Sosyal Medya

Döviz

Daha ucuz piyasalar yeniden açılırken Türkiye önemli BAE sukuk anlaşmasını Rafa kaldırdı

Şimşek ilk resmi yurtdışı gezisinin ilk durağı olarak BAE'yi seçti. BAE, Türkiye ekonomisine 50 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı ve çok ihtiyaç duyulan dış finansmanı sağlamayı taahhüt etmiş olsa da, son sekiz ay içinde önemli bir resmi anlaşma veya finansman duyurusu yapılmadı.

Daha ucuz piyasalar yeniden açılırken Türkiye önemli BAE sukuk anlaşmasını Rafa kaldırdı

Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ile 8,5 milyar dolarlık sukuk anlaşmasını askıya alarak küresel tahvil piyasalarında daha ucuz seçenekleri araştırmaya başladı.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi olan ve potansiyel borç satışına ilişkin görüşmeler gizli olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilere göre Ankara, Birleşik Arap Emirlikleri’nin sahip olduğu fon olan Abu Dhabi Development Holding Co PJSC tarafından talep edilen getiriyi elverişsiz olarak görüyor.

Yatırımcıların büyük merkez bankalarının bu yıl içinde faiz oranlarını düşüreceğine dair beklentileri gelişmekte olan piyasa borçlarına olan iştahı artırıyor ve bu durum Türk şirketleri ve hükümetinin faydalanmak istediği bir duyarlılık değişimi.

Kasım ayında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Bloomberg’e yaptığı açıklamada Abu Dhabi varlık fonuna yapılacak ilk tahvil satışının 2023 yılı sonuna kadar başlayacağını söyledi. Miktarın dilimler halinde olması bekleniyordu.

Sukuk anlaşması, geçen yıl güney bölgesinde 11 şehri vuran ve 50,000’den fazla kişinin hayatına mal olan ikiz depremlerin ardından Türkiye’de yeniden inşa çabalarına yönelik finansmanın bir parçası olarak duyuruldu. Türk hükümeti hasarın 100 milyar doları aştığını tahmin ediyor.

Depremle ilgili harcamalar beklenenden daha yavaş ilerlediği için Türk hükümetinin de anlaşmada acele etmediği belirtiliyor.

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ADQ yorum yapmayı reddetti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıllarca uygulanan alışılmışın dışındaki ekonomi politikalarının enflasyona yol açması ve Merkez Bankası’nın döviz rezervlerini tüketmesinin ardından Türkiye’yi daha geleneksel bir yola yönlendirmek amacıyla Şimşek’i atadı.

Şimşek ilk resmi yurtdışı gezisinin ilk durağı olarak BAE’yi seçti. BAE, Türkiye ekonomisine 50 milyar doların üzerinde yatırım yapmayı ve çok ihtiyaç duyulan dış finansmanı sağlamayı taahhüt etmiş olsa da, son sekiz ay içinde önemli bir resmi anlaşma veya finansman duyurusu yapılmadı.

Yeni ekonomi ekibinin rehberliğinde Türkiye, Merkez Bankası’nın politika faizini %8,5’ten %45’e çıkararak yabancı yatırımcıların ilgisini yeniden çekti. Türkiye’nin kredi temerrüt takasları keskin bir düşüş göstererek borçlanma maliyetlerini düşürdü ve Türkiye’nin uluslararası piyasalardan fon sağlamasını kolaylaştırdı.

İki hafta önce Türkiye %7,875 faiz oranıyla 10 yıllık bir Eurobond satarak bir önceki yılın ihraçlarından daha düşük bir faiz oranı elde etti. Kasım ayında hükümet %8,5 getiri ile 2,5 milyar dolarlık beş yıllık sukuk sattı ve ihraca arz miktarının üç katı kadar talep geldi.

Söz konusu kişiler, borç anlaşmasının tamamen göz ardı edilmediğini ve Türkiye’nin bir noktada bu imkanı kullanmayı tercih edebileceğini söyledi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler