Borsa
Ünlü & Co Dış Piyasa Analizi: Hisseler haftaya iyimser tonda başladı
Hisseler yükseliyor, Orta Doğu'da gerilim başat risk
HİSSE SENETLERİ
ABD endeksleri istihdam rakamlarının ivme kaybetmesinin ardından yakaladığı iyimser havayı yeni haftaya taşımayı başardı. Benzer şekilde Haziran ayında faiz indirimi beklentisinin giderek artış gösterdiği Avrupa’da da iyimser bir eğilim yaşanması dikkat çekti.
Yukarı yönlü denemelere karşın piyasalara yön verebilecek önemde bir konu başlığı ise bulunmuyor. Bu kapsamda daha çok gün içinde oluşacak momentum doğrultusunda hareket edileceğini tahmin ediyoruz. Öte yandan sessiz periyot döneminin sona ermesinin ardından Fed yetkilileri ise görünümü değerlendirmeye devam ediyor. Bu çerçevede bugün Minneapolis Fed Başkanı Kashkari’nin açıklamalarını takip edeceğiz. Kashkari yaklaşık bir ay önce yaptığı açıklamada enflasyondaki iyileşmenin durması halinde bu yıl faiz indirimine gidilmeyebileceğini ifade etmişti. Piyasaların özellikle istihdam rakamları sonrasında daha ılımlı bir beklenti içinde olduğunu düşünürsek Kashkari’nin görüşünün değişip değişmediği dikkatle izlenecektir.
EUR/USD
Euro Bölgesi’nde dün açıklanan bileşik PMI endeksi 51,4 olan ilk açıklamayı geride bırakarak 51,7 olarak açıklandı. Böylece iki aydır büyümeyi daralmadan ayıran 50 seviyesinin üzerinde değerler oluşurken son bir yılın en yüksek seviyesine de ulaşıldığını görüyoruz.
Bu durum doğal olarak paritenin dün yukarı yönlü bir eğilim sergilemesini sağladı. Teknik açıdan bakıldığında ise kısa vadede 1,0800 seviyesini en önemli direnç noktası olarak izliyor ve bu noktanın geride bırakılması durumunda daha iyimser bir eğilim oluşabileceğini tahmin ediyoruz. Bu aynı zamanda 1.08’e kadar kuvvetli bir direnç olmadığı anlamına da geliyor.
BRENT
İsrail’in Refah kentine geniş ölçekli bir müdahalede bulunma riski petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareket etmesine neden olurken bölgeden gelen haber akışı yakından takip ediliyor. Dün ayrıca Euro Bölgesi PMI verilerinin beklentilerden iyimser olmasının da destekleyici bir unsur olarak çalıştığını gördük. Öte yandan OPEC’in 1 Haziran’da üretim miktarını gözden geçireceği toplantısında ise kesinti miktarını değiştirmeyerek aynı seviyede tutacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla arz sınırlı kalmaya devam edeceği için bunun da fiyatlara destek veren bir unsur olacağını göz önünde bulundurmak gerekir. Teknik açıdan bakıldığında bültenlerimizde de sıklıkla dikkat çektiğimiz gibi 82 doların üzerinde kalınmasının kısa vadede daha fazla baskı oluşmaması adına önemli olduğunu düşünüyoruz. Ancak görünümde iyileşme olması ve yukarı yönlü potansiyelin güç kazanması için 84 doların geride bırakılması gerekir.
DEĞERLİ METALLER
ABD Nisan ayı istihdam rakamlarının ortaya koyduğu tablonun çok güçlü olmasa da faiz indirimine dair görüşleri kuvvetlendirmesi ons altının geride bıraktığımız haftayı 2300 doların üzerinde noktalamasını sağlamıştı. ECB’den faiz indirimi beklentilerinin yüksek olmasının da lehte bir zemin yarattığını söyleyebiliriz. Bunlara ek olarak yeni haftaya girerken Orta Doğu’daki gerilimin sürmesi de yatırımcıları değerli metallere yöneltti. Bu kapsamda ons altın yeniden 2320 doların gümüş ise 27.35 doları geride bıraktı. Teknik açıdan bakıldığında ons altında 2320 doların üzerindeki seviyelerin yukarı yönlü hareket alanını destekleyeceğini düşünüyoruz. Gümüşte ise 27 doların üzerinde kalınmasının kısa vadede yükseliş eğilimini destekleyebileceğini tahmin ediyoruz.
Yazar: Murat Akyol