Sosyal Medya

Borsa

Borsa Yeni Yıla yükselerek mi girecek?

Hürriyet yazarı Zeynel Balcı, Pazar günü yayınlanan makalesinde Borsa’nı falına baktı.  Balcı’ya göre, Borsa’da kuvvetli bir ivme oluşuyor.  Genelde, Türk piyasaları 2025’e temkinli fakat umutlu başlıyor.

Borsa Yeni Yıla yükselerek mi girecek?

Hürriyet yazarı Zeynel Balcı, Pazar günü yayınlanan makalesinde Borsa’nı falına baktı.  Balcı’ya göre, Borsa’da kuvvetli bir ivme oluşuyor.  Genelde, Türk piyasaları 2025’e temkinli fakat umutlu başlıyor.  Balcı makalesinde şunları kaydetti:

 

Dalgalı bir yılı geride bırakan piyasalar 2025’e olumlu başlıyor. Bunda Merkez’in 22 ay sonra faiz indirimi sürecini başlatması etkili oldu. PPK’nın toplantı metinlerindeki enflasyonda düşüş öngörüleri, faiz indiriminin devam edeceği beklentisini doğurdu. Borsa İstanbul’da yükseliş, tahvil faiz oranlarında düşüş, döviz kurlarında yatay seyir hâkim. Enflasyon gelecek yıl da başrolde olmaya devam edecek. Dış piyasalar da düşünüldüğünde 2025’in, fırsatları da barındıran zor bir yıl olacağını söylemek mümkün.

Dış piyasaları da olayın içine katarsak 2025’in fırsatları da barındıran zor bir yıl olacağını söylemek mümkün. Dışarıda ABD’nin yeni başkanı Trump’ın icraatları ve ABD Merkez Bankası (Fed) para politikası, içeride ise TCMB faiz kararları ve Suriye konusu öncelikli gündemler arasında olacak. TCMB’nin yönü ise belli oldu. Yeni rejim ve nizamın kurulması sonrası Suriye’nin imarı noktasında en avantajlı ülkelerden biri Türkiye olarak görülüyor. Pek dillendirilmese de Suriye, Türkiye’nin Ortadoğu’ya ihracat güzergâhı üzerinde kilit bir ülke. Bu yol tekrar işlerlik kazanacak. Sayılan avantajların kullanılması için önce Suriye’de yeni oluşumun idari ve siyasi açıdan şekillenmesi gerekecek.

“Büyük para haklıdır” sözünden hareketle bu durumda borsa için daha iyimser olmak mümkün

Faizin düşmesiyle ekonomideki büyüme öngörüleri de artacaktır. Bu da daha kârlı şirket bilançoları demek. Tahminler doğru çıkar, bir de enflasyon muhasebesi kaldırılırsa şirketlerde doğal olarak kârlılık artacaktır. Bu noktada, TCMB faiz düşüşü ve Suriye bağlamındakiler düşünüldüğü gibi yürürse veya ‘evdeki hesap çarşıya uyarsa’; kesinlikle tavsiye olmamak şartıyla bankalar ve inşaat grubu hisseleri için piyasa öngörülerinin daha fazla dillendirileceğini söylemek mümkün.

 

Önümüzdeki haftanın önemli gündemi aralık ayına ait enflasyon verileri olacak

Piyasalar aylıkta yüzde 1.72, yıllıkta yüzde 45.28 gibi bir ortalama oran bekliyor. Eğer gerçekleşirse haziran ayından sonra ilk defa aylıkta yüzde 2’nin altına inilmiş olacak. Aralık enflasyonu ile ilgili olarak son TCMB toplantı metnindeki “Öncü veriler aralık ayında ana eğilimde düşüşe işaret etmektedir” vurgusu, bu açıdan önemli bir sinyal olarak görülebilir. Olumlu beklentiler ile 2025 yılını karşılayan Borsa İstanbul’da iyimserlik öne çıkmış durumda.

 

Yabancılar al-sata devam ediyor

 

Yabancı yatırımcıların haftalık işlemleri piyasalar tarafından yakından izleniyor. TCMB tarafından açıklanan 20 Aralık haftasına ait verilerde yabancı yatırımcıların, 169 milyon dolarlık hisse senedi satarken 336 milyon dolarlık tahvil bono aldıkları görülüyor. Bir hafta önce tam aksi yönde davranmışlardı. Son haftalarda hisse senetleri ve tahvil bonoda bir hafta alım, sonraki hafta satış olarak ilerleyen işlemler trade (al-sat) izlenimi veriyor. Kısa vadeli hareket ediyorlar. Ancak TCMB faiz kararı sonrası tavırları daha önemli olacak. Faiz indirimi yatırım kararlarını ne ölçüde etkileyecek? Noel nedeniyle birkaç hafta sonra bu yöndeki sinyaller netleşmeye başlayabilir.

 

TCMB ödemeler dengesi tablosuna göre; ocak-ekim döneminde hisse senetlerinde satıcı (2.6 milyar dolar), tahvil bonoda alıcı (36 milyar dolar) konumdalar. 2025 yılında bu tablonun hisse senetleri lehine belli ölçülerde değişmeye başlaması muhtemel görülüyor. 20 Aralık haftasında diğer parasal büyüklüklere bakıldığında; kur korumalı mevduatta (KKM) ivme kaybına rağmen düşüş devam etti ve 1.153.481 milyon TL’ye geriledi (32 milyar dolar). 2025’te KKM’ye son verileceğine göre buradan çıkacak 32 milyar doların diğer yatırım araçlarına dağılımının nasıl olacağı piyasaların seyri için önemli.

Borsa, faiz, altın, döviz, konut KKM’den çıkacak paradan ne ölçüde nasiplenecek?

Bu noktada yine faiz-enflasyon ölçümü yapılacaktır. Faiz, enflasyona yakın veya üzerinde kalırsa yine ağırlığın oradan yana olacağını tahmin etmek zor değil. Ancak diğer yatırım araçlarına da belli ölçüde ilgi göstermesi mümkündür.

 

Borsada tepki çıkışı güçlendi

 

Borsada tepki yükselişi sürüyor. İlk destek 9.900 olarak görülürken bu seviyenin üzerinde çıkışın devamı beklenebilir. Aksi takdirde 9.700 ve 9.560 sonraki destek noktaları. İlk dirençler ise 10.150 ve 10.276 seviyelerinde. 10.276 daha önemli. Bu seviyelere yaklaştıkça kâr satışları görülebilir. Çıkışın zirve seviyesine yol alması için bu noktanın geçilmesi gerekecek. Bu durumda 11.000’li seviyeler gündeme gelebilir. Endekste çıkış hareketi gücünü korumakla birlikte direnç seviyelerinde satış denemeleri görülebilir.

 

 

Alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler