Sosyal Medya

Borsa

Şeker Yatırım’dan Ekim Borsa stratejisi: Ekim iyimserliği

Bu değerlendirmeler ışığında BIST 100 Endeksi için 12 aylık 13.000 puan olan hedefimizi ve hedef değerimizin cari endekse göre %34 getiri potansiyeli taşıması nedeniyle AL önerimizi koruyoruz.

Şeker Yatırım’dan Ekim Borsa stratejisi: Ekim iyimserliği

Fed faiz indirim döngüsüne 50 bp ile başladı…

Öneri: AL

➢ Diğer büyük merkez bankalarının ardından Eylül ayında Fed’in de faiz indirimlerine başlamasıyla parasal gevşemenin süreceğine ve yumuşak iniş gerçekleşeceğine ilişkin beklentilerin kuvvetlenmesi, global risk alma iştahını destekledi. Fed faiz indirimlerine, enflasyon gelişmelerinin beklentilere paralel hedefe doğru ilerlemesine rağmen iş gücü piyasasında beklentilerden fazla bir yavaşlama olduğu gerekçesi ile Eylül toplantısında beklentilerin üzerinde 50 baz puanlık bir indirimi ile başladı. Toplantı sonrası konuşan Powell, 50 baz puanlık indirimin ekonominin kötü olduğu anlamına gelmediğini ve sonraki toplantılarda daha düşük faiz indirimleri yapılabileceğini açıklayarak resesyon endişelerinin önüne geçti . Merkez banklarının faiz indirim döngüsüne devam edeceği beklentisi risk alma iştahını kısa ve orta vadede destekleyecektir.

 

➢ Yurt içinde ise TCMB, politika faizini beklentilere paralel %50 seviyesinde sabit tuttu. Bununla beraber TCMB’nin metinde yer alan enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda “para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadesini çıkarması güvercin olarak algılandı. TCMB ayrıca, ay içerisinde TL cinsinden mevduatlara ilişkin zorunlu karşılık oranı yükseltilirken döviz cinsinden mevduatlara ilişkin zorunlu karşılık oranlarını düşürülerek makro ihtiyati tedbirleri kullanılmaya devam etti. Fed’in faiz indirimlerine kuvvetli başlaması ile birlikte faiz indirimleri konusunda eli rahatlayan TCMB, enflasyon beklentileri istenilen seviyelere inene kadar sıkı duruşunu sürdüreceği sinyalini verirken faiz indirimi beklentilerini de yıl sonuna ötelemeye çalışıyor.

 

➢ Global piyasaların Ekim ayında makroekonomik veriler ve merkez bankalarının toplantılarıyla yön bulmaya devam etmesini bekliyoruz. Ekim ayında Fed’in toplantısı bulunmazken, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası’nın toplantıları takip edilecek. Global piyasalar parasal gevşeme ile beraber resesyona girmeden yumuşak iniş gerçekleşeceğine ilişkin beklentileri fiyatladığından, makro verilerin bu temayı desteklemesi, risk alma iştahının gücünü koruması açısından önemli. Ayrıca, jeopolitik risklerdeki gelişmeler ve ABD’de 5 Kasım’da gerçekleşecek olan seçime ilişkin gelişmeler de yakından takip edilecektir.

 

➢ Ekim ayında yurt içinde Merkez Bankası’nın faiz kararı, başta enflasyon olmak üzere açıklanacak makro veriler, TCMB’nin BDDK ile birlikte hareket ederek ince ayar niteliğindeki makro ihtiyari tedbirleri ve ek olarak Kasım başında açıklanması beklenen S&P’in Türkiye değerlendirmesi yakından takip edilecektir.

 

TCMB sıkı duruşunu sürdürse de faiz indirim beklentileri kuvvetleniyor…

➢ Eylül ayını dip yapma çabası içerisinde geçiren ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın açıkladığı borsa ve kripto vergilerinin gündemde olmadığı açıklamaları ile tekrar 10.000 seviyelerinin üzerine çıkan BIST 100 Endeksi bu seviyelerde tutunamayarak ayı %1,70 kayıp ile 9.665,78 puandan tamamladı. Sınai endeks ayı %3,68 düşüşle tamamlarken Bankacılık Endeksi pozitif ayrışarak ayı %4,98 yükselişle tamamladı.

 

➢ Eylül ayını bir dengelenme sürecinde geçiren Borsa İstanbul’un, Eylül verisi ile belirginleşecek enflasyondaki yavaşlamanın sonraki aylarda TCMB’nin önemle vurguladığı aylık %1.5 seviyelerine gerilemesi ile Kasım-Aralık gibi faiz indirimlerinin başlayabileceği ihtimalinin piyasada momentumunun tekrar kazanılmasına yardımcı olmasını bekliyoruz. Global piyasada büyük merkez bankalarının faiz indirim sürecine girmiş olmaları ile artan risk iştahı ve başta S&P olmak üzere kredi derecelendirme kuruluşlarında gelecek pozitif not değerlendirmelerinin de bu momentum katkı sağlayacağını düşünüyoruz.

 

➢ Bu beklentiler doğrultusunda makro görünümünde dengelenmenin devam edeceği ve yabancı sermaye girişinin artacağına ilişkin beklentilerle düşüşlerin orta ve uzun vadeli alım fırsatı olarak değerlendirilmesinin uygun olacağını görüşümüzü koruyoruz.

 

➢ Bu değerlendirmeler ışığında BIST 100 Endeksi için 12 aylık 13.000 puan olan hedefimizi ve hedef değerimizin cari endekse göre %34 getiri potansiyeli taşıması nedeniyle AL önerimizi koruyoruz. MSCI Turkey endeksi 2024T 7.15x ve 1.09x F/K ve PD/DD oranları ile EM MSCI endeksine göre 49% ve 36% iskontolu işlem görmektedir.

 

 

Önemli NOT:  Bu araştırma İsrail’in İran’a saldırma  tehdidi yapması öncesi yayınlandı

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler