Sosyal Medya

Borsa

QNB Finansinvest SABAH Raporu: TCMB’nin faizi sabit bırakması bekleniyor

Türkiye’nin yarın gri listeden çıkmasına yönelik beklentiler haftanın geri kalanında endeks üzerinde yukarı yönlü tepki hareketlerine neden olabilir.

QNB Finansinvest SABAH Raporu: TCMB’nin faizi sabit bırakması bekleniyor

BIST 100: Endekste tepki alımları ile yukarı yönlü bir başlangıç bekliyoruz

Endeks gün içerisinde volatil bir seyir izleyebilir. 10.700’ün üzerine yönelen endeks kâr satışları ile 10.500 desteğinin altına geri çekildi. Endekste 10.500 ve 10.600 seviyeleri direnç haline geldi. 10.400 ve 10.300 destek seviyeleri olarak takip edilebilir. 10.600 seviyesi yeniden yukarı yönlü eğilimin gerçekleşmesi için öne çıkıyor…

 

TL Bonolar: İçeride tahvil-bono faizleri geri çekildi

Gösterge tahvil faizi %42,00, 10 yıllık tahvil faizi ise %28,65 civarında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri kısa vadeli bant içerisinde görünüm sergiliyor. Gösterge tahvil faizinde %43,00, 10 yıllık tahvilde %29,50 destek seviyeleri olarak takip edilebilir…

 

USD/TL: 33,00 olan psikolojik direncinin üzerini test eden dolar kuru bu seviyenin altında kalmaya devam ediyor

 

Kurun 33,00 seviyesini yeniden aşması halinde, olası yukarı yönlü ataklarında üzerinde kalıcı olup, olmayacağı önemli olacak. 32,80 ve 32,70 destek olarak izlenebilir…

 

EUR/USD: Parite Fransa’da seçimler öncesinde 1,07-1,08 bandında yukarı yönlü hareketlerde güç kaybına uğruyor

Yarın ABD’de açıklanacak olan PCE verileri de etkili olacaktır. 1,0660 ana destek seviyesi olarak geçerli. Paritenin kısa vadede bu seviyenin üzerinde kalması görünümü açısından önemli. 1,07’nin üzerinde ise 1,08 seviyesi direnç olarak takip edilebilir…

 

Piyasa Yorumu

BIST 100 Endeksi yeni haftada kâr satışları ile karşı karşıya bir seyir izliyor. Endeks bayram tatili sonrasında yükselen trendin ardından 10.800 direncinde güç kaybına uğruyor. Endeks gelen realizasyonlar ile beraber dün 10.500 desteğinin altına geri çekildi. Böylece endeks günü %1,8, bankacılık endeksi ise %1,3 oranında düşüşle tamamladı. 10.500 ilk etapta direnç haline gelirken, bir sonraki direnç seviyesi 10.600’de bulunuyor. Endekste 10.600 yeniden 10.800 direncine yönelim için takip edilebilir. 10.400 ve 10.300 destekler olarak izlenebilir. 10.500 desteğinin altında olası aşağı yönlü hareketlere karşı temkinli olmakta fayda bulunuyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkış sürecini görüşmek üzere FATF Genel Kurulu için Singapur’da bulunacak. Türkiye’nin yarın gri listeden çıkmasına yönelik beklentiler haftanın geri kalanında endeks üzerinde yukarı yönlü tepki hareketlerine neden olabilir. Dolayısıyla yaşanan düzeltmenin ardından endekste gri listeden çıkmaya yönelik fiyatlamaların daha ön planda olduğunu görebiliriz.

TCMB’nin verilerine göre, yurtdışı yerleşikler 14 Haziran haftasında hissede 439 milyon dolar net satış gerçekleştirdi. Böylelikle iki haftada yabancıların hissede satışı nette yaklaşık 1 milyar dolara işaret etti. Geçen hafta yabancılar tahvilde pozisyonlanmaya devam etti. Buna göre haftalık bazda 792 milyon dolarlık net alım yaptı. Son iki ayda tahvillerde yabancı girişi 8,5 milyar dolara ulaşmış oldu.

Diğer yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette artış olmayacağını açıkladı. Kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren Sermaye Piyasası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Düzenlemeyle kripto paraların ihracı, satışı ve dağıtımı için SPK’ya yetki verildi.

 

Günün ajandasında; TCMB’nin TSİ 14:00’de açıklayacağı faiz kararı yurtiçi piyasaların odağında olacak. TCMB’nin Nisan ve Mayıs’a paralel %50 olan politika faizini sabit bırakması bekleniyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan manşet enflasyonun yılın geri kalanında her ay gerileyeceğini, baz etkileri nedeniyle yaz aylarında bu gerilemenin belirgin olacağını, para politikası duruşlarını belirlerken takip ettikleri göstergenin, aylık enflasyonun ana eğilimi olmaya devam edeceğini değerlendirmişti. Haziran itibariyle dezenflasyon süreci beklendiğinden, para politikasının gidişatını enflasyonun seyri belirliyor olacak.

ABD’de yıllık GSYH büyümesinin %1,3’te teyit edilmesi bekleniyor. ABD’de son aylarda baskının hafiflediği enflasyon verilerinin ardından PCE rakamları piyasaların radarında olacak. ABD’de Mayıs’ta yıllık manşet enflasyonun %2,7’den %2,6, çekirdek enflasyonun ise %2,8’den %2,6 seviyesine gerilemesi öngörülüyor. Son dönemde Fed üyeleri faiz indirimine yönelik temkinli açıklamalarda bulunmaya devam ediyor. PCE rakamlarının beklentiler paralelinde düşüş göstermesi halinde küresel risk iştahının arttığını görebiliriz.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler