Sosyal Medya

Borsa

Tuncay Turşucu: Borsa’da negatifler ve pozitifler

Bir Şirket’in kendi hissesini geri alım yapması hissenin dip olduğunu göstermez. Hisse düşmeye devam edebilir. Ancak kendi şirketine güvendiğinin önemli bir mesajıdır ve gelinen fiyat seviyelerinin kendi yaklaşımlarına göre olması gereken değerinin altında olduğunu bize gösterir.

Tuncay Turşucu: Borsa’da negatifler ve pozitifler

Hisse senedi piyasalarında yüksek faizler, TCMB faiz indirimi beklentilerinin ötelenmesi, ekonomik yavaşlama ve kar beklentilerini negatif etkilemesi ve Ortadoğu riski gibi sebepler büyük baskı ve iştahsızlık yaratırken, Mehmet Şimşek’ten gelen büyük şirketlere vergi incelemesi açıklaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gazetecilerle birlikteyken sorulan soruya yanıt olarak kabinede değişimler olabileceği ve duruma göre karar verilebileceği sözleri piyasada yeni spekülasyonlar yaratabilir. Kısa bir süre önce piyasalarda Mehmet Şimşek üzerine spekülasyon yapıldığını ve piyasada bu spekülasyonların baskı yarattığını hatırlamakta yarar var. Böyle bir ihtimalin olmadığını düşünüyoruz, ancak açıklamaların ucu açık olması piyasalarda spekülasyon malzemesi olarak kullanılabilir.

Yeni haftada piyasanın bu açıklamaları ne kadar dikkate alacağını göreceğiz. Ancak büyük şirketlere yönelik vergi denetimi açıklaması yeni bir baskı ve spekülasyon konusu olabilir. Özet olarak hisse senedi piyasaları zaten pek çok olumsuz faktör ile uğraşırken, bu yeni gelişmeler çok yardımcı olmayabilir.

 

BIST100 endeksin 8700-8800 bölgesi önemli bir destek olarak izleniyor. Ancak teknik görünüm oldukça güçsüz ve piyasada satın alınacak bir hikâye mevcut değil. Endeksin 8700 desteğinin altına gerileyerek daha aşağı seviyelere düşme olasılığı giderek artmakta. Yukarıda ise 9200 güçlü bir direnç oldu ve bu seviye aşılmadıkça toparlanmadan bahsedemeyiz. Gelecek hafta TCMB’den faiz indirim beklentisi bulunmuyor. Bu taraftan piyasaları pozitif etkileyecek bir beklenti mevcut değil.

Pozitif Gelişmeler de Var

Geçen hafta hisse senedi yatırım fonlarına uzun zamandan sonra giriş gözlemledik. Ancak bu eğilim ne kadar kalıcı olacak yorum yapmak zor. Diğer yandan piyasa işlem hacminde ilk 5 aracı kurumun işlemlerine bakıldığında ilginç bir şekilde nakit girişi olduğunu gözlemliyoruz. Bunların dışında fiyatlar geriledikçe Şirketlerden gelen hisse geri alımlarının artmaya başladığını gördük. Özellikle THYAO’dan sonra BIMAS’dan yapılan geri alım programı oldukça önemli. Çünkü bu iki şirket borsa endeksinde en büyük ağırlığa sahip ilk 3 firmadan birisi.

Bir Şirket’in kendi hissesini geri alım yapması hissenin dip olduğunu göstermez. Hisse düşmeye devam edebilir. Ancak kendi şirketine güvendiğinin önemli bir mesajıdır ve gelinen fiyat seviyelerinin kendi yaklaşımlarına göre olması gereken değerinin altında olduğunu bize gösterir. Geri alımların artması, yada mevcut geri alınan miktarlarda daha agresif alımların başlaması piyasa için pozitif sinyaller olacaktır. Ayrıca ilginç bir düşünce olsa da, 3Ç bilançolarının Ekim sonuna doğru başlaması ve hemen bitecek olmasını piyasa açısından olumlu karşılıyorum.

 

 

Borsa Teknik Görünüm

 

Borsa BIST00 endeksi teknik olarak zayıf görünüyor. Göstergeler güçsüz. Haftalık görünümde 50 haftalık ortalamanın altına geriledik. Günlük grafikte göstergeler aşırı satımda olmasına rağmen güçlü bir geri dönüş yapamıyoruz. Haftalık grafikte RSI göstergesi 35 seviyesine gelmiş durumda. 8700 seviyesi önemli bir destek. Grafikten görüldüğü gibi 8700 seviyesinin kırılması durumunda ilk ölçüm 8000-8100 bölgesinde bulunuyor. 8700 ‘ün kırılması ciddi bir düşüşe neden olabilir. Tepki gelmesi durumunda 9200 seviyesini direnç olarak izleyeceğiz.

 

 

13 Ekim tarihinde yazılmıştır.  Alıntıdır, incelemenin tamamını okumak için linki tıklayın

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler