Sosyal Medya

Döviz

Dış Piyasalar:  Wall Street, EUR/USD, Brent ve altın raporu

Bu kapsamda altının ons fiyatı teknik  açıdan önemini yüksek bulduğumuz 2340 dolar seviyesine doğru  denemelerine devam etse de henüz bir kırılma yaşanmadığını  görüyoruz. Söz konusu noktanın geride bırakıldığı bir senaryoda  yukarıda ilk etapta 20 dolarlık ek bir hareket alanı oluşabileceğini  tahmin ediyoruz.

Dış Piyasalar:  Wall Street, EUR/USD, Brent ve altın raporu

HİSSE SENETLERİ

Tahvil faizlerindeki yukarı yönlü eğilim güç kazanma potansiyelini limitlerken ABD endeksleri haftaya sınırlı değer kazanımları ile  başladı. Tahvil faizlerindeki yükselişte daha çok Biden ile Trump  arasındaki ilk canlı yayın tartışmasının geride kalması ile ısınan  siyasetin ve seçimin ardından bütçe dengesinde oluşabilecek  görünümün etkili olduğunu söylemek mümkün. Bugün ise daha çok  Fed Başkanı Powell’ın vereceği mesajlar ve makroekonomik veri  akışının piyasalara yön vereceği tahmin ediyoruz. Veri tarafında  özellikle açık iş sayısı bir adım öne çıkıyor. ABD’de Mart 2021’den bu  yana 8 milyonun üzerinde seyreden ve 2022 yılında 12 milyonun da  üzerini gören açık iş sayısının 3 yılı aşkın sürenin ardından ilk kez 8  milyonun altına gerileyeceği tahmin ediliyor. Arka arkaya 5 aydır geri  çekilen açık iş sayısının 8 milyonun da altına inmesi istihdamda  soğuma olduğunu teyit ederek faiz indirimi beklentilerini canlı  tutabilir.

Bu nedenle veriyi günün en önemli konu başlıkları arasında  görüyoruz. Euro Bölgesi’nde ise enflasyonun %2’lik hedefe doğru  eğilimini sürdürmesi ECB’nin yılın geri kalanında en az bir faiz indirimi  daha yapabileceğine yönelik tahminleri kuvvetlendirebilir. Bölgede  aylık bazda %0,2 oranında artış göstermesi beklenen verinin yıllık  bazda ise %2,9’dan %2,8’e gerileyeceği öngörülüyor.

EUR/USD

Fransa’da genel seçimin ilk turunu aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin  (RN) kazanmasının ardından yönünü yukarı çeviren parite teknik  açıdan önemine sıklıkla vurgu yaptığımız 1,0750 seviyesinin üzerini

test etmeye başladı. Kısa vadede bu noktanın altında ya da üzerinde  olunmasının yön gösterici olacağını tahmin ediyoruz. Bugün ise hem  merkez bankalarından gelecek mesajlar hem de makroekonomik  veriler öne çıkıyor. Bu çerçevede Powell ve Lagarde’ın açıklamalarının  yanında ABD’de açık iş sayısını Euro Bölgesi’nde ise enflasyon  rakamını takip edeceğiz.

BRENT

Fiyatları destekleyen birden fazla sayıda unsurun üst üste gelmesi  petrolün haftanın ilk işlem gününe yukarı yönlü bir eğilimle  başlamasını sağladı. Bu kapsamda Brent’in varil fiyatı bir kez daha 86 doların üzerini test etmeye başladı. Özellikle yaz aylarında  olunmasının talep tarafında daha güçlü bir hacim yaratacağına dair  beklentilerin ve süregelen jeopolitik risklerin yukarı yönlü eğilimi  destekleyen başlıca faktörler olduğunu söyleyebiliriz. Diğer taraftan  Atlantik okyanusunda oluşan ve Kuzey Amerika’ya doğru hareket  eden kasırgaların arz tarafında kesintiye yol açabileceğine yönelik  endişeler olduğunun da altını çizmek gerekir.

 

DEĞERLİ METALLER

Enflasyonda geri çekilmeye işaret eden PCE endeksine Cuma günü  önemli bir tepki vermeyen değerli metaller yeni haftaya ise yukarı  yönlü bir eğilimle başladı. Bu kapsamda altının ons fiyatı teknik  açıdan önemini yüksek bulduğumuz 2340 dolar seviyesine doğru  denemelerine devam etse de henüz bir kırılma yaşanmadığını  görüyoruz. Söz konusu noktanın geride bırakıldığı bir senaryoda  yukarıda ilk etapta 20 dolarlık ek bir hareket alanı oluşabileceğini  tahmin ediyoruz. Bu yönde bir kırılma yaşanıp yaşanmayacağının ilk  sinyalini ise Lagarde ve Powell’ın bugünkü konuşmalarının yanı sıra  ABD’de açıklanacak açık iş sayısı verebilir.

 

 

Ünlü & Co bülteninden alıntıdır

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler