Borsa
Haftaya başlarken 4 uzmandan Borsa yorumu
Zeynep Aktaş/Milliyet: Taş ve toprağa yatıran kazandı Temmuz ayının en önemli gündemi Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu “B3”ten iki basamak…
Zeynep Aktaş/Milliyet: Taş ve toprağa yatıran kazandı
Temmuz ayının en önemli gündemi Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu “B3”ten iki basamak birden artırarak “B1”e yükseltmesi oldu. Moody’s kredi notu görünümünü “pozitif” olarak korudu. TCMB ise politika faizini pas geçti. Faiz yüzde 50’de sabit kaldı.
TCMB’nin bu kararı, piyasa beklentileri doğrultusunda gerçekleşti. Yüksek enflasyon ve karşısında Merkez Bankası’nın temkinli bir duruş sergileyerek faiz oranını değiştirmemesi, piyasalarda istikrarın korunmasına yönelik bir adım olarak değerlendirildi.
TCMB’nin faiz kararları, hem iç piyasalarda hem de uluslararası arenada yakından takip ediliyor.
Temmuz ayında 2 sektör yüzde 10’un üzerinde yükseldi. BIST Taş Toprak Endeksi yüzde 15 yükselirken madencilik sektörü yüzde 10 prim yaptı. Her iki sektöründe yılbaşından bu yana yüzde 30 ve altında prim yaptığı görülüyor.
Ömer Faruk Bingöl/Türkiye Gazetesi: BİST100 ‘yabancı bakışıyla’ primli gözükebilir
Son haftalarda faiz indirimi sıklıkla konuşulurken; TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay’dan gelen “İndirimler başladığında bile kuşkuya yer bırakmayacak şekilde para politikasındaki sıkı duruşun korunacağı” yönündeki mesaj önemli. Hızlı değil, aylık enflasyon başta olmak üzere “verilere bağımlı” süreç olacağı anlaşılıyor. Dolayısıyla %10-20 faiz beklentilerinin hemen kavuşulacak bir şey olmayacağı görülmeli.
Gelişen Ülke borsaları listesine eklemeler yapılabilir ancak Türkiye’nin üst sıralardaki yeri çok değişmeyecek. Arjantin, Türkiye ve Mısır hariç, yıllık TÜFE, listedeki ülkelerde %5 ve daha altında. BİST100 bu yıl dolar bazında da %30 getiri ile zirvelerde…
Sonuç olarak; BİST100 ‘yabancı bakışıyla’ primli gözükebilir. Dezenflasyonist süreci tesis etmeye çalışıyoruz, büyüme biraz geri planda kalabilir. 12 aylık TÜFE beklentisi %30’lara geriledi. Hisselerde enflasyonist fiyatlama hikâyesi de zayıflayabilir. Faizde de “sıkı duruşu koruma hassasiyeti” dikkate alındığında… Borsa beklentilerine bu senaryoya uygun, seçici ve daha orta-uzun vadeli perspektiften bakmak gerekebilir.
Zeynel Balcı/Hürriyet: Piyasaya beklenti lazım
Moody’s’in not artırımı geride kaldı, şimdi iç piyasaların yeni bir beklentiye ihtiyacı var. Gündem bulmakta zorlanan borsadaki düşüşün bir nedeni de kâr satışları. Öte yandan para girişlerinin azalması ve dış borsalardaki satıcılı seyir de düşüşe katkı yapıyor. Yabancı yatırımcı ise borsada bir hamle yapmak için banka bilançolarını görmek istiyor olabilir.
Önümüzdeki hafta dikkatler, yayınlanması devam eden şirket bilançolarında olacak. Yüksek mevduat faizleriyle kaynak maliyetlerinin artması, kredi genişlemesinin sınırlanması gibi gerekçeler ile banka bilançoları için beklentiler pek parlak değil. Bankaların borsa üzerindeki ağırlığı malum. Ancak yabancıların Türkiye’ye girişlerinde ilk tercih ettiği hisseler arasında bankalar ilk sırada. Yabancı girişleri devam ederse banka hisseleri yine lokomotif özelliği nedeniyle hep takipte olacak.
Geçen hafta yabancı yatırım bankaları Morgan Stanley ve JPMorgan’dan Türk bankaları için gelen raporlar dikkat çekti. Morgan Stanley, dört Türk bankasının hedef fiyatlarını aşağıya revize ederken JPMorgan’ın Türk bankalarının ikinci çeyrek bilanço görünümüne ilişkin değerlendirmesinde; ana trendlerin daha da kötüleşeceği, bunun yanında ikinci çeyreğin dip noktası olacağı öngörüldü. Rapor sonrası bankacılık hisselerinde satışlar ivme kazandı. Bu açıdan yabancı yatırımcılar borsada bir hamle yapmak için banka bilançolarını görmek istiyor olabilirler.
Tuncay Turşucu: XBANK Piyasayı Belirleyecek Görünüyor
Borsa endeksi %2.37 düşüşle haftayı kapatırken, XBANK %6.70 düşüşle endeks üzerinde etkili oldu. Geçen hafta kar satışlarına dikkat çekmiş ve endekste Moody’s sonrasında, ABD’deki gelişmelerinde etkisi ile kar satışları olabileceğini belirtmiştik. Gelinen noktada Bankacılık endeksi kritik bir noktaya gelmiş bulunuyor. Moody’s raporunda Bankalara yönelik zayıf 2Ç sonuçlarını işaret etmesi Banka hisseleri üzerindeki baskıyı artırmış görünüyor. Ancak diğer yandan 2Ç’nin Bankalar için bir dip dönemi olacağı, ilerleyen çeyreklerde toparlanmaların başlayacağı belirtilirken, özellikle 2025 yılında Bankalardaki karlılığın üst seviyeye ulaşacağı öngörülenler arasında. Aslında bugüne kadar içeride yazılan Banka raporlarına paralel diyebiliriz. Bilançoların yaklaşması ile Bankalardaki baskı belirgin bir şekilde hissedildi. Gelecek hafta Pazartesi Akbank, Salı Garanti Bankası ve Çarşamba Yapı Kredi Bankası’nın 2Ç sonuçlarını almış olacağız. Bilanço öncesinde hisselerde baskı yaşandığını düşünüyoruz. XBANK 15109 seviyesindeki 50 günlük ortalamasına geldi ve bu seviyeden tepki yapamaz ise 13400 seviyesine kadar gerileme riski oluşacak. XBANK üzerinde baskının devam etmesi XU100 içinde negatif olabilir ve zaten 10800 desteğine gelmiş endeksi, 10500 desteğine kadar sürebilir. Bu nedenle haftaya XBANK hareketi, BIST100 için belirleyici olacak.