Sosyal Medya

Borsa

Borsa uzmanları:  Erkan’ın ayrılığı çalkantı yaratmaz, yön yukarı

Bir süredir baskı altında kalmış olan borsa tekrar ciddi bir alternatif olarak kendini göstermeye başladı. Merkez Bankası’na Başkan olarak Fatih Karahan atandı. Sıkı para politikasından taviz verilmemesi piyasalardaki olumlu seyrin sürmesini sağlayacak. Fırsatlara dikkat...

Borsa uzmanları:  Erkan’ın ayrılığı çalkantı yaratmaz, yön yukarı

Serap Sürmeli-Ekonomim Haber Merkezi:  Borsa kritik seviyede ve yüksek riske hazır

 

Borsa eskisi kadar güçlü bir ivmeyle olmasa da enflasyona karşı hava yastığı arayan yatırımcının ilgisini üzerinde toplamaya başladı. Bazı hisselerdeki fiyatlamaların dolar bazında iki yıl önceki seviyelere kadar gerilemesi, risk iştahını destekliyor. Ancak, endeksteki ılımlı yükseliş, 7.200 düzeltmesinde giden ve bir daha geri dönmeyen küçük yatırımcının ilgisini çekmeyi başarabilmiş değil. Yeni bir hikâyeye ihtiyaç var ve uzmanlar bunun için mart ayını işaretliyor.

Şöyle bir senaryodan söz ediliyor: 2023 yılının son çeyreğine ilişkin finansallar bir başlangıç noktası oluşturabilir. Açıklanacak muhtemel güçlü finansallar, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in 8 Mart’ta yayımlanması beklenen Türkiye raporunun ardından piyasaları hareketlendirebilir-özellikle muhtemel bir not artırımı yeni bir yükseliş dalgasını tetikleyebilir.

Ayrıca, BIST-30 şirketlerinin kredi notlarının da Fitch tarafından artırılması halinde; bu şirketlerin endeksteki yükselişe liderlik edebileceği söyleniyor. Küresel tarafta da cevap bekleyen en kritik soru, Fed’in mart ayındaki toplantıda faiz indirimine başlayıp başlamayacağı ile ilgili. Diğer yandan yatırımcıların, önümüzdeki ayın sonunda yapılması planlanan yerel seçimler sonrasında hükümetin yumuşak iniş hikâyesine vereceği desteği değerlendirmesi için de zaman tanıyacak.

 

Bunlardan her biri, endekste yukarı yönlü hızlanmanın seçime doğru ya da seçim sonrası yaşanma ihtimalini artıran ya da azaltan senaryolara destek verecek.

 

Zeynel Balcı – Hürriyet:  Ekonomi programının devamlılığı önemli

İç piyasaların gündemi Merkez Bankası Başkanı’nın değişmesi. Devletin ve ekonominin en önemli kuruluşlarından biri olması nedeniyle bu değişiklik önemli. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın gelişmelerden sonraki açıklamaları soru işaretlerini azalttı. Pazartesi günü kısa süreli bir dalgalanma olsa da değişikliğin piyasalar ve ekonomi üzerinde ciddi bir etki yaratması beklenmiyor. Şimdi piyasalarda ekonomi politikasında bir değişim olup olmayacağı takip edilecek.

 

Borsa İstanbul, Ekim 2023’ten bu yana geçemediği 8.560 zirvesini geçti ve haftayı yeni zirve denemeleriyle kapattı. Dış borsalardan olumlu ayrışma devam ediyor. Borsa İstanbul’un güçlü görünümünün nedenlerine bakıldığında; yabancı yatırımcıların devam eden alımlarına yerli yatırımcıların da katılması, alternatif piyasalardaki durgunluk ve özellikle mevduat faiz oranlarındaki yükselişin yerini düşüşe bırakması, enflasyona karşı getiri arayışında olan borsanın tekrar öne çıkması, BIST100 Endeksi’nin dolar bazında primsiz görünümü, yayınlanmaya başlanan 12/2023 dönem bilançolarına ilişkin beklentiler gibi sebepleri saymak mümkün.

Bir süredir baskı altında kalmış olan borsa tekrar ciddi bir alternatif olarak kendini göstermeye başladı. Borsanın tasarruf sahipleri nezdindeki referansı 2020 yılında yaşanan pandemi sonrası oldukça farklı bir yerde. Son birkaç yılda borsa yatırımcısı çok önemli kazançlar sağladı. Bu durum doğal olarak tasarruf sahiplerinin borsaya ilgisini artırdı.

 

Artık borsa yatırımcısı olayı daha yakından takip eder oldu. Birçoğumuz çevresinden bunu gözlemliyordur. Teşbihte hata olmaz, hani halk arasında “Kurt, kuzu kaptığı yeri günde on defa kolaçan edermiş” diye bir söz var. Borsada bir hareketlenme olduğu takdirde “Hareket olan yerde bereket olur” misali ilgi tekrar canlanıveriyor. Yeni zirve denemeleriyle birlikte Borsa İstanbul’da olumlu hava korunuyor.

 

 

Zeynep Aktaş:  Borsa hızlı koştu gösterge ‘pozitif’

 

Merkez Bankası’na Başkan olarak Fatih Karahan atandı. Sıkı para politikasından taviz verilmemesi piyasalardaki olumlu seyrin sürmesini sağlayacak. Fırsatlara dikkat…

 

Pay piyasası canlı olması nedeni ile yatırımcıların ilgi odağında. Merkez Bankası Başkanı Erkan’ın ayrılığı sonrası atamanın hemen yapılması, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten gelen açıklama, olumsuz bir fiyatlamanın önüne geçecektir. Piyasalarda kısa süreli bir reaksiyon olsa da bu durum yatırımcılar açısından bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

 

Borsa İstanbul’da haftalık bazda sektörel olarak bilişim sektörü öne çıkıyor. Bilişim sektörü haftayı yüzde 10, Kobi sanayi yüzde 9,4, ulaştırma yüzde 7,37, teknoloji yüzde 7,24 ve metal eşya makina yüzde 6,68 yükseliş kaydederek ilk sıralarda yer aldı. Haftalık bazda değer kaybında ise yüzde 5,7 ile finansal kiralama ve faktoring ilk sıraya oturdu.

 

Yıllık mali tablo dönemi geldi. Şimdilik 9 borsa şirketinin 4. çeyrek verileri yatırımcılarla paylaşıldı. Finansal kiralama şirketleri kârlarını yüzde 100’ün üzerinde artırdı. Bankaların kâr artışı ise ortalama yüzde 45 oldu.

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

  • Allianz Trade: Ticaret savaşında belirsizliği yönetmek!

    Allianz Trade’in ”Fırtınadaki Süvariler” başlığı ile yayınladığı bu yılın ilk çeyrek Ekonomik Görünüm Raporu’nun odağında Donald Trump’ın gümrük vergileri ve ticaret savaşı var...

  • ABD-Çin ticaret savaşı nereye gidiyor?

    ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı kritik bir eşiğe ulaştı ve küresel ticareti ciddi şekilde tehdit ediyor...

  • Gram altını e-siparişten kartla aldık!

    Altın ons fiyatının rekorlar kırması talebi canlandırdı. Fiziki altın yatırımcısı e-ticaret yoluyla da altın almaya başladı. Piyasa ile en az yüzde 10 fiyat farkı olmasına rağmen, doğrudan eve teslim, kredi kartı ile alım kolaylığı ve ‘değeri artacak’ beklentisi online altına yönelimi artırdı...

  • Gedik Yatırım’dan ilk çeyrek finansal sonuç tahminleri…

    Sanayi şirketlerinde daralan talebin ve geçen seneki yüksek bazdan normalleşen marjların etkilerinin devam etmesini beklemekteyiz...

  • Altın Sertifikası, Fiziki Altına Kıyasla Primli İşlem Görüyor…

    Kasım 2022’de ihraç edilen Altın Sertifikası (ALTIN.S1), son dönemde yatırımcı talebindeki artış nedeniyle fiziki altına göre daha fazla değer kazandı...

  • Bitcoin’de hayat işaretleri, $100 bini aşabilir mi?

    Bitcoin, Nisan 2025'te 90.000 dolar seviyesini aşarak yatırımcıların ilgisini yeniden üzerine çekti. Bu yükseliş, hisse senedi piyasalarındaki dalgalanmalar ve doların değer kaybı gibi makroekonomik faktörlerle destekleniyor. Ayrıca, spot Bitcoin ETF'lerine olan kurumsal talebin artması, fiyatların yukarı yönlü hareketini güçlendiriyor. Ama, rallinin önünde güçlü teknik dirençler var. ​

  • Dİ-EN araştırma gençlere sordu:  Hangi partiye oy vereceksiniz?

    19 Mart Protestoları Sonrası Gençleri Eğilimi’ başlıklı seçim araştırmasının sonuçlarına göre, gençlerin yüzde 41.6’lık büyük çoğunluğu CHP’ye oy vereceğini söyledi. İkinci sırada ise yüzde 17.9’luk oranla AKP yer aldı. Area anketinde ise CHP’ye fark atarken, sıradaki cıumhurbaşkanlığı seçiminde Mansur Yavaş’ın da Erdoğan’a fark attığı görüldü.  

  • DİKKAT:  Altında balon fazla şişti, patlayabilir

    Altın fiyatları 2025 yılında rekor seviyelere ulaşarak ons başına 3.500 doların üzerine çıktı. Bu hızlı yükseliş, yatırımcılar ve uzmanlar arasında bir finansal balon oluştuğu yönündeki endişeleri artırdı. Altının geleneksel güvenli liman algısı, bu yükselişi destekleyen temel etkenlerden biri olurken, jeopolitik riskler ve ticaret savaşları gibi küresel gelişmeler bu trendi hızlandırdı. Ancak, altın fiyatları temel nedenlerden dolayı yükselmiyor.  Bir balon oluşuyor.  Balonlar da bir noktada hep patlar. 

  • IMF Nisan tahminleri:  Ticaret Savaşları global büyümeyi frenleyecek, enflasyona fazla etki yok

    IMF'nin son raporuna göre, dünya ekonomisi son 80 yılın en büyük dönüşüm süreçlerinden birine girdi. ABD’nin art arda gelen gümrük tarifesi açıklamaları, küresel ticaretin işleyişini ciddi şekilde etkilerken, bu gelişmeler büyüme beklentilerini düşürüyor ve finansal piyasaları sarsıyor. Öte yanda, enflasyon tahmini çok az değişti

  • ALTINS1 ile gram altın makasında tehlikeli tırmanış! “Yüzde 17 fark alarm zilidir”

    Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikası (ALTINS1) ile piyasa fiyatları arasındaki fark rekor seviyeye ulaştı. Özellikle uzun vadeli yatırımcılar için ciddi uyarılarda peş peşe geldi. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz,"Fiziki altın daha güvenli bir liman olabilir" uyarısında bulundu.

  • Kuaför, cafe ve market sahipleri dikkat! Çaldığınız müzikle hapse girebilirsiniz

    Kuaför, kafe ve market gibi işletmeler artık mekanlarında çaldıkları müzik için yıllık metrekare başına 6 bin TL telif ücreti ödemek zorunda kalacak. MESAM tarafından gönderilen ihtarnamelerde, ödemeyen işletmeler için lisans bedelinin üç katı tazminat, banka hesaplarına haciz ve 1 ila 5 yıl arası hapis cezası gündemde.

  • Borsa yatırımcısı dikkat! Takas tarihlerine bayram ayarı

    Borsada takas tarihlerine bayram ayarı geldi. 23 Nisan tatiline dikkat. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı takas takvimini değiştirdi.

  • Kredi kartınız bir sabah kullanılamaz hale gelmesin! Bankalar tek tek mesaj gönderdi

    Nakit avans yoluyla döviz altın kripto alanlar dikkat. Bankalar harekete geçti. Limitiniz askıya alınabilir. Kredi kartınızla döviz, altın, kripto varlık alımları, vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması, makul gerekçesi olmayan transferler, nakit çekme limiti aşımı gibi işlemler nedeniyle kartınız geçici olarak kullanıma kapatılabilir.

Benzer Haberler