Gerçekleşen ve Tahminler
Akbank, 2Ç24’te beklentilere paralel olarak TL 10.9 milyar solo net kar açıkladı. Akbank, yılın ikinci çeyreğinde bizim beklentimiz olan TL 10.8 milyar ve piyasa ortalama beklentisi olan TL 10.75 milyara oldukça yakın bir şekilde TL 10.9 milyar solo net kar açıkladı. Yıllıklandırılmış öz kaynak karlılığı %20 olarak gerçekleşirken, bir önceki çeyrek seviyesi olan %25’e göre önemli bir gerileme var. Yılın ilk çeyreğinin sonunda yoğunlaşan TL mevduat maliyetlerinin sıçraması (son 500 puan artıştan MB artışından sonra), yukarı hareketlenen swap maliyetleri bu çeyrekte marjları önemli olarak gerileterek özkaynak karlılığının baskılanmasına neden oldu. Swaplara göre düzeltilmiş marjlar çeyrekte 65 baz puan gerileyerek %2 seviyesine gelirken burada swap maliyetlerinin bir önceki çeyrek seviyesi olan TL 7,5 milyardan, bu çeyrekte TL 7.8 milyara yükselmesinin de önemli rolü bulunuyor.
Marjın daha da gerilemesini engelleyen önemli bir faktör ise TÜFEX portföyünden elde edilen gelirin bu çeyrekte de TL 17,8 milyar ile bir önceki çeyreğin bir miktar üzerinde kalması oldu. Çok güçlü büyüme eğilimini sürdüren net ücret ve komisyon gelirleri ise yıllık %162 büyüyerek toplam gelirler içindeki ağırlığını her çeyrek arttırmaya devam ediyor.
Takip portföylerine net girişlerin artmasıyla beraber aktif kalitesinde kısmi bir bozulma olmasına rağmen, aktiften silme ve güçlü devam eden tahsilatlar ve karşılık oranlarının biraz aşağıya çekilmesiyle net risk maliyeti ilk yarıda sadece 47baz puanda kalıp genel karlılığı destekledi. İlk yarı sonuçlarından sonra Akbank yönetimi başta marj baskılarının beklenenden daha yüksek olması ve faaliyet gider artışının öngörülene göre yüksek seyretmesi ana sebepleriyle sene başında paylaştığı 2024 için %30 ve fazlası özkaynak karlılık hedefini %25-30 aralığına aşağı yönlü revize etti.
Son Çeyrekte Öne Çıkanlar
Yüksek TL fonlama maliyetleri marjları ikinci çeyrekte de baskı altında tuttu. Swaplara göre düzeltilmiş marj çeyrek içinde, TÜFEX’lerden elde edilen gelirlerin önceki çeyreğe göre hafif artmasına rağmen, TL mevduat ve swap maliyetlerinin zıplaması nedeniyle 65baz puan daralarak %2’ye geriledi. Sene başında paylaşılan %4 marj hedefi son 500 baz puanlık Merkez Bankası faiz artışını içermiyordu. Bunun yanında mevduat munzam oranlarının artışı ve kredilere getirilen büyüme sınırlamaları marj düzelmesini geciktiriyor. Banka 2024 marj hedefini %4 seviyesinden %3’lere aşağı yönlü revize ederken biz de bu yeni hedef göre tahminlerimizi güncelledik.
Takibe net atılan miktarda atış var. Güçlü tahsilat performansının devam etmesine rağmen takip hesaplarına nakil olan krediler net olarak bir önceki çeyrek seviyesi olan TL 1.2 milyardan TL 3.3 milyara yükseldi. Ancak karşılık oranlarının bir miktar aşağı çekilmesi ve aktiften silinenlerin etkisiyle net risk maliyeti ilk yarıda 47 baz puan gibi düşük bir düzeyde kaldı. Akbank’ın yılbaşında net risk maliyet hedefi 150 baz puanın altında kalmak olarak paylaşılmıştı ancak bu seviye 100baz puan seviyelerine geri çekilmiş durumda.
Net ücret ve komisyon gelir büyümesi son derece güçlü seyrini koruyor. Özellikle güçlü kredi büyümesi, yeni müşteri kazanımına bağlı komisyon üretimi ve kredi dışı alanlardan elde edilen komisyonların güçlü seyriyle yıllık bazda net komisyon gelirleri yaklaşık üç katına çıkarak ikinci çeyrekte TL 16 milyara ulaştı. Özellikle kredi kartları, sigorta, para transferi ve varlık yönetimi gibi alanlarda gözüken güçlü performansın devam etmesi bekleniyor.
Ayrıca çok kuvvetli seyreden döviz alım-satım ve türev gelirleri de karı çok olumlu destekledi. Yüksek enflasyon ortamında bu gelirlerin kalıcı olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.
Faaliyet gider artışı ilk yarıda beklentilerin üzerinde. Bankanın çeyreklik faaliyet gider artışı %5 olurken yıllık ise %96 seviyesini bulmuş durumda. Ancak maaş ve prim artışları ile düzenlemelerin getirdiği bazı yasal yükler özellikle ilk çeyrek faaliyet giderlerini bir miktar çeyrek ortalamalının üzerine çıkarmış gözüküyor. Banka daha önce ortalama enflasyon artışı kadar faaliyet gider artışı öngörürken bunu %70 civarına yükseltti.
Değerleme üzerindeki etki ve görünüm
Açıklanan ikinci çeyrek sonuçlarından sonra 2024 hedeflerinin aşağı yönlü revizyonu hisse üzerinde bir miktar daha baskıyı sürdürebilir. Biz de 2024 net kar tahminimizi TL 75 milyardan TL 64 milyar seviyesine güncelledik.