Döviz
Güçlü Dolar Piyasaları Rahatsız Ederken Para Birimi Endişesi Küreselleşiyor
Yeniden canlanan ABD doları, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankacılarını ve hükümetleri zorlayarak onları kendi para birimleri üzerindeki baskıyı hafifletmek…
Yeniden canlanan ABD doları, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankacılarını ve hükümetleri zorlayarak onları kendi para birimleri üzerindeki baskıyı hafifletmek için harekete geçmeye zorluyor.
Tokyo’dan İstanbul’a, dirençli bir Amerikan ekonomisi daha düşük ABD faiz oranlarına yönelik beklentileri geri çekerek doları güçlü tutarken, politika yapıcılar döviz kurlarını hem sözlerle hem de eylemlerle savunmak için adım atıyorlar.
Dolar, 2024’te neredeyse tüm büyük emsallerine karşı değer kazandı ve Wall Street’te yıla dolar satışı öngören birçok kişiye meydan okudu. Bu, Japonya’nın yen’i 34 yılın en düşük seviyesinden yükseltmek için müdahale etmeye hazır olduğuna dair artan uyarılara yol açtı. Türkiye, lirayı canlandırmak için faiz artırımları yaptı. Çin ve Endonezya para birimlerini sabit tutmak için harekete geçti, İsveç ve Hindistan da baskı altında.
Bu yoğunlaştırma çabaları, İsviçre ve Kanada’daki yetkililerin, enflasyondaki artış ve güçlü doların gelişmekte olan ekonomileri parçalayarak Sri Lanka’nın tarihi temerrüdüne katkıda bulunması nedeniyle zayıflayan döviz kurlarından yakındıkları 2022’yi hatırlatıyor. Bugün, dış borç yükü altındaki ülkeler risk altında kalmaya devam ediyor ve Maldivler ve Bolivya, doların güçlenmesi devam ederse özellikle savunmasız durumda.
Monex’te döviz tüccarı olan Helen Given, “ABD doları diğer merkez bankaları üzerindeki ısıyı artırmaya devam ediyor” dedi. “Merkez bankalarının sıkılaştırma döngülerini sona erdirmek istiyor gibi göründüğü mevcut küresel ortam göz önüne alındığında, doların devam eden hakimiyetinden güvenli bir çıkış yolu yok gibi görünüyor.”
Sadece birkaç ay önce, ABD’de bir durgunluk kaçınılmaz görünüyordu. Bunun yerine, veriler ülkenin sıkı bir işgücü piyasasından, iyimser tüketici ruh halinden ve imalat için devlet sübvansiyonlarından yararlandığını gösteriyor ve yatırımcıları Federal Rezerv’in faiz indirimi beklentilerini hızla yeniden değerlendirmeye sevk ediyor.
Yatırımcılar, yılın başında 150 baz puanın üzerinde gevşeme iddialarından 2024’te üç çeyrek puanlık indirimin altında fiyatlandırılıyor ve bu yıl doların Bloomberg göstergesinin %2’den fazla yükselmesine yardımcı oluyor.
Diğer ülkeler para birimlerini desteklemek için para politikasına başvuruyor. Türkiye geçen ay beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını artırırken, İsveçli yetkililer daha zayıf bir kronun ilk gevşeme hamlesini geciktirebileceğini söyledi.
Döviz kurları önemli çünkü değer kaybeden para birimleri ithal malların maliyetini artırır ve bu harcamalar marketlerdeki ve fabrikalardaki fiyatlara yansıdıkça enflasyonu tetikler. Bu arada, paranın başka yerlerde daha yüksek getiri arayışıyla zayıf bir para birimine sahip bir ülkeden akma olasılığı daha yüksektir – buna sermaye kaçışı denir – yerel yatırım ve büyümeye zarar verir.
Elbette ironik olan, her gün 7,5 trilyon doların el değiştirdiği döviz piyasalarına tek taraflı müdahalenin döviz kurunu yalnızca geçici olarak değiştirebilmesi.