Sosyal Medya

Borsa

Garanti BBVA Yatırım:  Bankacılık Sektörü 3Ç24 Beklentileri

Bankalar üçüncü çeyrek sonuçlarını 24 Ekim’de Akbank ile açıklamaya başlıyorlar. 30 Ekim’de Garanti, 31 Ekim’de ise Yapı Kredi bilanço rakamlarını paylaşacak.

Garanti BBVA Yatırım:  Bankacılık Sektörü 3Ç24 Beklentileri

Bankalar üçüncü çeyrek sonuçlarını 24 Ekim’de Akbank ile açıklamaya başlıyorlar. 30 Ekim’de Garanti, 31 Ekim’de ise Yapı Kredi bilanço rakamlarını paylaşacak. Kapsamımızdaki bankalar için  çeyreklik bazda %19 kar daralması öngörüyoruz. Bunun 3 temel nedeni var;

i) Mevduat maliyetlerinin hala yüksek seyretmesi

ii) Regülasyonların büyüme tarafını baskılıyor olması

iii) Ekonomik aktivitede yavaşlama neticesinde özellikle bireysel krediler kaynaklı artan  karşılık yükümlülükleri

Kapsamımızdaki bankalardan sadece Vakıfbank ve TSKB’de çeyreklik bazda sınırlı net kar artışı  öngörüyoruz. Vakıfbank marj tarafında diğer bankalara göre daha iyi performans gösteriyor. Artan kredi makası ile net faiz marjının çeyreklik olarak 110baz puan genişlemesini bekliyoruz. Karşılık giderleri ve NPL tarafında bir miktar artış beklemekle birlikte, çeyreklik bazda net karda büyüme öngörüyoruz.

Aselsan için Endeks Üzeri Getiri tavsiyesi

 

TSKB mevduat fonlamasına sahip olmadığı için artan faiz ortamında bunun avantajını  yaşıyor. Genelde yabancı para kredi yoğun olan TSKB’de, aktif kalitesi tarafında da yeni girişi  gözlemlemiyoruz.

Yapı Kredi marj tarafında 100baz puanlık bir iyileşme yaşasa da artan karşılıklar net karı baskılamaya devam ediyor. Yılın ikinci çeyreğinde -80baz puan olan risk maliyetinin bu çeyrekte +80baz puan olacağını öngörüyoruz.

İş Bankasında ise artan para piyasası fonlaması net faiz marjını baskılarken, serbest karşılık iptalleri net karı destekleyen bir faktör olarak öne çıkıyor.

 

Akbank’ta ise kredi mevduat makası çeyreklik 200baz puan iyileşmesine rağmen, düşük büyümeden dolayı bunun marja katkısı sınırlı kaldı. Net faiz marjının çeyreklik 20baz puan düşmesini bekliyoruz.

Halkbank’ta güçlü tahsilatlar karlılığı desteklemeye devam ediyor ancak çekirdek gelirlerdeki düşüşü telafi edemiyor.

 

Rapordan alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler