Borsa
Deniz Yatırım Sabah Stratejisi: Borsa’da alım zamanı geliyor, ama oynaklığa çok dikkat
Eylül’de Türk lirası cinsinden değerlenen varlıklar açısından takvim bir hayli yoğun olacak. Bu hafta Cuma gecesi Fitch’in kredi notu gözden geçirmesi var.
Son derece volatil işlemlere maruz kaldığımız Ağustos ayı fiyatlamalarını nihayet geride bıraktık. Özellikle yerel varlıklardaki negatif yönlü baskılanma hepimizi zorladı. Dışarıda ise bu denli bir satış baskısının kenarından dahi geçilmedi.
Hesaplamalarımıza göre, küresel hisse senetleri yılın sekizinci ayını %2.40 yükselişle 4.kez artı bölgede tamamladılar. ABD’yi ayıklayarak baktığımız sepetin performansı da %2.63 yükselişle 2.ayda da pozitif tabloya işaret etti. Gelişmekte olan ülke varlıklarını %1.40 ile izlerken, MSCI TR endeksi %-10 ile trade etti.
Yanlış okumadınız; USD bazlı performans %-10 oldu. Söz konusu eğilim ile birlikte BIST 100 ve 30 endeksleri USD bazlı fiyatlamalarla Ağustos’un en kötü endeksleri olarak ilk 2 sırada yer aldılar. Üçüncü sırada %-5 ile Meksika var.
FX piyasalarına da bakalım. Dolar endeksi, Fed’e dair beklentiler ve JPY cephesindeki dalgalanmanın nispeten sakinlemesine paralel Ağustos ayında %-2.3 karşımıza çıkıyor. Bu, Kasım 2023’ten bu yana en kötü ay anlamına geliyor.
Temmuz ayında da DXY’nin negatif performans ortaya koyduğunu not düşelim. ABD tahvil faizleri 2y vadelide -34bp, 10y vadelide ise -13bp ile takip ettiler. Özellikle Jackson Hole sempozyumuna dair beklentiler, tahvil faizlerindeki hareketlilikte belirleyici oldu. Bizim hesaplamalarımız, son 4 ayda 2y vadeli tahvildeki faiz düşüşünün -112bp seviyesine ulaştığını gösteriyor. 10y vadeli ise -78bp’da. Fed’in yapacağı ayarlama, bilhassa kısa vadeli kağıtlarda ağırlığını hissettirirken, uzun vadelilerde resesyon endişelerinin nasıl şekilleneceğinizi takip edeceğiz.
Bugün itibarıyla Eylül ayı işlemlerine başlıyoruz. 30 Ağustos Zafer Bayramımız nedeniyle ara verdiğimiz hisse senedi işlemleri de geri dönüş yapacak. Dışarıda ise ABD piyasaları Labor Day nedeniyle kapalı. USD yatay ve fakat hafif alıcılı, tahvil piyasası işlemleri gerçekleşmeyecek. Spot Asya işlemlerinde zayıf Çin ekonomisine dair endişeler satış baskısında etkili oluyor. Özel sektör PMI verilerindeki toparlanmanın aksine, resmi PMI rakamlarındaki daralmanın 4.ayda da devam etmesi yatırımcıları endişeli bölgede tutuyor. Vadeli ABD endeksleri düşük işlem hacmi ile birlikte sınırlı negatifte.
Eylül’de Türk lirası cinsinden değerlenen varlıklar açısından takvim bir hayli yoğun olacak. Bu hafta Cuma gecesi Fitch’in kredi notu gözden geçirmesi var.
Yine bugün gecikmeli rakamlarla 2Ç büyüme verilerini, yarın ise TÜFE rakamlarını takip edeceğiz. Yine hafta içerisinde OVP sunumu da gelebilir. 2025 büyüme tahmininin nerede ve nasıl bir kompozisyon ile oluşacağı, hepimizin odak noktasında yer alacak. İTO’nun açıkladığı Ağustos ayı enflasyon rakamları kısmen TÜFE öncesinde iyimserlik yaratsa da trend enflasyonun seyri para politikasının geleceğine dair beklentilerde son derece etkili.
Tüm bunların bileşiminde, Mayıs’tan bu yana devam eden yabancı satışının da Eylül’de hangi noktaya evrileceği merak konusu. Hisse senetlerine yönelik düşüncemizde değişiklik yok: Orta vade açısından önemli portföy biriktirme seviyelerinde yer aldığımız kanaatindeyiz. Kısa vadede tüm bu başlıklar çift yönlü volatilite yaratabilir.