Sosyal Medya

Borsa

Emircan Yaman:  Yabancı en çok hangi sektörleri tercih ediyor?

Uzun süredir Türk borsalarından uzak duran yabancı yatırımcıların son bir yıllık süreçte Borsa İstanbul’a yavaş da olsa tekrardan dönüyor olması…

Emircan Yaman:  Yabancı en çok hangi sektörleri tercih ediyor?

Uzun süredir Türk borsalarından uzak duran yabancı yatırımcıların son bir yıllık süreçte Borsa İstanbul’a yavaş da olsa tekrardan dönüyor olması yadsınamaz bir gerçek. Uzun yılların ardından tekrardan %40,0 seviyesini yakalayan yabancı takas oranı da bunun önemli bir göstergesi. Evet yabancı dönüyor, ancak dönen yabancı ağırlıklı olarak hangi sektörleri tercih ediyor?

 

Uzun süredir Türk borsalarından uzak duran yabancı yatırımcıların son bir yıllık süreçte Borsa İstanbul’a yavaş da olsa tekrardan dönüyor olması yadsınamaz bir gerçek. Uzun yılların ardından tekrardan %40,0 seviyesini yakalayan yabancı takas oranı da bunun önemli bir göstergesi. Evet yabancı dönüyor, ancak dönen yabancı ağırlıklı olarak hangi sektörleri tercih ediyor?

 

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) tarafından Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verileriyle hazırlanan Borsa Trendleri Raporu’nun birinci çeyrek sonuçlarında, yatırımcıların son bir yıllık dönemde en çok hangi sektörleri tercih ettiği konusuna ışık tutuluyor.

 

 

Yabancı yatırımcı sayısı bir yılda %66 arttı

Raporda yer alan bulgulara göre 2024 yılının birinci çeyreği itibarıyla Borsa İstanbul’daki 8 milyon 216 bin yatırımcının %99,6’sı yerli yatırımcılardan meydana gelirken; yerli yatırımcının toplam portföy değerinden aldığı pay ise %62,6 düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu dönemde bu yatırımcıların 8 milyon 174 bini gerçek yatırımcılardan oluşurken, 10 bin 707’si ise tüzel kişilerden meydana geldi. Sahip olunan portföy değeri ise gerçek kişiler için 1,8 trilyon, tüzel kişiler içinse 1,4 trilyon TL seviyesinde gerçekleşti. Yani birinci çeyrek itibarıyla yerli yatırımcı portföyünün %56’sı gerçek, %44’ü ise tüzel kişilerin sahip olduğu portföy değerinden meydana geldi.

Söz konusu dönemde yabancı yatırımcıların sayısı ise bir yıl içinde %66 artış göstererek 30 bin 658’e ulaştı. Bu dönemde yabancı yatırımcıların toplam yatırımcılar içindeki payı %0,4 seviyesinde gerçekleşirken, yabancıların toplam portföyden aldıkları pay ise %37,4’e ulaştı. Bu dönemde 1,9 trilyon TL’lik yabancı portföyünün %99,9’u ise 2 bin 375 kişilik tüzel kişi yatırımcıların sahip olduğu portföy değerinden oluştu.

 

Katarlı yatırımcı portföyünü dörde katladı

TÜYİD raporunda yer alan bulgulara göre birinci çeyrek itibarıyla portföyünü en hızlı artıran yabancı yatırımcı grubu Katarlı yatırımcılar oldu. Türkiye’deki portföy değerini yıllık bazda %336 artırarak 14 milyar USD’ye çıkaran Katarlı yatırımcılar, bu noktada yabancı yatırımcılar içinden aldıkları payı da 15 puan birden artırarak %26’ya çıkardı ve Türkiye’de en yüksek portföy değerine sahip olan yabancı yatırımcı grubu haline geldi.

 

Birinci çeyrekte Katarlı yatırımcılara 13,9 milyar USD’lik portföy değeri ve %25 yabancı payı ise ABD’li yatırımcılar, 5,4 milyar USD’lik portföy değeri ve %10’luk yabancı payı ile İngiliz yatırımcılar ve 3,1 milyar USD’lik portföy değeri ve %6’lık pay ile Hollandalı yatırımcılar takip etti.

 

Portföy büyüme hızı konusunda ise Katar’ı %282 büyüme ile Hollandalı yatırımcılar, %144 ile Avusturyalı yatırımcılar ve %123 büyüme ile İrlandalı yatırımcılar izledi.

 

Yabancı birinci çeyrekte en çok Mali Endeksi tercih etti

Raporda yer alan bulgulara göre yabancı yatırımcıların birinci çeyrekte en fazla giriş yaptığı sektörel endeks, 490 milyon USD’lik net giriş ile BIST Mali Endeksi (XUMAL) oldu. Mali endeksi 231 milyon USD’lik net giriş ile BIST Bankacılık Endeksi (XBANK) ve 194 milyon USD’lik net girişle BIST Holding ve Yatırım Endeksi (XHOLD) takip etti. Birinci çeyrekte BIST Teknoloij Endeksi’ne (XUTEK) ise 54 milyon USD’lik net yabancı girişi kaydedildi.

 

Bu dönemde en fazla yabancı çıkışı yaşanan sektörel endeks ise 392 milyon USD’lik net çıkış ile BIST Sınai Endeksi (XUSIN) oldu. Sınai endeksi 71 milyon USD’lik net çıkış ile BIST Hizmetler Endeksi (XUHIZ) ve 9 milyon USD’lik net çıkışla BIST Sürdürülebilirlik Endeksi (XUSRD) izledi.

 

Birinci çeyrekte yabancı yatırımcı sayısında en fazla artış yakalanan sektörel endeks ise 4 bin 858 kişi ile BIST Teknoloji Endeksi oldu. Söz konusu dönemde BIST Bankacılık Endeksi’ndeki şirketlere yatırımda bulunan yabancı yatırımcı sayısı 516, BIST Sanayi Endeksi’ndeki şirketlere yatırımda bulunan yatırımcı sayısı 321 kişi artarken, BIST Mali Endeksi’ndeki yabancı yatırımcı sayısı ise 1.763 kişi azaldı.

 

Bankacılıkta yabancı oranı %40’ı aştı

TÜYİD raporunda yer alan bilgilere göre birinci çeyrek itibarıyla yabancı yatırımcının en yüksek portföy değerine sahip olduğu sektörel endeks 593 milyar TL’lik portföy büyüklüğü ile BIST Mali Endeksi olurken; portföy dağılımında en fazla paya sahip olduğu endeks ise %50,2 ile BIST Ticaret Endeksi (XTCRT) oldu.

 

 

 

Alıntıdır, blogun tamamını okumak için tıklayın

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler