Sosyal Medya

Döviz

Hoshi: BOJ’un faiz oranlarını istikrarlı bir şekilde yükseltmesi gerekli

Tokyo Üniversitesi’nde ekonomi profesör Takeo Hoshi, Japonya Merkez Bankası’nın enflasyonun %2’lik hedefinin çok üzerine çıkma riskine karşı faiz oranlarını istikrarlı…

Hoshi: BOJ’un faiz oranlarını istikrarlı bir şekilde yükseltmesi gerekli

Tokyo Üniversitesi’nde ekonomi profesör Takeo Hoshi, Japonya Merkez Bankası’nın enflasyonun %2’lik hedefinin çok üzerine çıkma riskine karşı faiz oranlarını istikrarlı bir şekilde yükseltmesi gerektiğini söyledi.

Hoshi, Japonya’nın ücret-enflasyon dinamiklerinin geçmişte görülmemiş bir şekilde değiştiğini, artan işgücü kıtlığının işgücü maliyetlerini yükselttiğini ve daha fazla firmayı fiyatları artırmaya ittiğini belirtti.

Mart ayında geleneksel olmayan gevşeme adımları paketini sona erdiren BOJ’un, enflasyon beklentilerini %2 civarında sabitlemek için faizleri artırmaya devam edeceğini ve sonunda niceliksel sıkılaştırmaya başlayacağını ifade eden Hoshi, “BOJ faizleri artırmadığı sürece enflasyon çok fazla hızlanabilir. ABD ve Avrupa’da görülen türden bir enflasyon Japonya’da da yaşanabilir. Enflasyonun BOJ’un hedefini aşması yönünde önemli bir risk var. Bu, merkez bankasının şu andan itibaren endişelenmesi gereken bir şey” dedi.

Hoshi, BOJ’un faiz oranını mevcut sıfıra yakın seviyelerden ne kadar sürede artırabileceğini söylemekten kaçındı, ancak enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında artışların “istikrarlı” bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Japonya’da sanayi üretimi beklentilerin aksine geriledi

Japonya’da mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretimi Nisan ayında ekonomistlerin tahminlerinin aksine düşüş gösterdi.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı tarafından açıklanan ön verilere göre, Nisan ayında sanayi üretimi %0,1 düşüş gösterdi. Piyasa beklentisi üretimde %0,9 artış olacağı yönündeydi.

Sanayi üretiminin Nisan ayı ile geçen yılın aynı ayının karşılaştırmasında ise %1,0 düşüş görüldü.

Nakliyeler aylık %0,2 artarken, yıllık bazda %0,8 düşüş yaşandı. Stoklar ise aylık %0,5, yıllık %2,7 geriledi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler