Sosyal Medya

Borsa

SABAH Raporu:  ABD enflasyon ve FOMC kararı sonrası……

Nokta grafiklerde üç adet olan faiz indirim beklentisinin 2024 yılı için iki adete revize  edileceğini düşünüyoruz. Daha aşağı yönde bir revizyon gelmesi piyasalarda risk iştahını baskılayabilir.

SABAH Raporu:  ABD enflasyon ve FOMC kararı sonrası……

 

Haftanın en önemli gününe başlıyoruz. Bugün FED toplantısı sona erecek. Aynı zamanda bugün TSİ 15:30’da ABD  TÜFE verisi açıklanacak.

Haziran toplantısında faiz oranlarında bir değişim beklenmezken, toplantı sonrasında yayınlanacak projeksiyonlar ve  FED Başkanı Powell’ın açıklamaları piyasaların yakın takibinde olacak. Toplantıda açıklanacak olan projeksiyonlar ve  özellikle (politika faizinin geleceğine dair sinyal veren) nokta grafikte öngörülen faiz indirim beklentileri son derece  önemli olacağını düşünüyoruz. Nokta grafiklerde üç adet olan faiz indirim beklentisinin 2024 yılı için iki adete revize  edileceğini düşünüyoruz. Daha aşağı yönde bir revizyon gelmesi piyasalarda risk iştahını baskılayabilir.

 

Bugün açıklanacak ABD TÜFE verisi en az FED toplantısı kadar kritik. Manşet rakamın %3,4, çekirdek tarafının ise  %3,5 gelmesi bekleniyor. Önceki verilere baktığımız zaman piyasa çekirdek tarafında yavaşlamanın devam etmesini  bekliyor.

Yılın ikinci yarısında büyük merkez bankalarından senkronize faiz indirimleri gelmeye başladı. Geçen hafta Kanada  Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası gevşeme patikasında ilk adımlarını attılar. Bugün açıklanacak ABD TÜFE  verisinin zayıf gelmesi, FED faiz indirim beklentilerinin kuvvetlenmesine neden olabilir. Faiz indirim beklentilerinin  kuvvetlenmesi ise ortayaçıkan faiz farkı, zaman farkı ayrışmasının kapanmasına neden olabilir.

2024 yılının kalanı için FED’in nasıl bir politika izleyeceği belirsizliğini koruyor. Piyasalarda makro veriler ve  sonuçlarına göre faiz indirim beklentileri sürekli değişiyor. Yarın açıklanacak veri ve FED toplantısında sonuçlanacak  nokta grafik bu belirsizliğin azalmasına ve piyasalara yön konusunda yardımcı olabileceğini düşünüyoruz.

Avrupa tarafında, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde haziran ayındaki faiz indirimini hızlı bir şekilde yenilerinin takip etmeyeceği sinyalini verdi. Beklediğimiz gibi ilk adımdan sonra itidalli açıklamalar geliyor. Politika  yapıcılar sözlü yönlendirme ile süreci ilerletiyor.

Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) Cuma günü politika toplantısında tahvil alımlarını azaltmayı  tartışması bekleniyor. Piyasalar bu toplantıda faiz artışı beklemiyorlar. Tahvil alımlarının azalması, BOJ’un Mart  ayındaki teşvik programından uzaklaşıp politika normalleştirme yoluna girmesinin ardından niceliksel sıkılaştırmaya yönelik ilk net adımını işaret edecek. Böyle bir kararın çıkması JPY için olumlu olabilir.

Bugün öğleden sonra ABD TÜFE verisi hareket yaratabilir. Veri öncesinde sakin bir piyasa dinamiği görülmesini bekliyoruz. Akşam ise FED’i takip edeceğiz.

Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri hafif artı-eksi. Asya piyasalarındaki seyir negatif. Hong Kong %1,4 civarında, Japonya %0,8 civarında eksi, Çin %0,03 civarında alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,40, Dolar Endeksi 105,2, ons altın 2.311 Usd civarında işlem görüyor.

İç tarafta, dün açıklanan perakende satışlar verisi ivme kaybına işaret etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine  göre, perakende satışlar Nisan ayında yüzde 10,2 artış gösterdi. Böylelikle Temmuz 2022’den bu yana perakende  satışlarda en yavaş yıllık büyüme görüldü.

Hazine 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli devlet tahvilinin yeniden ihracında toplam 42,4 milyar lira teklife karşın 29,7  milyar TL borçlandı. İhale faizi yüzde 60,77 oldu. 4 yıl vadeli sabit getirili tahvilin ihalesinde toplam 45,1 milyar liralık  teklife karşılık, 28,1 milyar liralık satış gerçekleştirdi. İhalede bileşik faiz yüzde 32,94 olarak kaydedildi.

 

 

Bugün gelecek ABD TÜFE makro verisi ise mevcut Dolar  talebinin devam edip etmeyeceği konusunda netlik sağlayabilir.

Zayıf veri Dolar talebini azaltabilecekken kuvvetli veri ise  talebin devam etmesini yol açabilir.  ABD’de gelen son gelen makro veri dolar lehine hareket üretti.  Cuma günü açıklanan ABD istihdam verisi beklentilerin çok  üstünde açıklandı. Veri sonrasında Dolar talebi arttı. FED  iyimserliğinin azalması ile birlikte Dolar Endeksi 105,2  seviyelerine kadar yükseldi.

İç tarafta, normalleşme süreci devam ettikçe hava TL  lehine gelişmeye devam ediyor. Yatırımcı algısında TL  lehine değişim görülüyor.

Uygulanan sıkı para politikası ve TL enstrümanların cazip hale  getirilmesi Dolar talebinin azalmasına neden oluyor. TL’de  geçiş ilgisi devam ediyor.

Kurun yukarı eğilimi zayıflıyor. Bu sabah 32,38 civarında  işlem görüyor. Aşağıda 32,00 ve 31,50; yukarıda 33,00 ve  33,50 öne çıkan teknik seviyeler…

 

Hazine 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli 3 ayda bir kupon ödemeli  devlet tahvili ile 4 yıl vadeli 6 ayda bir sabit yüzde 15,54 kupon  ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihraç etti. TLREF kıymetinde  42,4 milyar TL teklifin 29,7 milyar liralık kısmını karşıladı.  Kıymetin ihale faizi yüzde 60,77 oldu.

Sabit getirili tahvilin ihracı ihalesinde 45,1 milyar liralık teklife  karşılık, 28,1 milyar liralık net satış gerçekleştirdi. İhalede  bileşik faiz yüzde 32,94 olarak kaydedildi.

Enflasyonda Mayıs ayında zirvenin tayin edilmesi ardından  düşüşün başlaması konsensüs olmaya devam ediyor. Buradan  hareketle tahviller için olumlu dönem başlıyor diyebiliriz.

Globalde, makro veri odaklı seyir sürüyor. ABD istihdam  verileri havayı tekrar bozdu. Tahvil faizleri yükseldi. Gözler  Çarşamba günü açıklanacak ABD TÜFE verisinde ve FED faiz  kararında olacak.

2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 33 baz  puan artış ile %42,95 ve 31 baz puan artış ile %28,41  seviyesinden tamamladı.

 

 

Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):  10,000 desteğinin oluşturduğu tepki denemeleri zayıf kalıyor…

Endekste 21 Mayıs tarihinde başlayan aşağı hareket etkisini  sürdürüyor. Bu kapsamda seans içi zayıf tepki alımlarının  direnç noktalarında yeniden satış baskısı yaratmaya devam  ettiği piyasada, son dönede oluşan geri çekilme hareketinin  10,000 seviyesinde bulunan destek noktasını test ettiğini  gözlemliyoruz. Salı gününü %0.53 oranında değer artışıyla  10,051 puandan tamamlayan piyasada, 10,000 seviyesini gün  içerisinde önemli destek noktası olarak izlemeyi sürdürüyoruz.

Seans içi geri çekilmelerin 10,000 desteğini koruma çabasında hareketleneceği piyasada, bu seviye üzerinde tutunması  durumunda 10,350 direncini hedefleyecek ara bir yükseliş  denemesi gündeme getirebileceğini düşünüyoruz. 10,000  altındaki olası hareketlerde ise 9,750, ardından ise 9,500  seviyesini uzun vadeli ana trend desteği olarak izliyoruz. Şu  aşamada 10,000 ara desteğinin oluşturduğu tepki  denemelerinin zayıf kaldığı piyasada, düzeltme hareketinin  ardından yeniden kısa vadeli bir yükseliş potansiyeli oluşması  için 10,350 direncinin aşılması gerekiyor

 

 

Yapı Kredi Bankası tarafından yayınlandı

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler