Sosyal Medya

Döviz

ECB Beklemediği Faiz İndirimi Yapmaya Hazırlanıyor

Avrupa Merkez Bankası muhtemelen önümüzdeki hafta, politika yapıcıların sadece bir ay önce neredeyse tamamen göz ardı ettiği bir faiz indirimi…

ECB Beklemediği Faiz İndirimi Yapmaya Hazırlanıyor

Avrupa Merkez Bankası muhtemelen önümüzdeki hafta, politika yapıcıların sadece bir ay önce neredeyse tamamen göz ardı ettiği bir faiz indirimi ile parasal gevşeme için küresel baskıyı ilerletecek.

Bu döngünün üçüncü çeyrek puanlık indirimi, ekonomistler tarafından, Euro bölgesini uzun bir yüksek borçlanma maliyetleri döneminin yarattığı ve şimdi gecikmeli olarak ortaya çıkan büyümeye yönelik darbeyi hafifletmek isteyen yetkililer tarafından eylemde daha uzun süreli bir hızlanmanın habercisi olarak görülüyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde, Perşembe günkü toplantının ardından Slovenya’nın başkenti Ljubljana yakınlarında düzenleyeceği basın toplantısında, hem daha fazla kesinti için ileriye dönük yol hem de Eylül toplantısından önemli ölçüde neyin değiştiği konusunda sorgulanabilir.

Kararlar arasında beş hafta gibi alışılagelmişten daha kısa bir sürenin bulunması ve çok fazla yeni verinin mevcut olmaması nedeniyle yetkililer, enflasyon baskılarının devam ettiğine dair son zamanlarda gösterdikleri ihtiyatı bir kenara bırakarak, ağırlıklı olarak özel sektör ekonomisindeki daralmaya işaret eden anket verilerine yanıt veriyor gibi görünüyor. Bu tür raporlar finansal piyasalar için ibreyi hareketlendirdi ve politika yapıcıların bahislerdeki değişikliği büyük ölçüde onaylamasının ardından geniş çapta beklenen bir kesinti için ivmeyi artırdı.

Değişim ani oldu. 12 Eylül’deki kararda yetkililer Ekim ayında bir kesintiyi neredeyse dışladılar. Günler sonra Slovakya Merkez Bankası Başkanı Peter Kazimir, 17 Ekim’e kadar “çok az yeni bilgi” elde edileceği için başka bir hamle için “neredeyse kesinlikle Aralık ayına kadar beklememiz gerekecek” açıklamasında bulundu.

Bundan sonra ne olacağına gelince, Bloomberg anketine göre ekonomistler artık ECB’nin borçlanma maliyetlerini 2025 sonuna kadar ekonomiyi artık daraltmayacak bir seviyeye indirmek için gevşemeyi hızlandıracağını düşünüyor.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler