Sosyal Medya

Borsa

Kıbrıs İktisat Bankası SABAH Raporu:  Son çeyrekte FED’den 75 baz puan faiz indirimi bekleniyor. Altın rekor seviyelerde

Portföylerde mutlaka bulunmasını gerektiğini savunduğumuz altın 2,480 dolar seviyesine yükselerek rekor kırdı. Hatırlanacağı üzere, 11 Mart tarihinde kaleme aldığımız raporumuzda, altın için 2,550 dolar hedef seviyesini ilk kez dile getirmiştik.

Kıbrıs İktisat Bankası SABAH Raporu:  Son çeyrekte FED’den 75 baz puan faiz indirimi bekleniyor. Altın rekor seviyelerde

ABD’nin eski başkanı ve aynı zamanda yeni başkan adayı Trump’a yönelik hafta sonu gerçekleştirilen suikast gündemin ilk sırasını teşkil ederken, anketler Trump’ın ikinci dönemine artık kesin gözüyle bakıyor. Trump’ın ticaret konusunda ‘şahin’ bir isim olan 1984 doğumlu Ohio Senatorü James David Vance’i başkan yardımcısı olarak seçtiğin açıkladı. Vance, lise eğitimini tamamlayınca ABD ordusuna katılarak 2005 yılında Irak Savaşı’nda deniz piyadesi olarak savaşmış. Yale Hukuk mezunu olan Vance, ilk dönemlerinde Trump için “ABD’nin Hitleri” ifadesini kullandığını; 2022’de siyasete atıldığından beri ise büyük bir Trump destekçisi olarak görüldüğünü not düşelim.

Bir tarafta Trump haberleri gündemi sıcak tutmaya devam ederken, FED Başkanı Powell, piyasa tahminlerinin altında kalan Haziran ayı enflasyon verileri ardından, %2 olan enflasyon hedeflerine doğru ilerlendiği yönünde güvenin kuvvetlendiğini belirtti. Piyasalar bu yılın son çeyreğinde FED’den 75 baz puan (3 x 25bsp) faiz indirimi beklerken, ya da piyasalar küresel faiz oranlarının düşmesine hazırlanırken, uzun bir süredir büyük resimde gerek merkez bankalarının alımları gerekse de dolar sistemine yönelik tehditleri göz önüne alarak ön plana çıkardığımız ve portföylere mutlaka bulunmasını gerektiğini savunduğumuz altın 2,480 dolar seviyesine yükselerek rekor kırdı. Hatırlanacağı üzere, 11 Mart tarihinde kaleme aldığımız raporumuzda, altın için 2,550 dolar hedef seviyesini ilk kez dile getirmiştik.

 

Dün Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Temmuz ayı sonuçlarını açıkladı. Buna göre, bir önceki aya göre endeks %13,64 oranında azalarak 60,56 değerini aldı. Endeksin detaylarına bakıldığında, tüketicinin mevcut durum algısında, gelecek 12 aya ilişkin beklentilerde ve tüketim eğiliminde gerileme izlendi. Veri, ekonominin soğuması ve enflasyonun kontrol altına alınması açısından olumlu olmakla birlikte, takdir edeceğiniz üzere şirketler kesimi için olumsuz bir tablo sergilerken, Temmuz ayında iç talebin sert bir şekilde ivme yitirdiğine ilişkin söylemleri de destekliyor.

Türkiye gündeminde tepkiler sonrası revize edilerek TBMM’ye sunulan sokak hayvanlarına yönelik kanun teklifi, yine eleştirilerin odağına oturdu. Diğer tartışılan başka bir konuya ise AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, dün Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sundukları emekli maaş düzenlemesini açıkladı: En düşük emekli maaşı 12,500 TL olarak belirlendi. Yurtdışı çıkış harç pulu ücreti, önce 1,500 TL, ardından 3,000 TL olarak tartışılması ardından düzenlemeyle 500 TL’ye çıkarıldı.

Türk mali piyasaları haftanın ilk işlem gününü olumlu bir seyir izleyerek tamamladı. Ekonomik faaliyetlerdeki ivme kaybına rağmen vergi paketinin TCMB’nin enflasyonla savaşına destek verecek olması bu tabloda etkili oldu. USDTRY kuru bebek adımlarla da olsa yükselişine devam ederek 33,1 seviyesine dayandı. TL’de yerel seçimler ardından başlayan belirgin oranda değerlenme enflasyonla savaş cephesinde otoritenin elini kuvvetlendirirken, ihracat ve turizimciyi ise zorlandığını Pazartesi günü kaleme aldığımız raporda dile getirmiştik. Kendimizi tekrar etme niyetinde olmasak da, ayda kabaca %4 civarında getiri sunan TL’de kalmanın yatırımcısına avantaj sağlayacağını, Eylül sonrası dönemde ise kurda şu anda görülen bebek adımları ile yükselişin yerini daha sert hareketlere terk edeceğini düşünüyoruz.

Bu görüşümüzün de arkasında, 18 Eylül’de faiz indirim döngüsüne soyunacak FED’i, TCMB’nin takip edeceği beklentisi yatıyor. Kaldı ki, TL’nin uzunca bir süre reel mânâda değerli kalması, birçok sektör açısından sıkıntılı bir durum yaratmaya başladığını zaten hemen hemen her gün dile getiriyor ve görüyoruz. Hülâsa, Eylül ayına kadar TL’ye yönelik majör bir hareket beklemezken, yıl sonuna doğru USDTRY kurunda yükselişin imve kazanmasını bekliyoruz.

En büyük 500 şirketin işlem gördüğü ABD’nin S&P50 endeksi geceyi rekor seviyelerde tamamladı. Trump’a düzenlenen suikast ardından Bitcoin 66bin dolar seviyesine yükselerek neredeyse %10 değer kazandı. ABD’de Trump başkan seçilmesi hâlinde izleyeceği politikalarla ilgili detayları sunarken, Tayvan’ın ABD koruması için ödeme yapması gerektiğini söylemesinin ardından Asya piyasalarında bu sabah hareketli bir seyir görülüyor.

Tayvan borsası gerilerken, Çin’de hafta başı açıklanan zayıf 2 çeyrek dönemi büyüme verisi ardından Çin hisseleri de zayıf bir seyir izliyor. Dünyanın büyüme motorunun yavaşlaması, endüstriyel metal fiyatlarını aşağı baskılama potansiyeli taşırken, Brent cinsi petrolün de varil fiyatı düşüşünü ikinci haftaya taşıyarak 83 dolar seviyelerinin diplerine kadar geriledi.

FED Başkanı Powell’ın enflasyon ile ilgili olumlu anlamda açıklamaları sonrası 10 yıllık ABD tahvil getirisi %4,16 ile son dört ayın en düşük seviyelerine geriledi. Faiz getirisi olmayan -yukarıda da belirttiğim üzere altın ışıldarken- EURUSD paritesi ise 1,09 seviyesinin üzerinde salınmaya devam etti.

İngiltere’deki enflasyon verileri günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak ve gözler hizmet enflasyonunda olacak. Avrupa Merkez Bankası’nın ise Perşembe günü yapacağı olağan toplantıda ise faiz oranlarını %3,75 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Cuma gecesi Türkiye ile ilgili değerlendirmesini yayınlayacak. Diğer derecelendirme kuruluşlarına göre oldukça geride kalan Moodys’s’den not artırımına kesin gözüyle bakılıyor.

 

 

Yazar:  Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler