Borsa
Aracı kurumlar cevapladı: Borsa’da satış sürecek mi?
Üç aracı kurum dün yaşanan satış dalgası sonrası BİST-100'de görünümü değerlendirdi
Ata Yatırım: Jeopolitik riskler endekste baskı oluşturdu
BIST 100 endeksi, günü artan jeopolitik riskler ile önceki kapanışa göre %3.25 azalışla 9,351 puandan tamamladı. İran’ın İsrail’e balistik füzelerle saldırı yapacağı yönündeki haber akışı tüm hisseler üzerinde satış baskısı oluşturdu. Önceki kapanışa göre mali endeks %4.0, sanayi endeksi %3.19 değer kaybetti. BIST 100 endeksinde hisselerin 5’i prim yaptı, 94’ü geriledi. Türk Hava Yolları, Türkiye İş Bankası (C), Yapı ve Kredi Bankası, Akbank ile Ereğli Demir Çelik en çok işlem gören hisse senetleri oldu.
Saldırının sonrasında Brent petrol 74ABD$’ını aştı. Dün yurt içinde ise Eylül ayı PMI verisi açıklandı. Yeni siparişlerde Mayıs 2020 yılından bu yana en keskin gerilemenin yaşanması, üretim sanayideki daralma için alarm verici bir gösterge niteliğindedir. Gün içerisinde ABD Eylül ayı ADP istihdam verisi takip edilecek. Bu hafta yurt içinde Perşembe günü Eylül ayı TÜFE rakamı takip edilecek.
ATA Yatırım olarak Eylül ayı TÜFE beklentimiz %1.50 seviyesindeyken, piyasa beklentisi aylık bazda %2.2 yıllık bazda ise %48.3 seviyesinde bulunuyor. Endeks için 200 günlük ağırlıklı ortalama olan 9,510 seviyesinin altında kapanışların endeksin yönü için olumsuz olarak algılıyoruz. Hatırlatmak isteriz ki, endeks 2021 yılından beri 200 günlük ortalamanın altına sarkıp, kalıcı olarak bu seviyenin altında kalmadı.
Gedik Yatırım: BIST-100 Strateji
Ortadoğu’da artan jeopolitik riskler ve haber akışlarının etkisiyle sert satışların yaşandığı BIST-100 Endeksi günü %3,25 oranında kayıpla 9.351 puandan tamamladı. Jeopolitik gelişmelerin yakından takip edileceği konjonktürde endekste yüksek seyredebilecek oynaklığa karşı dikkatli olunmalıdır. 200 günlük üssel ortalama (9.450) altında kalındığı sürece satıcılı seyrin etkisini sürdürebileceği endekste 9.300 ve 9.238 seviyeleri kısa vadeli destek noktaları olup, devamında 9.170 – 9.100 ve 9.000 seviyelerine doğru geri çekilmeler gündeme gelebilir. Tepki alımlarında ise 200 günlük ortalama (9.450) ve 9.500 seviyesi ilk güçlü direnç noktalarıdır. 9.500 üzerindeki tutunmalarda 9.600 – 9.680 ve 9.740 seviyelerine doğru yükselişler yaşanabilir. BIST-100 Endeksi’nin güne volatil bir açılışla başlamasını bekliyoruz.
Allbatross Yatırım: Günlük Strateji
10000 puan direncinin aşılamaması sonrasında artan satış baskısıyla bir kez daha 200g HO seviyesine yönelen endeks günü yüzde 3,25 değer kaybederek 9351 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 4,58, holding endeksi yüzde 3,56 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren yüzde 5,77 ile madencilik oldu.
Fed’in 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından Çin’den gelen üst üste teşvik ve gevşeme haberleriyle risk iştahının yüksek olduğu küresel piyasalarda, dün önce beklentilerden kötü gelen PMI ‘larla ivme yavaşlarken bir süredir masada duran önemli bir risk unsuru konumundaki İsrail-İran gerginliğinin tekrar artmasıyla iştah tersine döndü. Ancak bu aşamada özellikle hisse senetleri tarafında kayıpların sınırlı kaldığını belirtmek gerekiyor.
İçeride ise zaten zayıf olan görünüm, artan jeopolitik gerginlik ve açıklamalarla bir anda sert bir geri çekilmeyi beraberinde getirdi. Boş kademelerle ve hacimsiz bir şekilde yaşanan düşüşle birlikte endeks 200g HO seviyesinin altında kapanış yaparken son 3 yıldır altına sarkmadığı 50 Haftalık ortalama seviyesini (9246) test etti. Teknik açıdan kısa vadeli endeks görünümü zayıf, hacim ve katılım yetersiz. Ancak gelinen seviyelerin (50h HO) orta-uzun vadeli önemli destek seviyeleri olması ve günlük grafiklerde belirginleşen RSI pozitif uyumsuzluğu olası bir tepki için zemin hazırlayabilir.
Bu noktada dün zirveye çıkan jeopolitik gerginliğin ne şekilde evrileceği ve Perşembe günü açıklanacak Eylül ayı enflasyon rakamlarını olası tepki süreci açısından belirleyici konumda olacak. Kısa vadeli tepki süreci adında 9400 üzerindeki kapanışları önemserken bu seviye üzerinde 9700 (10g HO) ve 10000 seviyeleri tekrar radara girecektir. 9250 (50h HO) seviyesini de destek olarak takip edeceğiz.
Global tarafta ise başta ABD’deki istihdam raporu olmak üzere yoğun makroekonomik veri takviminin takip edileceği bir haftadayız. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam rakamlarının Fed’in gelecek dönemde atacağı adımlar konusunda belirleyici olabileceğini düşünürken, piyasanın gözü de bu veride olacak. Çin’de açıklanan teşvikler ise, başta demir çelik ve cam olmak üzere sektörel bazda globalde etki göstermeye başladı. Ancak kalıcılığı henüz soru işareti.
Endeksle ile ilgili orta-uzun vadeli görüşümüzü ise son 1,5 aydır; “Taban oluşumuna ikna olduğumuzda (9300-9700 bandında) ya da 10000 kalıcı olarak aşıldıktan sonra oyuna güçlü şekilde dahil olmak ana stratejimiz olacak” şeklinde ortaya koyduk. Bir süre daha konsolidasyon sürecinin devam edebileceğini düşünmekle birlikte, büyük resimde 10000 puan altındaki fiyatlamaların orta-uzun vade için, seçici olmak kaydıyla, önemli fırsatlar barındırdığını düşünüyoruz.
Foreks Haber’e teşekkürlerimizle