Sosyal Medya

Döviz

Ed Yardeni:  Fed’in faiz indirmesine gerek yok

Yardeni sorulara e-postayla yanıt verirken, "Daha fazlasını yapmalarına gerek yok" diye yazdı. "Birkaç Fed yetkilisinin bu kadar hızlı hareket etmiş olmaktan pişman olduğunu varsayıyorum."

Ed Yardeni:  Fed’in faiz indirmesine gerek yok

Wall Street duayeni Ed Yardeni’ye göre, Cuma günkü güçlü istihdam raporunun dünyanın en büyük ekonomisinin  direncini vurgulaması nedeniyle Fed’in 2024 parasal genişleme kampanyası çoktan bitmiş olabilir. Yardeni Research Inc.’in kurucusuna göre, petrol fiyatlarının toparlandığı ve Çin’in ekonomisini yeniden canlandırmaya çalıştığı bir dönemde politikanın daha fazla gevşetilmesi enflasyonu tetikleme riski taşıyabilir.

 

 

Ünlü araştırmacı, ekonominin yükselişte olduğu ve S&P 500’ün rekorlara yaklaştığı bir ortamda, merkez bankasının Eylül ayında faiz oranlarını yarım puan düşürme kararının (genellikle resesyon veya piyasa çöküşüyle ​​mücadele etmek için yapılan bir hamle) “gerekli olmadığını” söyledi. Yardeni sorulara e-postayla yanıt verirken, “Daha fazlasını yapmalarına gerek yok” diye yazdı. “Birkaç Fed yetkilisinin bu kadar hızlı hareket etmiş olmaktan pişman olduğunu varsayıyorum.”

 

Hisse senetleri Cuma günü yükselirken (DJ30 %0.81, S&P500 %0.9, NASDAQ %1.22), Hazine tahvili getirileri ve dolar, tarım dışı istihdamda son altı ayın en sert artışını gösteren verilerin ardından yükseldi. Raporda ayrıca önceki iki aya ait işe alım rakamlarında yukarı yönlü revizyon yapıldı ve işsizlik oranında bir düşüşe işaret edildi.

İstihdam artışına ilişkin verilerin tüm tahminlerin üzerine çıkmasının ardından Fed politikası hakkında en son konuşan kişi Yardeni oldu. Cuma günü erken saatlerde eski Hazine Bakanı Larry Summers, merkez bankasının geçen ay faiz oranlarını düşürme kararının “bir hata” olduğunu söyledi. Açıklama aynı zamanda Bank of America Corp. ve JPMorgan Chase & Co.’daki ekonomistlerin Fed’in Kasım ayı faiz oranı indirimine ilişkin tahminlerini yarım puandan çeyrek puana düşürmelerine yol açtı.

 

Yine de Fed’in 2024’ün geri kalanında tamamen duraklaması en hafif tabirle imkansıza yakın. Pek çok yatırımcı, Fed’in son faiz indirimini, agresif sıkılaştırmanın gösterge borçlanma maliyetini son yirmi yılın en yüksek seviyesine çıkarmasının ardından faizleri reel faizi sabit bırakacak şekilde normalleştirme adımı olarak değerlendiriyor.

Bununla birlikte, bu Ian Lyngen de şu anda faiz indirimlerine mola verilmesi üzerine düşündüğünü belirtiyor. BMO Capital Markets’ın ABD faiz stratejisi başkanı Kasım ayındaki çeyrek puanlık indirim tahminine sadık kalırken, istihdam ve enflasyona ilişkin bir dizi verinin Fed’in 7 Kasım toplantısı öncesinde politika gidişatını belirleyeceğini düşünüyor. Lyngen’e göre, Ekim ayı istihdam raporunun nispeten güçlü gelmesi ve enflasyonun yapışkan olması halinde ABD merkez bankacıları muhtemelen şimdilik faiz indirimlerinden kaçınacak.

Fed’in politika değişikliğini eleştirenlere göre piyasa zaten çok fazla faiz indirimini fiyatlamış durumda. Yardeni’ye göre risk, ek gevşemenin yatırımcıların coşkusunu beslemesi ve bu durumun acı verici bir varlık balonuna zemin hazırlaması. “Daha fazla faiz indirimi, borsa için 1990’lar tarzı çöküş senaryomuzun olasılığını artıracaktır” dedi. O dönemde S&P 500 zirveden dip noktaya kadar değerinin üçte birinden fazlasını kaybetti.

 

 

Kaynak:  Bloomberg, Ed Yardeni Sees Fed Pausing Rate Cuts for 2024 After Jobs Report

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler