Borsa
Davos Zirvesi başlıyor: Zayıf büyüme beklentileri ve belirsizliklerle dolu bir yıl
Mevcut enflasyon dinamiklerini ile yaptığımız hesap kitaba göre, sene sonu için 40 kur seviyesini ön görmeye devam ediyoruz. Haftalık olarak BTC'nin 42,200 seviyesinin altında kapanış yapmaması, yukarı yönlü isteği açık tutmaya devam edecektir.
Kıbrıs İktisat Bankası günlük bülteninden alıntıdır
- Cuma gecesi geç vakitlerde, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluş Moody’s Türkiye’nin kredi notunu B3 seviyesinde sabit bırakırken, not görünümünü ise durağandan olumluya iyileştirdi. Türkiye’nin CDS seviyesi ile mevcut not seviyesini üst üste koyduğumuzda, uygulanmaya devam eden seçim sonrası politikaların devamı durumunda not artırımlarının da mutlaka geleceğini öngörüyoruz. Zaten, görünüm artırımı ardından not artırımı için Moody’s de mevcut uygulanan politikaların devam etmesi gerektiğinin altını çizmiş.
- Bu bağlamda, Cuma gününün sonlarına doğru, belki de görünümde ziyade, notun kendisinin artacağı beklentisini satın alan hisse senetleri, kapanışa doğru gelen alımlarla günü sert bir yükselişle tamamlamıştı. Bu noktada, Cuma günün ilk yarısını satıcılı geçiren Türk hisse senetlerinin, kapanış zili öncesinde, borsanın son yıllarda en büyük oyuncusu olan Bank of America’nın ciddi büyüklükte alımı ile sert bir yükseliş kaydetmesi de kulislerde epeyce konuşuldu! Bu bağlamda, hisse senetlerinde yaşanan sert yükselişin ya da alımlara neden teşkil eden beklentinin gerçekleşmediğini de söyleyebiliriz.
- Bültenlerimizde, bu yıl için dile getirdiğimiz şekilde, reel olarak TL’nin değerini koruyan bir strateji izleyen kamunun yardımı ile USDTRY kuru psikolojik 30 seviyesini aşarak 30,1 seviyesine geldi. Mevcut enflasyon dinamiklerini ile yaptığımız hesap kitaba göre, sene sonu için 40 kur seviyesini ön görmeye devam ediyoruz. CDS risk primi 300 seviyesinin etrafında yatay seyrini korumaya devam ederken, tahvil faizlerinde ise geçen hafta başarılı geçen ihaleler ardından bir miktar ikincil piyasada faizlerin yükseldiğine şahit olduk.
- Hatırlanacağı üzere, Cuma günü bültenimizde, yılın ilk haftasına yönelik TCMB verilerinde, Kasım-Aralık ayında alımlara sahne olan hisse ve tahvil piyasasından yabancı çıkışının olduğunu, rezervlerin ise azaldığını belirtmiştik. Bu arada haftanın son iş günün açıklanan Cari işlemler dengesi Kasım ayında 2,7 milyar dolar açık verdi. Bu sonuçlarla, 2023 yılının ilk 11 ayında açık 43,6 milyar dolar oldu. Bu tablonun sevindirici tarafı, finans hesabının normalleşen para politikasını da yardımı ile portföy girişleri ve yurtdışı borçlanma ile desteklenerek 11,4 milyar dolar fazla vermesi olduğunun altını çizelim.
- TCMB Başkanı Erkan, enflasyonda risklere karşı dikkatli olduklarını ve ihtiyaç duyulması halinde her türlü adımı almaya hazır olduklarını söyledi. Hatırlanacağı üzere, Mayıs ayındaki genel seçimlerin ardından Haziran ayında faiz artırımlarına başlayan TCMB, 2023 yılının son olağan toplantısı ile birlikte toplamda 3,400 baz puan faiz artırımına giderek politika faizini %8,5’ten %42,5 seviyesine yükseltti. TCMB’nin 25 Ocak tarihinde düzenlenecek yılın ilk olağan toplantısında, politika faizini %42,50 seviyesinden %45 seviyesine yükselterek bekle ve gör stratejisine geçeceğini düşünüyoruz.
- TÜİK verilerine göre 2023 yılında enflasyon yılı %65’in hemen altında tamamlarken piyasanın 2024 sonu enflasyon beklentisi kabaca %40 seviyesinde. KKTC İstatistik Kurumunun da açıkladığı verilere göre, 2023 yılında tüketici enflasyonu %83,63 olarak gerçekleşirken, Ayşe Teyze’nin enflasyon sepetinde en önemli kalem olan gıda enflasyonunu %64,35 ile en az artış gösteren ana grup olması dikkatlerden kaçmadı.
- Küresel piyasalarda ise haftanın son iki gününe, ABD’de açıklanan enflasyon verileri piyasaya damgasını vurdu. Perşembe günü biraz keyifleri kaçıran tüketici (TÜFE) enflasyonu, faiz indirimleri için var olan beklentiyi sorgulatırken, Cuma günü açıklanan ABD’de bu sefer de üretici (ÜFE) enflasyonunun beklentinin altında kalması, piyasa nezdinde yansıma buldu. Piyasalara yön teşkil eden gösterge niteliğindeki ABD 10 yıllık tahvil getirisi, TÜFE ardından %4 seviyesini aşması doların elini kuvvetlenmişti. Lâkin, ÜFE’nin beklentileri karşılayamayarak zayıf gelmesi ile bu sabah 10 yıllık faizin %3,93 seviyesine kadar gerilerken, doların da bir miktar da olsa geri çekildiğini söyleyebiliriz.
- ABD enflasyon verilerinin geride kalması ardından piyasaların faiz indirim beklentisini yansıtan faiz vadeli kontratlarında bu yıl en az 6 faiz indirimi fiyatlandığının altını çizmeye devam edelim. Biraz daha somutlaştırmak gerekirse, piyasalar, Mart ayında başlamasına %75 ihtimal tanıdığı faiz indirimlerinin yıl sonunda 166 baz puana vararak %3,66 seviyesine gelmesini bekliyorlar (mevcut politika faizi: %5,25-5,50). Bekleyip hep birlikte göreceğiz.
- Geçen hafta kaleme aldığımız raporlarımızda, faiz getirisi olmayan altın (10 yıllık tahvil ile ters korelasyona sahip) teknik mânâda ön plana çıkardığımız 2,040 dolar seviyesinin üzerinde haftalık kapanış yaparak yeni haftanın ilk işlem gününde 2,055 dolar seviyesine kadar yükseldi. Beklentiyi al gerçekleşmeyi sat, yani piyasanın altın kuralının direnişin parası Bitcoin için de bir kez daha çalıştığını görüyoruz. ABD’nin SPK’sı konumunda SEC’in Bitcoin ETF’i onaylayacağı beklentisi ile (beklentiyi satın al) uzun bir süre önce ön plana çıkardığımız 48,500 dolar seviyesine kadar yürüyen BTCUSD paritesi, EFT onayı ardından yeni haftada kâr satışlarına sahne olarak (gerçekleşmeyi sat) aşağıda önemli bir teknik seviye olarak gördüğümüz 42,200 dolar seviyesinin çekim alanına girdi. Haftalık olarak BTC’nin 42,200 seviyesinin altında kapanış yapmaması, yukarı yönlü isteği açık tutmaya devam edecektir.
- Bu haftanın gündemi genel hatları ile sakin görünüyor. Bugün ABD mali piyasaları Martin Luther King tatili nedeniyle kapalı konumda olacak. Asya cephesinde ise gösterge endeks Tokyo borsası yeni haftanın ilk işlem gününde %1 yukarıda işlem görerek 34 yılın yeni zirvesine yükseldi. Endeks geçen hafta %6,6 yükselmişti. Asya genelinde yeşil rengin hâkim olduğunu not edelim. ABD’de bilanço döneminin Goldman Sachs ve Morgan Stanley lle devam edeceğini hatırlatalım. ABD’de bu hafta açıklanacak ana veri olan perakende satışlar ise yakından takip edilecek.
- Tayvan’da gerçekleşen seçimleri iktidardaki Democratic Progressive Parti’nin kazanmasına tepki kısıtlı seviyede kaldı. Bugün başlayacak olan Davos Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Cuma gününe kadar devam edecek. Her yıl Dünya Ekonomik Forumu’nun İsviçre’nin tatil beldesi Davos’taki yıllık toplantısı öncesinde gerçekleştirilen, dünya çapında özel ve kamu sektöründen 60’tan fazla baş ekonomistin katıldığı anket, politika yapıcılar ve iş dünyası liderleri için öncelikleri belirlemeye çalışıyor. Bu bağlamda, üst düzey ekonomistler arasında yayınlanan bir ankete göre küresel ekonomi, jeopolitik çekişmeler, sıkı finansman koşulları ve yapay zekanın yıkıcı etkisinden kaynaklanan zayıf büyüme beklentileri ve belirsizliklerle dolu bir yılla karşı karşıya kalacağı öngörülüyor. Davos’ta Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde da dâhil olmak üzere birçok ECB yetkilisinin konuşması bekleniyor. Piyasalar ECB’nin Nisan ayında faiz indirimine gideceğini ve 2024’te toplam 150 baz puan faiz indirim yapılacağını fiyatlıyor.
Emre Değirmencioğlu
Grup Müdürü, Hazine Bölümü