Sosyal Medya

Borsa

Invesco Anketi:  Dev yatırımcıların bir numaralı kaygısı politik riskler

Kamu servet fonları (KSF'ler) giderek daha fazla gelişen piyasalara odaklanırken, %67'si bu piyasaların önümüzdeki üç yıl içinde gelişmiş piyasalar kadar veya onlardan daha iyi performans göstermesini bekliyor.

Invesco Anketi:  Dev yatırımcıların bir numaralı kaygısı politik riskler

Dünyaca ünlü finansal kuruluş Invesco’nun yeni  araştırmaya göre, jeopolitik gerilimler, dev Servet Fonu yatırımcıların en büyük endişesi olarak enflasyonun önüne geçti. Bu değişim, yatırımcıları portföylerini çeşitlendirmeye, gelişmekte olan piyasalara ve “güvenli liman” varlıklarına yönelmeye itiyor.

Varlık yöneticisi Invesco tarafından yapılan araştırma, ankete katılanların %83’ünün jeopolitik gerilimleri küresel büyüme için büyük bir risk olarak gördüğünü gösterdi; bu oran geçen yılki %72’den daha yüksek. Kamu servet fonları (KSF’ler) giderek daha fazla gelişen piyasalara odaklanırken, %67’si bu piyasaların önümüzdeki üç yıl içinde gelişmiş piyasalar kadar veya onlardan daha iyi performans göstermesini bekliyor.

83 KSF ve 57 merkez bankasındaki 140 baş yatırım yetkilisi ve kıdemli portföy stratejistinin görüşlerini bir araya getiren araştırmaya göre, bu yıl KSF’ler ortalama %7,2’lik bir getiri elde etti; geçen yılki -%3,5’e göre kayda değer bir iyileşme görüldü.

“Nearshoring” gelişmekte olan piyasalardaki yatırımları artırıyor

ABD ile Çin arasında devam eden stratejik rekabet, gelişmekte olan pazarlar için fırsatlar yaratıyor. Büyük ekonomilerin tedarik zincirlerini çeşitlendirdiği “eve yakın” ve “dost ülkelerden” tedarik stratejileri bu bölgelere fayda sağlayacak. Asya (Çin hariç), Latin Amerika ve özellikle geniş iç pazarı ve büyüyen orta sınıfıyla Hindistan, başlıca yatırım hedefleri olarak görülüyor.

Gelişmekte olan piyasa tahvilleri de KSF’nın ilgisini çekiyor ve gelişmiş piyasa tahvillerine kıyasla cazip getiriler sunuyor.  Bu bağlamda Hindistan öne çıkarken; ankete katılanların %88’i Hindistan tahvillerinde pozisyon artırmayı düşünüyor ve bu da ülkenin ekonomik beklentilerine olan güveni yansıtıyor.

Enflasyonun ve faiz oranlarının uzun süre yüksek kalacağı beklentileri arasında borsaya kote hisse senetleri ve gölge bankacılık mali ürünleri daha cazip hale geldi. Altyapı en popüler varlık sınıfı olmayı sürdürüyor ve bunu borsaya kote hisse senetleri ve hedge fonları takip ediyor.

Yeşil dönüşüm de en önemli yatırım teması olarak da ortaya çıktı. KSF’ı ve merkez bankalarının yaklaşık %30’u, yenilenebilir ve temiz teknoloji yatırımlarının uzun vadeli, istikrarlı getiriler ve toplumsal faydalarla uyumlu olduğu yüksek öncelikli bir tahsis olduğunu düşünüyor.

Invesco’nun resmi kurum ilişkileri birim başkanı Rod Ringrow, “Küresel ekonomik görünüme ilişkin temkinli iyimserlik, küresel güçler arasındaki rekabete ilişkin artan endişeler nedeniyle azaldı” dedi. “Büyük güçler arasında uzun süredir devam eden rekabet arttı ve bu yıl, özellikle ABD’de gerçekleşen ve piyasalar üzerinde derin etkileri olabilecek önemli seçimler nedeniyle tablo daha da karmaşık hale geliyor.”

 

Kaynak:  Funds Europe, Geopolitical tensions push investors to eye emerging markets

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler