Borsa
Zeynel Balcı: Seçimlere kadar güvenli limanlara demir atsak?
Borsada görülen kâr satışları ve düşüş, alım fırsatı olarak kullanıldı. İlk destekler 9.000-8.900 seviyelerinde görülürken bu seviyelerin üzerinde tepki çıkışının devamı beklenebilir.
Hürriyet Ekonomi ve piyasa yazarı Zeynel Balcı, Pazar günü gazetede yer alan makalesinde “Dalgalı seyir izleyen piyasalarda yatırımcılar daha seçici davranmaya başladı. Yaklaşan yerel seçimler, yüksek enflasyondan korunmak için uygun adreste bulunma isteği ve dış piyasalardaki gelişmeler karar vermeyi zorlaştıran etkenler. İleriye yönelik daha net projeksiyonlar yapılacak ortamlar oluşana kadar güvenli limanlarda demirlemek de seçenek olarak öne çıkabilir” uyarısını yaptı.
Balcı’nın haftalık incelemesinde öne çıkan görüşler şöyle:
DALGALI seyir izleyen piyasalarda seçicilik artmaya başladı
Karar aşamasında; yaklaşan yerel seçimler, yüksek enflasyon, dış piyasalardaki gelişmeler önemli rol oynuyor. Enflasyona karşı korunmanın yanında güvenli liman arayışı da biraz artmış görünüyor. En azından daha net projeksiyonlar yapılacak ortamlar oluşuncaya kadar güvenli limanlarda demirlemek, risk almak istemeyen yatırımcılar için bir seçenek olabilir. Öte yandan “Gemiler limanda güvendedir ama hiçbir gemi de limanda beklemek için yapılmamıştır” sözüne bu noktada atıfta bulunmak yerinde olacak.
Ay sonunda yapılacak yerel seçimler piyasalar açısından önemli bir viraj olarak görülüyor
Gerçi seçim yerel yöneticileri seçecek ama bir nevi kamuoyu yoklaması niteliği de taşıyor. Sonrasında 2028’e kadar seçim yok. Bununla birlikte yatırımcıların seçim sonuçlarını görme isteği bir parça temkini de beraberinde getirmiş durumda. Özellikle uzun vadeli bakan yerli yatırımcılarda “bekle gör” havası hissediliyor. Ancak yabancı yatırımcılarda bu durum biraz daha fazla gibi.
TCMB verilerine göre 1 Mart ile biten haftada yabancı yatırımcılar; hisse senetlerinde 75.4 milyon dolar, tahvil bonoda 54.4 milyon dolarlık satış yaptılar. Hisse senetlerinde art arda üç hafta satış yapmış oldular ve üç haftalık satışları 200 milyon doları buldu.
Dipnot olarak eklemek gerekirse aynı hafta; TCMB brüt rezervleri, bankalardaki döviz mevduatı ve kur korumalı mevduatlarda (KKM) düşüşler görüldü. Son haftalarda rezervlerdeki erime dikkat çekmeye başladı.
ESAS KRİTER ENFLASYONU YENMEK
Piyasa şartlarına göre yatırım tercihleri değişkenlik gösteriyor. Yatırımcı için esas kriter enflasyonu yenmek. Enflasyon yüksek ve bir süre daha yüksek kalacak. Bu meyanda faizler de yüksek olacak. Özellikle mevduat faizlerine yüzde 50, hatta büyük mevduatlara yüzde 60’lı faizlerin verildiği haber akışları arasında yer aldı. Borsanın en önemli rakibi faizdir. Mevcut faiz seviyesi enflasyona karşı tam koruma sağlamasa da risksiz bir getiri imkânı veriyor. Eğer ekonomi yönetiminin 2024 yılı için enflasyon hedefi tutarsa, bir miktar da reel getiri sunabilir.
Döviz kurlarında son günlerde bir hareketlenme var. Enflasyon artışı, seçim belirsizliği, güvenli liman arayışı gibi nedenlerle dövize bir parça yönelim gözleniyor. Fakat bu aşamada ciddi bir ilgi ve primden söz etmek zor.
Konutta düşen satışlardan yola çıkacak olursak henüz bir hareketlenme gözlenmiyor. Yüksek faiz ve fiyatlar, konuta erişimi zorlaştırdı, talep gerilemesi sürüyor.
BORSADA DALGALI SEYİR SÜREBİLİR
Borsada görülen kâr satışları ve düşüş, alım fırsatı olarak kullanıldı. İlk destekler 9.000-8.900 seviyelerinde görülürken bu seviyelerin üzerinde tepki çıkışının devamı beklenebilir. Aksi taktirde sonraki destek noktaları 8.700 ve 8.500’de görülüyor. İlk direnç ise 9.200-9.230 bandında. Tepki çıkışının güç kazanması için bu seviyelerin geçilmesi önemli. Bu durumda sonraki dirençler 9.450 ve 9.600 seviyelerinde olur. Bu seviyenin üzerinde endekste direnç seviyelerinde satış denemeleri görülse de toparlanma eğilimi sürebilir.