Sosyal Medya

Borsa

EnerjiSA hissesi için AL önerisi

İş Yatırım analizi EnerjiSA hisselerinde yüksek getiri vadediyor

EnerjiSA hissesi için AL önerisi

Faaliyet gelirleri çeyreklik bazda düştü, ancak 1Y23’e kıyasla artış gösterdi.

Finansal gelirlerdeki gerileme ve verimlilik ile kalite kalemlerinde yaşanan %93’lük düşüş nedeniyle FAVÖK, çeyreklik bazda %31 oranında azaldı. Yatırım harcaması geri ödemelerindeki %16’lık artışa rağmen bu düşüş telafi edilemedi ve 2Ç24’te operasyonel kazançlar TL 8,104 milyon olarak gerçekleşti, bu da 2Ç23’e kıyasla %25’lik bir düşüş anlamına geliyor. Perakende ve müşteri çözümleri segmentleri de zorluklarla karşılaştı.

Perakende tarafında marjlar iyileşmiş olsa da, daha düşük reel elektrik fiyatları brüt kâr üzerinde olumsuz etki yaratarak çeyreklik bazda %43’lük bir düşüşe neden oldu. Müşteri çözümleri ise reeskont ve kur koruma giderlerinden dolayı brüt kârlarda artış sağlasa da, operasyonel kazançlar %76 oranında düştü. Öte yandan 2024 yılının ilk yarısında faaliyet geliri geçen yılın aynı dönemine göre reel bazda %2,8 artış gösterdi.

 

Düzenlenmiş varlık tabanı TL 56,232 milyon seviyesine geriledi. DVT, 1Ç24’teki TL 58,117 milyon seviyesinden %4 oranında düştü, bu durum büyük ölçüde geçen yıl yapılan fazla harcamalardan kaynaklanıyor. Şirket, bu yıl sermaye harcama limitleri dahilinde kalmayı hedefliyor ve böylelikle 1Y24’te dağıtım iş kolunda TL 6,845 milyon (TMS29 ile) yatırım harcaması kaydedildi.

 

Doğuş Otomotif hissesi için “Endeksin  Üzerinde Getiri” önerisi

Artan borçlanma maliyetleri net kâr üzerinde baskı oluşturuyor.

1Y24’te borçlanma maliyetleri, 1Y23’teki %29.4 seviyesinden %45.7’ye yükseldi. Mevcut borcun çoğunluğu TLREF bazlı olup, net finansal borç 2023 yıl sonundaki TL 35,6 milyar seviyesinden 1Y24’te TL 38,9 milyar seviyesine yükseldi. Sonuç olarak, Net Borç/Operasyonel Kazanç oranı 1Y23’teki 0.6x seviyesinden 1Y24’te 1.4x seviyesine çıktı.

Finansal giderler ve parasal kayıplar altında kalan baz alınan net kâr.

Artan borçlanma maliyetleri nedeniyle finansal giderler %180 artarak 2Ç24’te TL -4,351 milyon seviyesine ulaştı. Parasal kayıplar net kâr üzerinde daha fazla baskı yarattı ancak enflasyon düzeltmeleri sayesinde düşük vergiler net kâra olumlu yansıdı. Sonuç olarak, baz alınan net kâr çeyreklik bazda %53 oranında düşerek 2Ç24’te TL 1,657 milyon olarak kaydedildi. Baz alınan net kar yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %46 gerilemiş oldu.

Serbest nakit akışı geçici olarak baskı altında.

Tarifedeki uyumsuzluklar ve geçen yıl yapılan fazla harcamalar nedeniyle serbest nakit akışı, -5,869 milyon TL negatif olarak gerçekleşti. Ancak düzenleyici kurumlar tarafından yapılan son tarife ayarlamalarının 2Y24’te nakit akışına olumlu etki yapması bekleniyor, bu da potansiyel bir toparlanmaya işaret ediyor.

Yorum: Artan faiz oranları, düzenlenmiş getiri ile borçlanma maliyetleri arasındaki marjı daraltıyor.

Yıl sonunda faiz indirim döngüsünün başlaması 2025 yılında finansman maliyetlerini rahatlatacak. Nakit akışı durumunun ise önümüzdeki dönemlerde iyileşmesi bekleniyor. Sonuçlar, şirket beklentileri ile uyumlu olup, değerlememiz ve tahminlerimiz üzerinde belirgin bir etkisi yok. Bu nedenle, sonuçları nötr olarak değerlendiriyoruz.

 

İş Yatırım şirket değerleme raporundan alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler