Sosyal Medya

Borsa

Zeynel Balcı:  Borsa’da tepki alımlarını gözleyin

BIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir…

Zeynel Balcı:  Borsa’da tepki alımlarını gözleyin

BIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli.

 

Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler, yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir, peki bunlar ralli işareti mi?

 

Zeynel Balcı Pazar günü Hürriyet’te yayınlanan köşesinde bu soruya cevap verdi:

 

BORSA İstanbul’da düşüş eğilimi devam ederken altın ve döviz kurlarında yatay seyir, gösterge tahvil faiz oranında yükseliş gözlendi. Yılbaşından bu yana yatırım araçları getirilerine bakıldığında konut dahil enflasyona karşı yatırımcısını nispeten koruyan mevduat faizi (bileşik faiz) ve gram altın dışında başka bir yatırım aracı bulmak zor. İç piyasalarda gram/TL altının getirisi enflasyon ile başabaş sayılır (%49). Borsanın (BIST100 Endeksi) kazancı ise yüzde 21, döviz kurları onun da altında.

 

Borsanın gerekçelerine bakacak olursak; son günlerde ivme kazanan bir satış baskısı söz konusu.

 

Bunun nedenleri

 

– Yüksek faize bağlı olarak yerli yatırımcının ilgisinin zayıflaması,

 

– Yabancı yatırımcıların yine yüksek faiz nedeniyle tahvil bonoyu tercih edip hisse senetlerinde satıcı konumda olmaları,

 

– Enflasyon muhasebesi ve ekonomideki yavaşlama nedeniyle şirket bilançolarındaki düşük performans,

 

– Enflasyonda aylık bazda beklenen düşüşün henüz sağlanamaması ve bu durumun TCMB’nin faiz indirim beklentilerini ötelemesi,

 

– Ortadoğu’daki çatışma ortamı ve yayılma riski,

 

– Kredili ve kaldıraçlı hesaplardaki teminat tamamlama amaçlı satışlar ile beklentilerin kırılması gibi bir çok etken sayılabilir.

 

9.000 SEVİYESİ ÖNEMLİ

– Diğer yandan, BIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün yüzde 20’yi geçmesi nedeniyle karamsar hava olarak tanımlanan “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Bir nevi makas değişimi gibi. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de sayılan olumsuzlukların önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görmek mümkün. Ancak hacim artışıyla destekleyici beklenti ve gündem oluşmazsa toparlanmak zor olacak. Bu noktada “Ucuz etin yahnisi yavan olur” söylemine atıfta bulunmak gerekecek. Tepki alım denemelerine rağmen bu aşamada Borsa İstanbul’da temkinli görünüm korunuyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler