrılmasıyla birlikte, bazı BOJ gözlemcileri topun BOJ’un sahasına doğru hareket ettiğini düşünüyor. Mart ayında 2007’den bu yana ilk kez faiz oranlarını artıran BOJ, Japonya’nın ekonomik toparlanmasının anemik durumu göz önüne alındığında, herhangi bir takip artışı konusunda daha zor bir kararla karşı karşıya.

NLI’dan Ueno, “BOJ muhtemelen faizleri hızlı bir şekilde artıramayacağının ve %0,25’lik bir artışın yen için bir oyun değiştirici olmayacağının farkında,” diye ekledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler