Sosyal Medya

Döviz

Fed’in faiz indirim döngüsü 50 baz puanla başladı

Federal Rezerv Çarşamba günkü toplantısının sonunda gösterge faiz oranını 50 baz puan düşürerek %4,75-%5,0 aralığına çekti.  Bu yıl iki kez…

Fed’in faiz indirim döngüsü 50 baz puanla başladı

Federal Rezerv Çarşamba günkü toplantısının sonunda gösterge faiz oranını 50 baz puan düşürerek %4,75-%5,0 aralığına çekti.  Bu yıl iki kez daha faiz indirimine gideceğinin sinyalini verdi.

Bu adım, Fed’in 2020’den bu yana para politikasını ilk kez gevşetmesi ve 1980’lerden bu yana en agresif enflasyonla mücadele kampanyasını sonlandırması anlamına geliyor.

Fed yetkilileri faiz oranının 2024 yılında %4,4’e ineceğini öngörüyor. Bu da Fed’in bu yıl içinde faiz oranlarını %0,50 daha düşüreceğini gösteriyor. Çarşamba günkü 50 baz puanlık büyük indirim dışında, Fed son bir yıl içinde 25 baz puanlık artışlarla hareket etti ve bu da merkez bankasının 2024 yılında iki kez daha faiz indirmeyi beklediğini gösteriyor. Bir önceki Haziran projeksiyonuna göre faiz oranları bu yıl %5,1’e ulaşacaktı.

Gelecek yıl, yetkililerin çoğunluğu Fed fon oranının %3,4’e ulaşacağını ve önceki tahmininde öngörülen %4,1’den daha düşük olacağını düşünüyor. Bu da 2025 yılında dört faiz indirimi daha yapılacağını gösteriyor. Yetkililer 2026’da iki faiz indirimi daha öngörüyor ki bu da Fed fon oranını %2,9’a düşürecek.

S&P 500 endeksi yükselirken, Hazine getirileri ve Bloomberg Dolar Endeksi düştü. Düşük faiz oranlarından yararlanma eğiliminde olan altın, New York’ta %0,8 kadar yükselerek 2.590,13 $ ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Güncellenen projeksiyonlar, Merkez Bankası’nın ekonomide fiyat artışlarının istikrar kazandığı ve istihdamın güçlü kaldığı yumuşak bir inişi yönetmeye çalışırken uzun zamandır beklenen gevşeme döngüsüne başladığını gösteriyor.

Bu yıl şimdiye kadar enflasyon ılımlı seyretti, ancak son aylarda aylık “çekirdek” fiyatlarda beklenenden daha sıcak okumaların baskısıyla yıllık bazda Federal Rezerv’in %2 hedefinin üzerinde kaldı. İşsizlik oranının Temmuz ayında beklenmedik bir şekilde %4,3’e yükselmesinin ardından istihdam piyasası da Fed için özel bir odak noktası oldu. FOMC üyeleri son dönemde işgücü piyasasındaki zayıflığın piyasanın kademeli olarak soğuduğunu mu yoksa hızla zayıfladığını mı gösterdiğini tartışırken bu oran %4,2’ye geriledi.

İki günlük toplantının ardından açıklanan tahminler, 19 yetkiliden 10’u olmak üzere dar bir çoğunluğun, 2024’e kadar yapılacak iki toplantıda faiz oranlarının en az yarım puan daha düşürülmesinden yana olduğunu gösterdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 11’e karşı 1 oyla federal fon oranını %4 ila %5 aralığına indirdi.

Çarşamba günkü kararlı hamle, politika yapıcılar arasında istihdam ortamına ilişkin artan endişeyi vurguluyor. Fed yaptığı açıklamada, “Komite, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2’ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazandı ve istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşma risklerinin kabaca dengede olduğuna karar verdi” dedi. Yetkililerin enflasyonu hedeflerine geri getirmenin yanı sıra “maksimum istihdamı desteklemeye güçlü bir şekilde bağlı olduklarını” da sözlerine ekledi.

Politika yapıcılar yaptıkları açıklamada, “gelen verilere, gelişen görünüme ve risk dengesine” dayanarak faiz oranlarında “ek ayarlamalar” yapmayı düşüneceklerini söyledi. Ayrıca enflasyonun “bir miktar yüksek kalmaya devam ettiğini” ve istihdam artışlarının yavaşladığını belirttiler. Yetkililer üç aylık ekonomik tahminleri güncelledi ve 2024 sonunda işsizlik için medyan tahminlerini Haziran ayındaki %4 tahmininden %4,4’e yükseltti. Bu, mevcut %4,2 seviyesinden küçük bir kötüleşmeyi temsil ediyor.

Haziran’da 118.000, Temmuz’da 89.000 ve Ağustos’ta 142.000 istihdam yaratılmasıyla istihdam yaz boyunca yavaşladı – hepsi de önceki 12 ay boyunca 202.000 olan ortalama aylık artışın altında kaldı. Toplantı tutanaklarına göre, bazı Fed yetkilileri merkez bankasının Temmuz ayındaki son toplantısında bir kesinti yapılabileceğini düşünüyordu.

Powell geçen ay işgücü piyasasında daha fazla soğumanın “hoş karşılanmayacağını” söyledi.

2024 yılı sonunda enflasyon için medyan tahmin %2,3’e gerilerken, ekonomik büyüme için medyan tahmin %2’ye düştü. Politika yapıcılar enflasyonun 2026’ya kadar %2’lik hedefe döneceğini düşünmüyor.

Fed yetkilileri işsizlik oranının bir önceki tahmin olan %4,0’dan %4,4’e yükseldiğini, enflasyonun yılı %2,6’da tamamlayacağını ve ekonominin bu yıl %2,1 yerine %2 büyüyeceğini ve önümüzdeki iki yıl boyunca %2 seviyesini koruyacağını öngörürken, enflasyonun yılı %2,6’da, gelecek yılı ise %2,2’de tamamlayacağını öngörüyor.

Yetkililer uzun vadeli federal fon oranı tahminlerini bir kez daha %2,8’den %2,9’a yükseltti.

Çarşamba günkü karar, pandemi kaynaklı fiyat artışını engellemek için 2022 başlarında borçlanma maliyetlerini yükseltmeye başlayan Fed için yeni bir sayfa açıyor. Arz zincirindeki aksamalar ve kilitlenen tüketicilerden gelen talep dalgasının körüklediği enflasyon, 1981’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Merkez bankası faiz oranlarını 11 kez artırarak Temmuz 2023’te gösterge faiz oranını son yirmi yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

O zamandan bu yana enflasyon önemli ölçüde geriledi ve %2,5 ile Fed’in %2’lik hedefine yaklaştı. İşgücü piyasası zayıflamış olsa da, ABD ekonomisinin resesyonda olduğuna ya da resesyonun eşiğinde olduğuna dair net bir gösterge yok. İşten çıkarmalar düşük seyretmekte, tüketiciler hala harcama yapmakta ve ekonomik büyüme güçlü seyretmektedir. Yine de, artan zorlanma işaretleri vardır.

Son yıllarda Amerikalıları desteklemeye yardımcı olan fazla tasarruflar kurudu ve temerrüt oranları yükseliyor. İş kayıplarındaki artış, harcamalarda bir geri çekilmeyi tetikleyebilir ve ekonomiyi yavaşlatabilir. Bulanık ekonomik tablo belirsizliği artırdı ve Fed yetkilileri arasında politika için en iyi yol konusunda bölünmeleri teşvik etti. Bazıları işgücü piyasasındaki zayıflığı daha fazla acıya dönüşmeden engellemek konusunda endişeli. Diğerleri ise faizlerin çok hızlı düşürülmesinin talebi yeniden canlandırabileceğinden ve enflasyonu yüksek tutabileceğinden endişe ediyor.

FOMC açıklaması şöyle: 

“Son göstergeler ekonomik faaliyetlerin güçlü bir hızla genişlemeye devam ettiğini göstermektedir. İstihdam artışı yavaşlamıştır ve işsizlik oranı yükselmekle birlikte düşük seyretmektedir. Enflasyon, Komite’nin yüzde 2’lik hedefine doğru daha fazla ilerleme kaydetmiştir ancak bir miktar yüksek seyretmektedir. Komite, uzun vadede azami istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşmayı hedeflemektedir.

Komite, enflasyonun yüzde 2’ye doğru sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiğine dair daha fazla güven kazanmıştır ve istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşılmasına yönelik risklerin kabaca dengede olduğuna karar vermiştir.

Ekonomik görünüm belirsizdir ve Komite, ikili görevinin her iki tarafına yönelik risklere karşı dikkatlidir. Enflasyondaki ilerleme ve risk dengesi ışığında Komite, federal fon oranı için hedef aralığını 1/2 puan düşürerek yüzde 4-3/4 ila 5’e çekmeye karar vermiştir.

Federal fon oranı hedef aralığında yapılacak ilave ayarlamaları değerlendirirken Komite, gelen verileri, gelişen görünümü ve risk dengesini dikkatle değerlendirecektir. Komite, Hazine tahvilleri ve ajans borcu ve ajans ipoteğine dayalı menkul kıymet varlıklarını azaltmaya devam edecektir.

Kurul, azami istihdamı destekleme ve enflasyonu yüzde 2 hedefine geri döndürme konusunda güçlü bir kararlılığa sahiptir. Kurul, para politikasının uygun duruşunu değerlendirirken, gelen bilgilerin ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini izlemeye devam edecektir.

Kurul, (daha fazla) -2- Kurul’un hedeflerine ulaşılmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması halinde para politikasının duruşunu uygun şekilde ayarlamaya hazır olacaktır. Kurul’un değerlendirmelerinde işgücü piyasası koşulları, enflasyon baskıları ve enflasyon beklentileri ile finansal ve uluslararası gelişmeler de dahil olmak üzere geniş bir bilgi yelpazesi dikkate alınacaktır.

Para politikası kararına Başkan Jerome H. Powell, Başkan Yardımcısı John C. Williams, Thomas I. Barkin, Michael S. Barr, Raphael W. Bostic, Lisa D. Cook, Mary C. Daly, Beth M. Hammack, Philip N. Jefferson, Adriana D. Kugler ve Christopher J. Waller oy vermiştir. Bu eyleme karşı oy kullanan Michelle W. Bowman, federal fon oranı için hedef aralığın bu aşamada 1/4 puan düşürülmesini tercih etti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler