Sosyal Medya

Döviz

Dolar Endeksi 2024’te yeni zirveye ulaşmak üzere

Dolar, ABD’de ekonominin yavaşladığına dair kanıtlara rağmen Avrupa’daki siyasi belirsizlikten korunmak isteyen yatırımcıların desteğiyle 2024’ün en yüksek seviyesiyle flört ediyor.…

Dolar Endeksi 2024’te yeni zirveye ulaşmak üzere

Dolar, ABD’de ekonominin yavaşladığına dair kanıtlara rağmen Avrupa’daki siyasi belirsizlikten korunmak isteyen yatırımcıların desteğiyle 2024’ün en yüksek seviyesiyle flört ediyor.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, teknik göstergelerin doların gücünün devam edecek yeri olduğunu ortaya koymasıyla, geçtiğimiz Kasım ayında görülen seviyelerin hemen altında seyretti. ABD para biriminin önümüzdeki üç ay içinde emsallerinden oluşan bir sepet karşısında düşmesine kıyasla kazanmasına karşı korunmak için ödenen prim bir yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Sydney’deki National Australia Bank Ltd. stratejisti Rodrigo Catril, “Yakın vadede, doların güvenli liman cazibesi yukarı yönlü bir kırılma için katalizör olabilir,” dedi. Fransa’daki siyasi belirsizlik şimdilik “nefes alıyor” gibi görünse de, “piyasalar önce ateş etmeyi ve sonra soru sormayı sever – bu nedenle önümüzdeki haftalarda Fransa’daki siyasi belirsizlik doları destekliyor.”

Fransa’nın sol partilerinin liderleri ilk kampanya mitinglerinde birlik çağrısında bulundu ve Avrupa Merkez Bankası yetkilileri geçen hafta ülkeyi saran piyasa kargaşasında alarm için bir neden görmüyor. Bu hamleler yatırımcıların tedirginliğini yatıştırmaya yardımcı oldu, ancak birçoğu dolar için bir izdihamı yeniden ateşleyebilecek herhangi bir duyarlılık dönüşü için yüksek alarmda kalmaya devam ediyor.

Dolar, yüksek ABD faiz oranları ve son siyasi çalkantıların para biriminin cazibesini artırmasıyla son dört haftadır ilerleme kaydetti. Orta vadeli haftalık düşüş trendinin kırılması da yatırımcılar için bir yükseliş sinyali oldu.

Ancak Salı günü doların yükselişi biraz durakladı. ABD’nin Mayıs ayı tüketici harcamalarının tahminlerden daha zayıf çıkmasının ardından Nisan ayı için aşağı yönlü revize edilen rakamlarla birlikte para birimi Hazine getirileriyle birlikte değer kaybetti. Güvenli liman İsviçre Frangı, perakende satış raporunun ardından dolar karşısında 10’lar Grubu kazançlarına öncülük ederek diğer kutsal para birimlerinin cazibesinin altını çizdi. Yatırımcılar Federal Rezerv’in bu yıl iki faiz indirimi yapma ihtimalini daha yüksek fiyatladı.

Verilerin dünyanın en büyük ekonomisinin soğumakta olduğuna dair işaretler vermeye devam etmesi ve Fed’in piyasaların beklediğinden daha erken faiz indirimine gitme riskini artırması halinde yatırımcılar zor durumda kalabilir.

CIBC Capital Markets döviz stratejisi başkanı Sarah Ying, perakende satış verilerinin açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Siyasi risk miktarı göz önüne alındığında dolarda yükseliş görüyorum, çok yumuşak bir yükseliş,” dedi. “Fed anlatısı tarafından dengeleniyor. Döngünün bu aşamasında aşırı boğa olmak zor.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler