Sosyal Medya

Borsa

Wall Street niye düşüyor? 

Wall Street'te ekonomide yumuşak iniş  senaryosuna sıkı sıkıya bağlı kalanlar için hayat zorlaşıyor. Tahvil ve emtia piyasalarında uzun süredir tahmin edilen sıkıntılı ekonomik dönem, riskli varlıklardaki trader'ları bu hafta uykularından uyandırdı.

Wall Street niye düşüyor? 

Bloomberg’in analizine göre, Wall Street hisselerindeki gerileme kadar hisse senedi ve tahvil fonları arsasında geleceğe bakış farkı da Eylül’de gözlenen çalkantının temel nedeni.  Hisse ve tahvil yatırımcıları kitabın aynı sayfasından okumaya başlayıncaya kadar,  piyasaların yönünü öngörmek çok zor.

 

Wall Street’te ekonomide yumuşak iniş  senaryosuna sıkı sıkıya bağlı kalanlar için hayat zorlaşıyor. Tahvil ve emtia piyasalarında uzun süredir tahmin edilen sıkıntılı ekonomik dönem, riskli varlıklardaki trader’ları bu hafta uykularından uyandırdı. Hisse senetleri 2023 bölgesel banka krizinden bu yana en kötü performansını sergiledi.

 

Ağustos başındaki kısa soluklu finansal panik ardından yeniden moral kazanan traderlar, son zamanlarda işgücü piyasasının öncülük ettiği moral bozucu ekonomik haberlerin bombardımanı altında büyüme korkularına yenik düştü. S&P 500 art arda dört gün düştü, kredi spreadleri Ağustos başından bu yana en hızlı şekilde genişledi ve bilgisayar çipi üreticileri endeksi %12 ile pandemiden bu yana en büyük düşüşünü yaşadı.

 

S&P500’ün bu yıl %13 artması göz önüne alınırsa, grafiklerde dalgalanmalar trende istisna teşkil edecek boyutta değil, yani  riske duyarlı varlıklar hala büyük ölçüde yumuşak inişi fiyatlanıyor. Ancak özellikle Cuma günkü aksiyon değişik  türden varlık yatırımcıları arasında nadir görülen bir fikir birliği örneğiydi. Bir ölçüme göre, yakın zamana fon yöneticileri  ekonominin geleceği konusunda 2019’dan bu yana hiç bu kadar bölünmemişti.

Fed’in iki yılı aşkın süredir  sürdürdüğü şahin politikanın olumsuz etkileri su yüzüne çıkarken, bu hafta hisse senetleri  petrol, bakır ve tahvil getirilerini bir aydan fazla etkileyen karamsarlığa katıldı.

Ekonomik döngüde kırılma noktalarını öngörme eğilimleri nedeniyle tarihsel olarak akıllı para olarak anılan tahvil yatırımcıları, daha hızlı faiz indirimlerini fiyatlandırıyor. Bu durum, iki yıllık Hazine tahvil getirilerini 2022’den bu yana en düşük seviyesine itti. Emtia kompleksi de benzer şekilde tüketim ve yatırım döngüsünde durgunluğa ilişkin uyarı işaretleri gönderirken, küresel büyümenin iki önemli öncü göstergesinin büyük kayıplar kaydetmesi dikkat çekti. Petrol 2024’teki kazanımlarının tamamını silerken, bakır son 16 haftanın 13’ünde düştü.

Tüm riskli varlıklardaki eş zamanlı satış, özellikle devlet tahvillerinde belirgin olan ihtiyatı doğruluyor. İyimser büyüme senaryolarının fiyatlandırılmasında hisse senetlerinin ve bono-tahvil türü varlıkların nasıl farklılaştığını görmek için, aralarında Nikolaos Panigirtzoglou’nun da bulunduğu JPMorgan Chase & Co. stratejistleri tarafından kullanılan bir modeli paylaşalım. Çeşitli varlıkların hareketlerini geçmiş döngülerle karşılaştırarak durgunluk olasılığını ölçüyor. Model, çarşamba günü itibarıyla hisse senetleri ve yatırım yapılabilir notlu şirket tahvillerinde ekonomik daralma ihtimalinin nispeten düşük kabul edildiğini yalnızca %9 seviyesinde olduğunu gösterdi. Buna karşılık, emtia ve devlet tahvillerinde fiyatlanan oranlar sırasıyla %62 ve %70 ile çok daha yüksekti.

Tabii ki,  ekonominin geleceğini kestirmek için gürültülü finansal varlıkları incelemek en iyi zamanlarda bile risklerle doludur. Merkez bankacıları gibi piyasalar da enflasyon dönemi boyunca konjonktürü tahmin etmekte defalarca zorlandı. Bu arada, traderların hissiyatı  ve piyasalar arası fon akışları gibi bir dizi faktör, fiyatları piyasa temellerinin haklı gösterdiğinin ötesine taşıyabilir. Son dönemdeki hisse senedi geri çekilmesine, özellikle teknoloji megacaps’leri arasında, aşırı pozisyonlanma ve değerlemelerin “çok pahalı” bölgesine taşması da katkıda bulundu.

Geçtiğimiz ay hisse senetleri ile tahviller arasındaki güven farkı hala dikkat çekiciydi. Büyük Teknoloji şirketlerine temel tüketici ürünleriyle aynı ağırlığı veren S&P 500’ün eşit ağırlıklı versiyonu, önümüzdeki iş döngüsüne ilişkin iyimser bir sinyal vererek Ağustos ayını tüm zamanların en yüksek seviyesinde tamamladı. Bu dönemde, iki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi düşmeye devam etti; bu da Fed FOMC’nin beklenenden daha hızlı faiz indirimi yapmak zorunda kalacağı inancını yansıtıyor.

Bu kanaat oluşursa, riskli varlıklar dünyanın en önemli tahvil piyasasından yeni ipuçları almak zorunda kalabilir. Bu mükemmel bir bilimsel sonuç değil, ancak bu hafta başında üst üste üç seansta S&P 500 52 haftanın en yüksek seviyesinin %2,5’inde yer alırken, iki yıllık oranlar 52 haftanın en düşük seviyesinin 50 baz puanı içinde yer aldı. Bu, 2019’dan bu yana görülen en çarpıcı farklılık.

Yine de durgunluğa ilişkin kehanetlerin, borsa boğa piyasasında ve özellikle de pandemi sonrası dönemde yanlış olduğu ortaya çıktı. Tahvil piyasası da geleceği her zaman doğru okuyamadı. Bu haftaya kadar iki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, şimdiye kadarki en uzun tersine dönüşle 2022’den bu yana 10 yıllık tahvillerin getirisini aşmıştı. Getiri eğrisi eğiminin bu piyasa döngüsünde ilk kez normalleşmesiyle birlikte, bu makasın resesyonun güvenilir bir habercisi olup olmadığı konusunda yeni sorular ortaya çıkıyor.

Son dört ekonomik kriz ancak getiri eğrisi eğiminin tersten  tekrar pozitife dönmesinden sonra başladı. Ancak yumuşak bir iniş, Fed’in faiz oranlarını düşürmesiyle birlikte muhtemelen daha dik bir eğriyi teşvik edecek ve böylece kısa vadede daha düşük getirilere yol açacaktır. Bir başka deyişle, yakın geçmişe kadar ABD’de ekonomik konjonktörün en güvenilir öncü göstergesi olan getiri eğrisi eğimi de artık geleceğe ışık tutmuyor.

 

Kaynak:  Bloomberg, Wall Street Traders Suddenly Converge on Economic Hazards Ahead

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler