Sosyal Medya

Döviz

Fed nokta grafiğinde faiz indirimlerini 2024 için tek sefere indirdi, 2025 için dörde çıkardı

Fed’in bugün sona eren politika toplantısında yetkililer gösterge federal fon oranını son yirmi yılın en yüksek seviyesi olan %5,25 ile…

Fed nokta grafiğinde faiz indirimlerini 2024 için tek sefere indirdi, 2025 için dörde çıkardı

Fed’in bugün sona eren politika toplantısında yetkililer gösterge federal fon oranını son yirmi yılın en yüksek seviyesi olan %5,25 ile %5,5 aralığında sabit tuttu. Fed yetkilileri bu yıl için sadece bir faiz indirimi öngörerek, çoğunun faiz oranlarını düşürmek için acele etmediğini gösterdi.

Federal Rezerv Çarşamba günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının Mart ayındaki bir önceki projeksiyonunda öngördüğü üç faiz indiriminden sonra, bu yıl sadece bir kez faiz oranlarını düşüreceğinin sinyalini verdi.

Fed yetkilileri 2024 yılında Fed fon oranının %5,1 ile zirve yapacağını öngörüyor. Bu da Fed’in faizleri %0,25 oranında düşüreceğini gösteriyor. Fed’in son bir yıl içinde 25 baz puanlık artışlarla hareket etmesi, merkez bankasının 2024 yılında bir kez faiz indirimine gitmeyi beklediğini gösteriyor.

On beş yetkili bu yıl bir faiz indirimi öngörürken, sekiz yetkili iki indirim, yedi yetkili ise sadece bir indirim öngörüyor. Dört yetkili ise hiç indirim öngörmüyor. Mart ayındaki dokuz yetkiliye kıyasla hiçbir yetkilinin üç indirim öngörmemesi dikkat çekiyor. Yetkililer ayrıca Mart ayıyla tutarlı olarak 2024 yılında faiz oranlarının yükseleceğini düşünmüyor.

Gelecek yıl, yetkililerin çoğunluğu Fed fon oranının %4,1’e ulaşacağını düşünüyor ve bu da önceki üç tahmin yerine 2025’te dört faiz indiriminin daha geleceğini gösteriyor.

Fed, politika açıklamasıyla birlikte, politika yapıcıların gelecekte faiz oranlarının nereye gidebileceğine ilişkin beklentilerini gösteren “nokta grafiği” de dahil olmak üzere, Ekonomik Tahminler Özeti’nde (SEP) güncellenmiş ekonomik tahminleri yayınladı.

On beş yetkili bu yıl bir faiz indirimi öngörürken, dört yetkili herhangi bir indirim öngörmüyor. Mart ayındaki dokuz indirime kıyasla hiçbir yetkili üç indirim öngörmüyor. Mart ayıyla tutarlı olarak, hiçbir yetkili 2024’te faiz oranlarının yükseleceğini düşünmüyor.

Güncellenen projeksiyonlar, Merkez Bankası’nın enflasyonu %2’lik hedefine geri getirmek için çalışırken “daha uzun süre daha yüksek” bir politika duruşunu sürdüreceğini gösteriyor.

Merkez Bankası Çarşamba günü yaptığı toplantıda faiz oranlarını değiştirmeyerek %5,25-%5,5 aralığında bıraktı. Günün erken saatlerinde, enflasyona ilişkin beklenenden daha soğuk bir okuma, Fed politika yapıcıları için hoş bir haber verdi, ancak merkez bankasının faiz oranlarına ilişkin duruşunu değiştirmesi pek olası değil.

PKP, Federal Rezerv’in çekirdek enflasyonun bu yıl %2,8 ile zirve yapacağını – Mart ayındaki %2,6’lık projeksiyondan daha yüksek – ve 2025’te %2,3’e ve 2026’da %2,0’a düşeceğini öngördüğünü belirtti.

Yetkililer işsizlik oranının 2024 yılında %4,0 seviyesinde sabit kalacağını ve bir önceki tahminle aynı olacağını öngörüyor. İşsizlik oranının 2025 yılında %4,2’ye yükselmesi ve 2026 yılında %4,1’e düşmesi bekleniyor.

Fed, ABD ekonomik büyümesine ilişkin önceki tahminini korudu; ekonominin bu yıl yıllık %2,1 oranında büyümesi, 2025’te hafif bir düşüşle %2,0’ye gerilemesi ve 2026’ya kadar bu seviyede kalması bekleniyor.

Hazine getirileri açıklamanın ardından düşüşünü sürdürdü. Traderlar, Çarşamba günü erken saatlerde açıklanan yumuşak tüketici fiyatları verisinin ardından Fed’in bu yıl iki kez faiz indirimine gideceği ve ilk hamlenin Kasım ayında yapılacağı yönündeki yeniden fiyatlandırmayı yerinde tuttu. S&P 500 de yükseldi.

Kısıtlayıcılık Tartışması

Yetkililer ayrıca Mart ayındaki toplantıda %2,6 olan faiz oranlarının uzun vadede nereye yerleşeceğine dair tahminlerini %2,8’e yükseltti. Mart ayındaki hafif yükselişin ardından gelen bu artış, politika yapıcıların daha yüksek faiz oranlarının kalıcı olmasını beklediklerine işaret ediyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler