Döviz
HSBC: Dolar yılı 37-40 TL aralığında tamamlayabilir
USD/TRY tahminlerini TCMB’nin yeni enflasyon tahmini ve son enflasyon beklentileri anketine dayanarak güncelledilerini belirten HSBC, “USD/TRY’deki yükselişin yavaş ve sınırlı…
USD/TRY tahminlerini TCMB’nin yeni enflasyon tahmini ve son enflasyon beklentileri anketine dayanarak güncelledilerini belirten HSBC, “USD/TRY’deki yükselişin yavaş ve sınırlı olacağı görüşümüzü koruyor ve yılsonu için 36,0 olan tahminimizi değiştirmiyoruz. Daha fazla dolarizasyon, iyileşen makro nabız ve sermaye girişleri muhtemelen TL’yi destekleyici olacaktır” dedi.
Merkez Bankası’nın 22 Şubat’ta para biriminin reel olarak değer kazanmasına ilişkin yaptığı yönlendirmeye dayanarak USD/TRY’yi tahmin etmek için önceki raporda bir çerçeve ortaya koyduklarını hatırlatan HSBC, “O tarihten bu yana Merkez Bankası TL’nin reel olarak değer kazanmasının enflasyonla mücadelede bir ara hedef olduğunu teyit etmiştir.
Bu notta, TCMB’nin yeni enflasyon tahminini, son enflasyon verisini ve TCMB beklenti anketinde ölçülen yılsonu enflasyon beklentilerini kullanarak tahminlerimizi güncelliyoruz. Sunulan bu projeksiyonlar, TL’nin reel olarak sabit kalması durumunda USD/TRY’nin yılı 37-40 aralığında tamamlayabileceğine işaret etmektedir” değerlendirmmesini yaptı
“Merkezi senaryomuzda TL’nin reel olarak değer kazanacağını varsaymaya devam ediyor ve yılsonu tahminimizi 36,0 olarak koruyoruz” ifadelerini kullanan HSBC, “Bu alıştırmanın ötesinde, temel analizimiz aynı kalmaktadır. Mart yerel seçimleri öncesinde döviz talebinin yüksek olduğu bir dönem yaşanmış olsa da, o tarihten bu yana döviz arz ve talebi arasında daha iyi bir denge sağlanarak durum normalleşmiştir” dedi.
HSBC’nin yayınladığı rapor şöyle:
“Nominal faizlerin yüksek seviyesinin ve yılsonuna doğru pozitif reel faizlerin ortaya çıkmasının önümüzdeki aylarda TL’ye olan talebi daha da artıracağı yönündeki inancımız devam etmektedir.
Makro tarafta veri nabzı olumlu olmaya devam ediyor. Yıllık enflasyon oranı henüz zirveye ulaşmamış olsa da (muhtemelen bu ay), düşüş eğilimi ikinci çeyrekte netleşecektir. Kredi büyümesindeki daralma ve yavaşlayan faaliyetlerle birlikte, ardışık enflasyon (yani, m/m değişim) da yavaşlayabilir ve para birimi için daha sağlıklı bir makro bağlama katkıda bulunabilir. Daha küçük bir cari açık yoluyla makro yeniden dengelenme halihazırda devam etmektedir ve muhtemelen yaz aylarının olumlu mevsimselliği ile daha belirgin hale gelecek ve önümüzdeki çeyreklerde daha yavaş iç talep yoluyla daha kalıcı olacaktır. Sürdürülmesi halinde, yabancı yatırımcıların TL varlıklara yönelik iştahının son dönemde geri dönmesi, potansiyel olarak daha az döviz piyasası düzenlemesiyle desteklenerek, para birimi için ek bir olumlu itici güç sağlayabilir.
foreks.com