Sosyal Medya

Borsa

Dev fonlar genç nüfus arıyor, adres Hindistan ve Endonezya

“Böyle ekonomilerde, büyük - küçük tüm şirketlerin finansmana ihtiyacı var. Bu  banka hisselerinin gelişmekte olan piyasalarda GSYİH büyümesiyle neden doğru ilişkili olduğunu açıklıyor."

Dev fonlar genç nüfus arıyor, adres Hindistan ve Endonezya

Fidelity International ve BlackRock Yatırım Enstitüsü’ne göre, nüfusları hızla büyüyen Hindistan ve Endonezya gibi gelişmekte olan pazarlar, demografik özelliklerin yatırım kararlarında daha büyük bir rol oynamaya başlamasından fayda sağlayacak.

Yatırımcılar, kısmen altyapı harcamalarında beklenen artış sayesinde gelişmekte olan Asya’daki iki ülkeye odaklanıyor ve bu da ülke ekonomileri için iyiye işaret, yazıyor Bloomberg. Hem Hindistan’da hem de Endonezya’da tesadüfen bu yıl seçimler yapıldı ve sonuçlar, dinamik nüfusları ve temel güçleriyle büyük ekonomik güç merkezlerine dönüşme hırslarını dünyaya gösterdi.

İki ülke, hızlı yaşlanmanın Çin de dahil olmak üzere bölgedeki akranlarını frenlediği  dönemde öne çıkıyor. Hindistan, 2023 ortalarında dünyanın en kalabalık ülkesi olarak Çin’i geride bıraktı. Bu Güney Asya devinin hisselerinde ralliyi tetikleyen  dönüm noktası oldu.

 

BlackRock’un analizi, bir ülkenin çalışma çağındaki nüfus artışı ile hisse fiyatı değerlemeleri arasında pozitif bir ilişki olduğunu gösterirken Fidelity, hem şirketler hem de tüketiciler için kredi ihtiyaçları arttıkça finans sektörünü en fazla yararlanacaklar arasında işaretliyor.

Singapur’daki Fidelity fon yöneticisi Ian Samson, “Hindistan ve Endonezya’nın işgücü genç; “demografik temettüleri” bölgedeki en büyük ekonomilerden bazılarını gölgede bırakıyor” dedi. “Böyle ekonomilerde, büyük – küçük tüm şirketlerin finansmana ihtiyacı var. Bu  banka hisselerinin gelişmekte olan piyasalarda GSYİH büyümesiyle neden doğru ilişkili olduğunu açıklıyor.”

Dünya Bankası’nın verilerine göre Hindistan ve Endonezya’nın 2040 yılına kadar bu yıldan en az %10 nüfus artışı görmesi beklenirken, Çin’de muhtemelen yaklaşık %4’lük bir küçülme yaşanacak.

 

Mart ayında Jean Boivin liderliğindeki BlackRock Yatırım Enstitüsü stratejistleri, çalışma çağındaki grupta daha hızlı nüfus artışının genellikle gelecekte daha yüksek kazanç artışı anlamına geldiğini yazdı. Ayrıca, göç, daha fazla işgücüne katılım ve otomasyonun da ekonomik büyümede etkin faktörler olduğunu ekledi.

Demografik temettü, seçim sonuçlarının ekonomik istikrar getireceğine ilişkin umutların yanı sıra, iki borsadaki kazanımları körükleyen iyimserliğin özünü  oluşturuyor.

Rekor seviyelerde işlem gören Hindistan’ın Nifty 50 Endeksi, trendin devam etmesi halinde art arda dokuz yıl boyunca kazanç elde edecek. Jakarta Bileşik Endeksi Mart ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

 

Yapısal Reformlar

 

Analistler, aşırı bürokratik yükleri azaltacak, iş piyasası esnekliğini artıracak ve yabancı yatırımı kolaylaştıracak yapısal reformların, ekonomilerin demografik rüzgardan yararlanabilmesi için gerekli olduğuna dikkat çekiyor.

Fidelity’den Samson, “Sonuçta büyüme denklemi istihdam çarpı üretkenliktir” dedi. “Hem Hindistan’da hem de Endonezya’da gördüğümüz sağlam yapısal reformlar, demografik getiriden faydalanmak için yeterli istihdam yaratılmasına olanak tanıyacak.”

Bir miktar ilerleme kaydedilmiş olsa da, daha fazlasının yapılması gerekiyor. Ekim ayında göreve başlayacak olan Endonezya’nın yeni cumhurbaşkanı Prabowo Subianto, halihazırda yıllık %8 GSYİH büyümesi elde etmeyi hedefliyor. Endonezya ortalamada %5 büyüyor.

 

Yatırımcılar Hindistan’daki eyalet hükümetlerinin ulusal düzeyde kabul edilen işgücü, arazi ve diğer politika değişikliklerini uygulayıp uygulamayacağını izliyor. Başbakan Narendra Modi’nin partisi anketlerde gözükenden daha zayıf bir çoğunluk kazanırsa,  kapsamlı reform planları engellerle karşılaşacak ve finansal piyasadaki oynaklık artabilir.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, küresel fonlar bu yıl endekse dahil olma beklentileri nedeniyle Hindistan tahvillerine 5,5 milyar dolar akıttı. Yatırımcılar, Hindistan’ın Şubat ayında açıklanan geçici bütçesinin, Nisan ayında başlayan genel seçimler öncesinde popülist politikalar yerine altyapı harcamalarına odaklanmış olmasıyla rahatladı.

 

Buna karşılık, yeni yönetimin harcamaları artırma vaadinin mali sağlık konusundaki endişeleri artırması nedeniyle uluslararası yatırımcılar Endonezya’nın tahvillerinden 1,8 milyar dolar çıkardı.

 

HSBC Global Asset Management sabit gelir direktörü Sanjay Shah, “Yaşlanan nüfus, sağlık ve emeklilik maliyetlerini artırıyor; gelişmiş piyasa ekonomileri, gelişmekte olan ekonomilerin çoğuyla karşılaştırıldığında daha kapsamlı sosyal yardım ağlarına sahip” dedi. Shah, “Gelişmekte olan ekonomilerde emeklilik planlarının yükü şimdiden hesaplanmalı” dedi. “Böylece devletin gelecekteki finansman yükü azalır.”

 

 

Kaynak:  Bloomberg, India, Indonesia Stand Out for EM Investors in Aging World

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler