Sosyal Medya

Döviz

AllianceBernstein’a göre Türk tahvilleri ve TL zorlu bir yolda

AllianceBernstein Holding LP’nin gelişmekte olan piyasa borçları direktörü Christian DiClementi’ye göre, beklenenden daha yüksek enflasyon ve para birimindeki daha fazla…

AllianceBernstein’a göre Türk tahvilleri ve TL zorlu bir yolda

AllianceBernstein Holding LP’nin gelişmekte olan piyasa borçları direktörü Christian DiClementi’ye göre, beklenenden daha yüksek enflasyon ve para birimindeki daha fazla zayıflama nedeniyle Türk lirası tahvilleri en az altı ay boyunca cazip bir yatırım olmayacak.

DiClementi, New York’tan yaptığı bir telefon görüşmesinde, “Önümüzdeki iki çeyreğin Türkiye için inişli çıkışlı olacağını düşündüğümüz için sabit getirili platformumuza önemli miktarda Türk lirası tahvili eklemedik,” dedi. “Gevşemeye yönelik siyasi baskı muhtemelen yüksek olacak ve erken gevşeme liranın zayıflamasına neden olabilir.”

Türkiye’nin enflasyonu, %50 borçlanma maliyetlerinin ekonomiye yansıması ve talebi azaltması nedeniyle Ağustos ayında yıllık bazda %52’ye keskin bir şekilde yavaşlarken, bu rakam hala Merkez Bankası’nın resmi hedefinin 10 katından fazla.

Bu arada, lira bu yıl %13’ten fazla değer kaybederek Latin Amerika dışında en kötü performans gösteren gelişmekte olan piyasa para birimi oldu. Sonuç olarak, 777 milyar dolarlık varlığı denetleyen ABD merkezli fon yönetim şirketinin bu yıl sadece fırsatçı bir şekilde Türk tahvillerinde işlem yaptığını söyledi.

DiClementi, “Enflasyonun bugünden yılsonuna kadar düşmeye devam edeceğine inanıyoruz, ancak merkez bankası yıl için hedefinin altında kalacak” dedi. Yetkililer o zamana kadar enflasyonu %38’e düşürmeyi hedefliyor, ancak çoğu ekonomist enflasyonun merkez bankasının tahmin aralığının üst bandı olan %42’ye daha yakın olacağını düşünüyor.

 

“Enflasyon için yılsonu tahminimiz %45 ile %49 arasında ve ilk faiz indirimlerinin 2025’in ilk çeyreğinde yapılması bekleniyor” dedi. Ancak, “gevşeme döngüsünün başlangıcı kolaylıkla ikinci çeyreğe itilebilir.” Kur Riski Fon yöneticisi, 2025’in başlarında manşet enflasyonun düşmesini bekliyor, ancak merkez bankasının öngördüğü hızda değil. Para biriminin önümüzdeki altı ay içinde daha hızlı bir şekilde zayıflaması gerektiğini söyleyen yönetici, fonun gelecek yılın ikinci çeyreğinde ülke varlıklarına yatırım yapabileceğini de sözlerine ekledi.

Merkez Bankası verilerine göre, Türk tahvilleri bu yıl yaklaşık 12 milyar dolarlık yurtdışı girişi görürken, haftalık keskin dalgalanmalar uzun vadeli yatırım konusunda bazı tereddütlere işaret ediyor. DiClementi de yerel para birimi cinsinden tahvillere temkinli yaklaşarak bu düşünceyi yineledi. Türkiye’nin iki ve 10 yıllık tahvilleri 5 Eylül itibariyle sırasıyla %42,4 ve %28,7 getiri sağlıyordu.

DiClementi, “Ekonomi ekibi bu yıl enflasyon ve enflasyon beklentilerine ilişkin uzun vadeli hedeflerine ulaşma yolunda çok iyi ilerleme kaydetti,” dedi. “Zor iş daha da zorlaşmak üzere.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler