Sosyal Medya

Döviz

Dolar yerinde sayıyor, hangi yönde hareket edecek?

Bir dizi Fed politika yapıcısı Perşembe günü yaptıkları açıklamalarda, hâlâ yüksek seyreden enflasyonun oranları mevcut seviyelerde tutmayı gerektirdiğini ve Fed'in %2'lik enflasyon hedefine ulaşmanın önceden düşünülenden daha uzun süreceğini söyledi.

Dolar yerinde sayıyor, hangi yönde hareket edecek?

Dolar, Cuma günü, Fed’in faiz indirimlerinin zamanlamasına ilişkin piyasa spekülasyonunun, soğuyan ancak yapışkan enflasyon ve ABD ekonomisindeki yumuşama işaretleri arasında sürekli yön değiştirmesiyle önemli para birimleri karşısında geriledi.  Dolar Endeksi her iki yönde de hareket edebilir, ama en makul olasılık hangi yön?

 

ABD’de Çarşamba günü açıklanan Nisan ayı tüketici fiyatları beklenenden daha az yükselip, hisse senedi piyasalarında risk iştahını coşturdu. Velakin,  çeşitli Fed yetkilileri  faiz oranların yakın zaman düşebileceği tezine karşı çıkarak doların bu haftaki düşüşünü sınırladı.

ABD para birimini altı para birimine karşı takip eden dolar endeksi, daha önce yaklaşık %0,3 artışla işlem gördükten sonra %0,04 düşerek 104,44’e geriledi.

Toronto’daki Corpay’in baş piyasa stratejisti Karl Schamotta, “Piyasa, yakın vadede faiz indirimi ihtimaline karşı daha temkinli davranıyor. Ancak genel tablo, ABD’nin mucizevi ekonomik performansının  zayıflamasıyla tutarlı görünüyor” dedi. Schamotta, “ABD ekonomisinde ivmenin yavaşladığı yönünde işaretler görüyoruz” diye ekledi. “Bütün bunlar dolar üzerinde yukarı yönlü baskının azalmasına neden oluyor, aynı zamanda başka ekonomilerde de umutların parladığını görüyorsunuz.”

Vadeli işlem piyasaları, Çarşamba günü neredeyse 50 baz puan  Fed faiz indirimi fiyatlıyordu.  Cuma günü bu  45 baz puanın altına inerken,  ilk kesintinin gerçekleşmesi  Eylül’ü bulabilir.

Grand Rapids’deki FOREX.com küresel araştırma başkanı Matt Weller, “Piyasa muhtemelen Çarşamba günü  enflasyon verisine aşırı tepki verdi. Şimdi bu aşırı tepkinin bir kısmen ortadan kalktığını, yani enflasyonun yeniden hızlanabileceği kaygısının yeniden ortaya çıktığını görüyoruz” dedi.

ABD’de enflasyon, geçen yılın büyük bölümünde yavaşlamanın ardından, güçlü iç talebin etkisiyle ilk çeyrekte hızlandı. Salı günü açıklanan verilerin Nisan ayında üretici fiyatlarında artış olduğunu göstermesinin ardından, TÜFE gevşedi. Fed’in faiz indirimine aşırı odaklanan döviz piyasasında, dolar fiyatlamaları geçen hafta 3 kez yön değiştirdi.

Bir dizi Fed politika yapıcısı Perşembe günü yaptıkları açıklamalarda, hâlâ yüksek seyreden enflasyonun oranları mevcut seviyelerde tutmayı gerektirdiğini ve Fed’in %2’lik enflasyon hedefine ulaşmanın önceden düşünülenden daha uzun süreceğini söyledi.

Perşembe günü ithalat fiyatlarında şaşırtıcı derecede büyük olan %0,9’luk artış, artan ithalat maliyetlerinin yeni enflasyonist baskıları artıracağı yönündeki endişeleri alevlendirdi.

 

Her ne kadar piyasalar Haziran ayından itibaren Avrupa’da faiz indirimlerini fiyatlıyor olsa da son veriler ihityatlı davranılmasını gerketiğin ortaya koyuyor. Almanya ekonomisi geçen çeyrekte beklenenden fazla büyüdü ve yatırımcıların morali son iki yılın en yüksek seviyesinde. Cuma günü Euro bölgesi tüketici enflasyonu verileri, Reuters anketine paralel olarak Nisan ayında yıllık bazda %2,4 seviyesinde gerçekleşti. Euro, dolar karşısında %0,06 artışla 1,0872 dolara yükseldi.

 

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Luis de Guindos Cuma günü yaptığı açıklamada, Euro bölgesi politika yapıcılarının, fiyat baskılarının azalması nedeniyle enflasyonun gelecek yıl hedefe geri döneceğine dair güvenlerinin arttığını söyledi. Fakat, AMB başkan yardımcısı Isabel Schnabel, faiz indirimlerinin süreklilik kazanacağına dair güvence vermedi.

Cuma günü büyük ölçüde hayal kırıklığı yaratan Çin verileri, yuna fiyatlamasını zorlaştırıyor. Fabrika üretimi tahminlerin üzerinde gerçekleşti ancak perakende satışlar yavaşladı ve ev fiyatları dokuz yılı aşkın süredir en hızlı düşüşünü yaşadı. PBoC’nin konut sektörüne  destek vermek  için daha fazla parasal gevşeme  yapmaıs gerekecek, bu doalr/yuan’ı yukarı baskılar. İhrcat yönünden sıkıntı çekmeyen Pekin yönetiminin zayıf yuan’a  direneceği düşünülüyor.

 

Çin’den gelen zayıf veriler, Yuan’ın dolara karşı  yeniden değer kaybedebileceği izlenimini  yaratıyor. Öte yanda, PBoC 1Ç2024’te ABD tahvil portföyünü  daraltarak, getirileri yukarı itiyor.  Japon yetkililer JYen’in daha fazla değer kaybetmesine engel olmaya çabalıyor. Avrupa’da enflasyon ABD’ye nazaran daha hızlı soğurken, ekonomi de ağır-aksak toparlanıyor. AMB yetkilileri faiz indirimine hazır.  Ancak, Haziran’da gerçekleşmesi beklenen ilk faiz indiriminin arkasının geleceği kesin değil.

Dolar Endeksi, AMB’nın Fed’den önce parasal gevşemeye başlayıp, sürdüreceği beklentisiyle yukarı gider. Ancak, BoJ’den gelecek şahin para politikası mesajları ve/ya ABD ekonomisinin yavaşladığına dair yakın zamanda  yayınlanan verilerin doğrulanması, dolar rallisinin sonunu getirebilir.

 

 

Kaynaklar:  Reuters, CNBC, ParaAnaliz editörleri yorumuyla

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler