Borsa
Japon Nikkei225 NİYE rekorlara doymuyor?
TSX'in attığı adımlar arasında şirketleri, fiyat-defter oranının birin altında işlem görmesi durumunda "bu oranı yükseltmeye veya (KAP’a) açıklama yapmaya" yönlendirmek yer alıyor. Düşük fiyat-defter değeri oranı bir şirketin sermayesini verimli bir şekilde kullanmıyor olabileceğinin bir göstergesi.
Japon Nikkei225 hisse endeksi 33 yılın en yüksek seviyelerine tırmanıyor. Japonya hisse senedi piyasasında 5 Ocak’ta başlayan ralli, geniş tabanlı Topix’in de 33 yılın en yüksek seviyelerine ulaşmasını sağladı. Bu ralli ne kadar sürecek? Nikkei Aralık 1989’da eriştiği tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 38.195 puanı geçebilir mi?
CNBC’ye konuşan IG Asia piyasa stratejisti Yeap Jun Rong iyimser bir tonla şunları söyledi: “Tüm yıldızlar Japonya borsası için aynı hizada görünüyor.”
Uzman, düşük ücret verileri ve zayıf hane halkı harcamalarının, Japonya Merkez Bankası’nın aşırı genişlemeci politikalarını daha uzun süre sürdürmesine olanak tanıyarak ülke piyasalarını canlandırdığını söyledi.
Yeap, BoJ’nin güvercin tutumunun hisse senetlerinin “bu destekleyici politika ortamının tadını çıkarmasına yardımcı olduğunu” belirterek, Tokyo Menkul Kıymetler Borsası’nın (TSX) kurumsal yönetim önlemlerinin de hisse senetlerinin daha yukarı hareketini desteklediğini ekledi.
TSX’in attığı adımlar arasında şirketleri, fiyat-defter oranının birin altında işlem görmesi durumunda “bu oranı yükseltmeye veya (KAP’a) açıklama yapmaya” yönlendirmek yer alıyor. Düşük fiyat-defter değeri oranı bir şirketin sermayesini verimli bir şekilde kullanmıyor olabileceğinin bir göstergesi. Borsa, bu tür şirketlerin 2026 gibi kısa bir sürede kotasyondan çıkarılabileceği konusunda uyardı.
Geçtiğimiz hafta yayınlanan bir notta Bank of America, Japonya’daki ralliyi Nikkei’nin Nisan ve Haziran 2023 arasındaki yükselişiyle karşılaştırarak “deja vu” olarak nitelendirdi. BofA analistleri, “Geçen yılın rallisiyle de birçok benzerlik görüyoruz” dedi. Geçen yılki yükselişi başlatan faktörlerden biri işveren sendikası Shunto’nun son 30 yıldaki en yüksek ücret artışıydı.
2024’te Shunto müzakerelerinin daha da yüksek artışlar getirmesi ihtimali giderek artıyor gibi görünüyor; büyük şirketler birbiri ardına son birkaç hafta içinde keskin ücret artışları açıklıyor. BofA’ya göre “maliyet enflasyonu zayıflıyor ve reel ücretler artmaya başlarsa bunun piyasada önemli bir etkisi olması muhtemel.”
Yeap aynı zamanda piyasadaki yükselişi, yatırımcıların Japonya’nın deflasyonist döngüden kurtulacağına ve bozulan ABD-Çin ilişkisinin ortasında tedarik zinciri çeşitlendirmesinden faydalanacağına dair umutlarına bağlıyor.
Zayıf yen aynı zamanda yurtdışı yatırımcı fonlarından Japonya’ya girişin artmasında da rol oynadı. Morningstar Fon Araştırması, Japon hisse senedi fonlarına net girişin bir önceki aydaki 70 milyar yenden Aralık ayında 320 milyar yene yükseldiğini ortaya çıkardı. Pasif fonlardan net çıkış da 180 milyar yenden neredeyse sıfıra düştü.
BofA analistleri, Japonya Merkez Bankası’nın negatif faiz oranı politikasına atıfta bulunarak, “Piyasanın BoJ’un getiri kontrolü politikasından çıkışının erteleneceği yönündeki görüşü üzerine yen daha da zayıfladı” dedi.
Teknik açıdan bakıldığında BofA, Japon piyasalarının değerlemesinin “henüz aşırı genişlemediğini” düşünürken, piyasaların Nisan-Haziran dönemindeki kadar ucuz olmadığını da ekliyor.
Bu nedenle, analistler daha fazla yükseliş ihtimalini göz ardı etmese de hisse senetlerinde bir düzeltme için zemin uygun. Medyan fiyat-kazanç oranı, zirve noktası olan 14,5x’e kıyasla şu anda 14x seviyesinde.
Yeap, kısa vadeli aşırı alım teknik koşullarının “endekste kısa vadeli bir soluklnamayı gerektirebileceği, Nikkei 225 endeksinin önümüzdeki aylarda 1990’daki en yüksek seviyesini yeniden test etme potansiyeline sahip olmasıyla birlikte hakim yükseliş eğiliminin muhtemelen devam edeceği” konusunda uyarıyor.
Salı günü Nikkei, Gazze Savaşı’nın tüm Orta Doğu’yu etkileyeceğinin işaretlerini göstermesiyle %0,62 düştü.