Sosyal Medya

Döviz

Financial Times:  Gelişen Ülke FX’in  kıyamet yılı

  Financial Times’da yayınlanan “Emerging market currencies suffer worst start to the year since 2020”, başlıklı haberde gelişmekte olan piyasa…

Financial Times:  Gelişen Ülke FX’in  kıyamet yılı

 

Financial Times’da yayınlanan “Emerging market currencies suffer worst start to the year since 2020”, başlıklı haberde gelişmekte olan piyasa para birimlerinin 2020 yılındna bu yana en kötü günlerini yaşadıkları anlatılıyor.  Beklenmedik derecede güçlenen ABD doları ve Latin Amerika piyasalarındaki popüler trading stratejisindeki  “carry trade” pozisyonlarının aniden kapatılması  etkisiyle, gelişen piyasa FX düşüşe geçerek 2020’den bu yana yılın en kötü ilk yarısını kaydetti.

JPMorgan’ın gelişen piyasa döviz endeksi bu yıl şu ana kadar yüzde 4,4 düştü; bu, önceki üç yılın aynı dönemine göre iki kattan fazla bir düşüş. Hareket, yatırımcıların ABD’de 2024’te hızlı faiz indirimi umutlarını yitirmesi ile başladı. Zayıflayan bazı gelişen ekonomiler ile genişleyici maliye politikalarının yarattığı endişeler de para birimlerinin değer kaybetmesine neden oluyor.

Citigroup gelişmekte olan piyasalar stratejisinin birimi direktörü Luis Costa, “Bu zafiyet, ABD’de umulandan çok daha  daha dirençli bir ekonomi ve gelişmekte olan piyasalar tarafında Şili, Macaristan ve Brezilya gibi devlerin faiz oranlarını düşürmeye devam etmesinin birleşimidir” dedi.

 

“Ve dürüst olalım, gelişmekte olan ülkelerdeki büyüme beklentileri bu yıl ve gelecek yıl için ahım şahım değil; küresel ticarette devam eden bir daralma var. Üstelik dünyanın her yöresinde  seçimler çok karmaşık bir manzara çiziyor” diye ekledi.

Son zamanlardaki zayıflığın büyük bir kısmı, yatırımcıların para birimleri arasındaki getiri farklarından kâr elde ettiği “carry trade”      işlemlerinin çözülmesinden (pozisyonların kapatılmasından)  kaynaklandı. Carry trade, bu yılın başlarında gelişmekte olan piyasa yatırımcıları arasında çok popülerdi.

Ancak özellikle gelişmekte olan daha büyük piyasalarda, seçimlerin varlık fiyatlamalarında beklenmedik çalkantılar yaratması  ve para politikalarının gelecekteki seyrinin de daha az net hale gelmesi nedeniyle bu işlemler umulan getiriyi sağlayamadı.

 

JPMorgan analistleri bu hafta, Meksika pesosundaki son zayıflığın “2022 ortasından Mayıs 2024 sonuna kadar iki yıl boyunca biriken büyük carry trade pozisyonlarının gevşemesi kaynaklı” olduğunu söyledi.

 

Meksika pesosu, ülkenin iktidardaki Morena partisinin ezici bir zafer kazanmasından bu yana neredeyse yüzde 10 değer kaybetti. Bunun  nedeni Meksika’daki maliye politikasına ilişkin endişelerin artması ve yeni başkanın  ekonomiye çeşitli şekillerde  müdahale edeceği kaygısı. Yatırımcılar,  Meksika şokunun Kolombiya pezosu ve Brezilya reali gibi diğer Latin Amerika para birimlerine de yansıdığını söylüyor.

Fon şirketi Ninety One’da portföy yöneticisi. Grant Webster, “Son zamanlardaki zayıflığın en büyük sorumlusu Latin Amerika dövizleri oldu. Bazılarında satış siyasi belirsizlikle tetiklendi, ancak bazı yüksek getirili para birimlerinde çok ağır pozisyonlanma vardı. Şimdi kar realizasyonu başladı” dedi.

Bazı yatırımcılar, Brezilya gibi daha büyük pazarlardan, çalkantı dönemlerinden çıkmakta olan ve Nijerya ve Mısır gibi yüksek faiz oranları sunan daha küçük, daha fakir ekonomilere doğru kaymaya başladılar.

Zayıf Çin ekonomisinden en çok etkilenenler arasında yer alan Asya para birimleri de bu yıl sıkıntı yaşadı. Güney Kore wonu dolar karşısında yüzde 7 oranında değer kaybederken, Tayland bahtı ve Endonezya rupiahı da yüzde 6,5 civarında değer kaybetti.

 

Güçlü ABD ekonomik verileri ve yapışkan enflasyonun faiz indirimlerine ilişkin görünümü her gün değiştirmesi  ardından, altı önemli para biriminden oluşan Dolar Endeksi bu yıl yüzde 4,5 artış gösterdi.

 

Yatırımcılar şimdi Federal Rezerv’in bu yıl iki faiz indirimi yapacağına dair bahis oynuyorlar; yılın başındaki altı veya yedi faiz indiriminden bahsediliyordu.

Abrdn gelişmekte olan piyasa portföy yöneticisi Kieran Curtis, “Gelişmiş piyasalardaki zayıflığın yarısından biraz fazlası doların gücüyle ilgili” dedi. “Yılın başında yatırımcılar bu yıl altı veya yedi (ABD) faiz indirimi olabileceğini düşünüyordu ama şimdi sıfır bile olabilir.”

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler