Sosyal Medya

Borsa

Meksa SABAH Yorumu:  Dış piyasalar kararsız, Borsa İstanbul temkinli

Endekste görülen tepki yükselişinin devamı beklenmekle birlikte dirençlerde satışla karşılaşabilir.

Meksa SABAH Yorumu:  Dış piyasalar kararsız, Borsa İstanbul temkinli

BIST100 Endeksi dünü 102 (% 1.00) puanlık yükseliş ile 10.446 seviyesinden ve 76.1 milyar TL  işlem hacmiyle kapattı. Borsada dalgalı seyir devam ediyor. Pazartesi günkü sert satışlar tepki alımlarıyla karşılaştı. Tepki çıkışına banka hisseleri öncülük ederken işlem hacmi zayıftı. Döviz kurları ve gösterge tahvil  faizinde düşüş eğilimi sürüyor.

Bugün açılanacak Haziran enflasyon verileri, hazırlanan vergi taslağına ilişkin değerlendirmeler, Türkiye’nin gri listeden çıkarılmasının etkileri, dış piyasalar, Avrupa’daki seçimler ve dış  piyasalar öne çıkan konu başlıkları oldu. Borsa İstanbul’da gündem değişimine bağlı olarak yön arayışı ve  dalgalanma devam ediyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “borsa kazançlarının vergilendirilmesi” konusundaki açıklamaları satışla karşılayan borsada dün toparlanma çabaları görüldü. Ancak tepki çıkışının  güç kazandığını söylemek zor. Bugün haziran ayına ait enflasyon verileri takip edilecek. Enflasyon düşüşü uygulanan ekonomik programın en önemli hedeflerinden biri. Yıllık piyasa beklentisi %40-45 bandında.

 

Bugünkü beklentiler; Aylıkta %2.2-2.25, yıllıkta %72-73 civarında. Ekonomi yönetimine göre, bu aydan sonra enflasyonda dezenflasyon süreci başlayacak. Baz etkisi temmuz ayından sonra daha bariz hissedilecek.

Sonbahar gibi düşüşün hızlanması, sonraki aşamada ise faiz indirimlerinin gündeme gelmesi bekleniyor. Ancak önce gerçekleşmeleri görmek yerinde olacak. Borsa İstanbul’da temkinli görünüm sürüyor.

 

Dış piyasalarda Avrupa’daki gelişmeler öne çıktı. 4 Temmuz İngiltere, 7 Temmuz Fransa’daki seçimleriyle Almanya ve Euro Bölgesi enflasyon verileri izleniyor. Almanya’da beklentilerin altında (%2.2) gelen  enflasyon verileri dün Euro Bölgesi’nde dün beklentilere paralel (%2.5) olarak açıklandı. Enflasyondaki düşüş  eğilimine rağmen Avrupa Merkez Bankası yetkilileri faiz indirimlerinin devamı konusunda hala temkinli  tavırlarını sürdürüyor. Aynı tavır Fed yetkilileri için de geçerli. Bu durum piyasalarda kararsız bir görünüme  neden oluyor. ABD ve Avrupa borsalarda “karma” seyir görülürken dolar ve euroda da genelde yatay görünüm  vardı. ABD tahvil faizlerinde ise gerileme gözlendi. Bu durum altının ons fiyatına hafif yükseliş olarak yansıdı.

ABD 10 yıllık bono faizi %4.43 olurken dolar endeksi 105.71, euro/dolar paritesi 1.0744, altının ons fiyatı 2.334 dolar seviyelerinde. Petrol fiyatında ise yükseliş korunuyor. Brent petrol 86 doların üzerinde.

BIST100 TEKNİK ANALİZ

Endekste tepki yükselişi görülürken kanal trend desteği korundu. İlk destekler 10.400-10.350 seviyelerinde. Bu seviyeler günlük işlemler için önemli. Sonraki destekler 10.300-10.250’de. İlk dirençler ise 10.470-10.500 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı için 10.500 geçilmeli. Sonraki dirençler 10.600-10.700’de bulunuyor. Endekste görülen tepki yükselişinin devamı beklenmekle birlikte dirençlerde satışla karşılaşabilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler