Sosyal Medya

Döviz

Carry trade’ler kapandı, Japon Yeni şaha kalktı

Japon Merkez Bankası müdahale etti, carry trade'ler kapandı, Japon Yeni ralli yapıyor

Carry trade’ler kapandı, Japon Yeni şaha kalktı

Yen, Cuma günü, yatırımcıların faiz indirimi beklentilerini güçlendirebilecek önemli ABD enflasyon verileri öncesinde carry trade’lerin çözülmesiyle yaklaşık üç ayın en güçlü haftasını yaşamaya hazırlanıyor. Yen bu ay döviz piyasalarında tek gündem olurken,  aya dolar başına 161,96 ile son 38 yılın en düşük seviyesinden başladıktan sonra Perşembe günü neredeyse üç ayın en yüksek seviyesi olan 151,945’e yükseldi.

 

Cuma günü  Asya seansında dolar/yen en son 153,66 seviyesindeydi.  Wall Street’te başlayan hisse satışlarının yatırımcıları yen de dahil olmak üzere güvenli varlıklara yöneltmesiyle, hafta için %2,5 artışla Nisan sonu-Mayıs başından bu yana en büyük haftalık kazancını kaydetti. Bu büyük hamle, trader’ların daha yüksek getiri elde etmek için dolar bazlı varlıklara yatırım yapmak üzere düşük oranlarda yen ödünç aldığı “carry trade” işlemlerinin sona ermesinden kaynaklandı. Bir çok trader, Hazine direktifiyle, Bank of Japan’ın yeni güçlendirme yönünde müdahaleler yaptığını da iddia ediyor.

Marlborough Investment Management sabit getirili portföy yöneticisi James Athey, “Yendeki yükselişin hızının muhtemelen yakın zamanda konsolidasyona gireceğimiz anlamına geldiğini düşünüyorum” dedi. “Fakat sonuçta risk varlıklardan kaçış ve  Fed faiz  kesintilerin yaklaştığının düşünülmesi nedeniyle yen’in hala daha fazla değer kazanması gerektiğini düşünüyorum.”

Cuma günü yatırımcıların dikkati, Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçümü olan ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE) verilerine odaklanacak. PCE verilerinin aylık bazda %0,1 seviyesinde gelmesi bekleniyor. Fed’in önümüzdeki hafta  yapacağı toplantıda da faizleri sabit tutması bekleniyor; ancak  türev piyasalar Eylül ayında faiz indirimini yüksek olasılıkla  fiyatlamaya başladı. Türev piyasalarda  bu yıl 66 baz puanlık gevşeme bekliyor.

Öte yandan Japonya Merkez Bankası gelecek hafta faiz artırımına gidebilir. Yine türev  piyasalar 10 baz puanlık bir artış ihtimalini %64 olarak fiyatlıyor. Cuma günkü veriler, Japonya’nın  çekirdek enflasyonun Temmuz ayında art arda üçüncü ayda da hızlandığını göstererek, faiz artırımı beklentilerini canlı tuttu.

Analistler, yendeki yükselişin merkez bankasının fazi artırımını ötelemesine imkan verebileceğini söylüyor. Legal and General Yatırım Yönetimi Asya-Pasifik yatırım stratejisti Ben Bennett, “Japon Merkez Bankası’nın politikayı sıkılaştırması yönündeki baskı azaldı” dedi. “Ancak yine de bilanço küçültmelerinin ayrıntılarını açıklamaları bekleniyor, ki bu da elbette bir tür niceliksel sıkılaştırmadır.”

Dolar, Perşembe günü ABD ekonomisinin beklenenden daha hızlı büyüdüğünü ve enflasyonun ikinci çeyrekte yavaşladığını gösteren verilerin ardından yeniden yükseliş trendine gçeti. Son veriler, dünyanın en büyük ekonomisinin enflasyon düşerken  dayanıklılığını koruduğunun altını çizdi. Commonwealth Bank of Australia’dan kıdemli ekonomist Kristina Clifton, “Fed uzun süredir kısıtlayıcı faiz oranları uygulamasına rağmen ABD ekonomisinin gücü henüz tükenmedi” dedi. Clifton, ilk faiz indiriminin Kasım ayında gerçekleşeceğini tahmin ediyor. “FOMC’nin faiz oranlarını düşürmeden bir kaç düşük enflasyon raporunu bekleyeceğini düşünüyoruz”.

 

Sterlin %0,12 artışla 1,2865 $’a yükseldi ancak yatırımcılar, İngiltere Merkez Bankası’nın gelecek hafta faiz indirimine gitme ihtimalinin %50 olduğunu tahmin ederken, geçen haftaki bir yılın en yüksek seviyesi olan 1,3044 $’ın oldukça altında kaldı. Piyasalar bu yıl 51 baz puanlık kesinti bekliyor.

 

 

Kaynak:  Reuters, Yen set for strongest week in 3 months as carry trades unwind

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler