Sosyal Medya

Borsa

KİB Sabah Analizi:  YEN sert değerlendi, jeopolitik risk tırmanıyor

Öte yandan, Filistin ardından Orta Doğu'daki gerginlik Lübnan'a sıçrarken, güvenli liman altının ons fiyatı geride bıraktığımız hafta 2,685 dolar seviyesini test etmesi ardından haftayı 2,657 dolar ile tüm zamanların (haftalık kapanmış) zirvesinde tamamladı. Son bir ayda %6'dan fazla yükseliş kaydeden altın, 2016'dan bu yana en iyi çeyreğini de geride bırakmaya hazırlanıyor.

KİB Sabah Analizi:  YEN sert değerlendi, jeopolitik risk tırmanıyor

Küresel mali piyasaların gündeminde, haftanın son iş günü, FED’in favori enflasyon göstergesi olan PCE (kişisel tüketim ve harcama) veri bulunuyordu.  PCE enflasyonu yıllık bazda %2,2’ye gerileyerek beklentilerin bir tık da olsa altında kalarak (enflasyon geriliyor) piyasa iyimserliğini destekledi. En büyük 500 şirketin işlem gördüğü ABD’nin S&P500 endeksi haftalık kapanış itibariyle tüm zamanların zirvesinde yükselirken, yılbaşından bu yana bakarsak %20 artışla rekor seviyelere yakın bir yükseliş kaydetti. Üçüncü çeyreğin bugün sona ermesiyle endeks, 1997’den bu yana en güçlü Ocak-Eylül performansını gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerlediğini görüyoruz.

FED’in jumbo faiz indirimi ve akabinde Çin’den gelen teşvik paketlerinin ışığında kıymetli madenlerin geçen hafta adeta ışıldadığını not edelim. Faiz oranlarının dünya genelinde gerileme eğilimine girmesi sonrası kıymetli madenleri elde tutmanın maliyeti her geçen gün daha da gerilerken, gümüşün ons fiyatı haftayı 31,60 seviyesinde tamamlayarak 2013 yılından bu yana en yüksek haftalık kapanışı gerçekleştirdi. Gümüş ayı %10’a yakın yükselişle tamamlamaya aday olduğunu not edelim.

 

Öte yandan, Filistin ardından Orta Doğu’daki gerginlik Lübnan’a sıçrarken, güvenli liman altının ons fiyatı geride bıraktığımız hafta 2,685 dolar seviyesini test etmesi ardından haftayı 2,657 dolar ile tüm zamanların (haftalık kapanmış) zirvesinde tamamladı. Son bir ayda %6’dan fazla yükseliş kaydeden altın, 2016’dan bu yana en iyi çeyreğini de geride bırakmaya hazırlanıyor. Teknik bir bakış açısıyla, kısa vadede hedeflediğimiz 2,700 dolar seviyesine neredeyse geçen hafta ulaştık. Orta vadede 3bin dolar seviyesini, ara ara görülecek kâr satışları sağlıklı olarak yorumlamak suretiyle korumaya devam ediyoruz.

Her ne kadar bizlere yön tayin edebilmesi için bültenimizde teknik analize her daim yer veriyor olsak da, defaten dile getirdiğimiz üzere, merkez bankalarının rezervlerinde doların payının azalması ve fiat para sisteminde yerini alacak başka bir ‘babayiğit’ olmaması nedeniyle altına olan talep devam ederken, İsrail’in Filistin ardından Lübnan’ı hedef alması, jeopolitik risklerin tırmanarak artma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Hamas’ın İsrail’e saldırması sonrasında son bir yıl içerisinde yaşananları analiz ettiğimizde, İsrail’in hem istihbarat hem de teknik olarak oldukça ilerlediğini görüyoruz. Hem Hamas hem Hizbullah hem de İran içerisinde son haftalarda ‘yaşananlar’ ardından, İsrail, hafta sonu Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın ve çok sayıda üst düzey yetkilinin öldürüldüğünü açıkladı.

 

Jeopolitik risklerin artmasına rağmen petrolün varil fiyatının haftayı 72 dolar seviyesinde tamamlayarak son 14 ayın en düşük seviyesine gerilediğini  hatırlatalım. Halbûki, arz kesintisi riskine paralel fiyatın normal şartlarda artmasını beklenirken, Suudi Arabistan’ın fiyat hedefini bir kenara bırakıp pazar payını artırmaya yöneleceğine ilişkin haberler sonrası Brent geçen hafta %3,3 geriledi. Doların piyasa kuru olan sepet bazında DXY son 14 ayın dibinde salınmaya devam ederken, EURUSD paritesi hafta içi 1,12 seviyesinin üzerini test etmesi ardından 1,1160 seviyesinden yeni haftayı kucakladı.  Avusturyalı seçmenler, Avrupa’da göç seviyelerine ilişkin endişelerin körüklediği aşırı sağa eğilme isteğine paralel aşırı sağcı Özgürlük Partisi’ne ilk genel seçim zaferini verdi!

Türk mali piyasalarında ise Ekrem İmamoğlu ekseninde cereyan eden dedikodu trafiğine paralel Borsa İstanbul haftanın son üç gününü satış baskısı ile tamamlarken, BIST100 ana endeksi hafta genelini %1,2 düşüşle tamamladı. USDTRY kuru haftayı 34,1750 seviyesinde ve tüm zamanların en yükseğinde tamamlarken, tahvil getirileri ve CDS primi yatay seyrini korumaya devam etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ABD temaslarının olumlu geçtiğini açıkladı. TCMB’nin Kasım ayında, reel kesimden gelen serzenişlerine paralel faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin de arttığının altını çizelim. Bu bağlamda, Perşembe günü açıklanacak Eylül ayı enflasyon rakamları önem arz ediyor. Anketler TÜFE’nin %2,1 artacağını gösteriyor. Olumlu yönde sürpriz yapacak bir veri, faiz indirim fiyatlamasını başlatabilir. Bu bağlamda Kasım veya Aralık olmak koşulu ile ilk adımın 250 baz puan olacağını öngörüyoruz.

Yeni gün başlangıcında, Çin merkez bankası, bankalara, mevcut konut kredileri için ipotek faizini Ekim ayı sonuna kadar, muhtemelen ortalama 50 baz puan düşürmelerini söyleyeceğini açıkladı. Bu önlem, geçen hafta Pekin’in salgından bu yana en büyük teşvik paketinde açıklanan parasal, mali ve likidite destek önlemlerinin ardından geldi. Çin haberleri sonrasında Asya hisse senedi piyasalarında büyük bir ayrışmanın egemen olduğunun görüyoruz. Japonya’nın yeni başbakanının faiz oranlarının normalleştirilmesinden (artırılmasından) yana olduğunu açıklarken, gösterge endeks Tokyo borsası %5’e yakın geriledi. Japon Yeni dolar karşısında Cuma günü %2’ye yakın değer kazandı! Öte yandan, Çin’den geçen haftadan bu yana peşi sıra gelen devasa teşvik akını, geçen hafta %16 artış gösteren Çin’in CSI300 ve %13 yükselen Shanghai Composite endekslerinin bu sabah da %6’ya yakın artış kaydetmelerine neden oldu.

ABD’de Cuma günü açıklanan ve daha faiz indirime kapıyı aralayan PCE verisi sonrası bu sabah, faiz vadeli işlemleri, 7 Kasım toplantısında 50 baz puanlık genişlemeye FED’in gitme ihtimalinin %53 olduğunu ima ederken, karardan iki gün önce sonuçlanacak başkanlık seçimi ise büyük bir bilinmezlik olarak masa üzerinde tüm çıplaklığı ile durmaya devam ediyor. Harris’in burun farkı ile önde olduğunu not edelim. Bugün ilerleyen saatlerde, FED başkanı Powell liderliğinde bir dizi FED yetkilisinin konuşmalarını takip edeceğiz.

Makro cephede ise, yatırımcıların yeni haftada gündemini, her yeni ayın ilk Cuması açıklanan resmî istihdam raporunun süslediğinin altını çizelim. Bir dizi işgücü piyasasını ilgilendiren ve hayal kırıklığı yaratan verilerin ardından ABD ekonomisinin yumuşak iniş yapma ihtimalini teste tutulacağı haftada, yarın iş fırsatları (JOLTS), Çarşamba günü ADP özel sektör istihdamı, imalat ve hizmetlere ilişkin ISM anketleri de da yakından takip edilecek. Euro bölgesi bu hafta üretici fiyatları ve işsizlikle birlikte enflasyon rakamlarını açıklayacak. Almanya’da enflasyon ve perakende satışlar Pazartesi günü ilerleyen saatlerde açıklanacak ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde parlamentoda konuşacak.

 

 

Emre Değirmencioğlu (@emredegirmenci5), Grup Müdürü, Hazine Bölümü, Kıbrıs İktisat Bankası

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler