Sosyal Medya

Borsa

Aracı kurumlar Borsa için ne yazdı?

BİST-100 artıda açılabilir, ama satış baskısı sürecek

Aracı kurumlar Borsa için ne yazdı?

MARBAŞ Menkul Değerler: Borsa İstanbul’da negatif ayrışma sürüyor

Geçtiğimiz haftanın son iki gününde etkili olan satışlar sonrasında haftanın ilk işlem gününe zayıf başlayan BIST 100 endeksi gün içinde etkili olan satışlar ile geriledi ve günü %1.99 oranında değer kaybı ile 8699.19 seviyesinden tamamladı.

Satış baskısının endeksinin geneline yayılır şekilde devam ettiğini görülürken, Borsa İstanbul’un lokomotif endeksleri olan Bankacılık endeksinde %1.85, sanayi endeksinde ise %2.56 oranında değer kayıpları gerçekleşti.

Bugünün veri gündemine baktığımızda ise Yurt içinde Bütçe Dengesi rakamları, Yurt dışında ise Euro Bölgesinde sanayi üretim rakamları ve Zew endeksi verisi takip edilecek.

 

Açılış öncesinde küresel borsaların seyrine göz attığımızda ise ABD vadelilerinin kapanış saatimizdeki seviyelerinin üzerinde hareket ettiğini görüyoruz. Asya Borsalarında ise karışık görünüm hakim. Emtia cephesine baktığımızda ise Brent Petrol ve Ons/Altın’da sabah saatlerinde geri çekilme eğilimi gözlemliyoruz.

Endeksin teknik olarak değerlendirdiğimizde önceki hafta üzerinde destek oluşturma çabası gördüğümüz 8850 seviyesinden aşağı yönde uzaklaşılırken, teknik göstergelerde de bozulma devam ediyor. TL bazlı grafiklerde önemli desteklerin altına yaşanan sarkma sonrasında artık Dolar bazlı grafiklerde önemli destek seviyelerine yaklaşıldığını görüyoruz.

Dün etkili olan satış sonrasında bugüne de zayıf başlamasını beklediğimiz endekste 8562 seviyesini ilk destek noktası olarak takip edeceğiz. Bu destek seviyesinin üzerinde kalınamaması durumunda ise artık Dolar bazlı grafiklerde önemli destek noktası olarak gördüğümüz ve en son Aralık 2023’de test edilen 245.47$ seviyesine yani mevcut kur seviyesi ile değerlendirdiğimizde 8400 seviyesine kadar geri çekilme görebiliriz.

Endekste 8850 seviyesinin ise artık ilk direnç noktası olarak takip edeceğiz.

 

Info Yatırım: BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

BİST100 endeksi haftaya risk iştahı düşük başlarken, genele yayılan geri çekilme ile günü 8.699 seviyesinden tamamladı.

BİST100 endeksinde 22 Temmuz’da 11.200 direnç seviyesini aşamamasıyla başlayan orta vadede düşüş trendi üç aya yakın bir süredir ediyor. Önce 60 günlük HO, sonrada 200 günlük HO’nın aşağı yönlü kırılmasıyla düşüş trendi tescillendi. Bu düşüş sarmalından kurtulmanın en büyük anahtarının ise endeksin tekrar 200 günlük HO’nun geçtiği seviyenin tekrar yukarı yönlü kırması olduğunu düşünüyoruz.

 

MEKSA Yatırım: Endekste düşüş trendi sürüyor

İlk destekler 8.680-8.650 seviyelerinde. Bu noktalar günlük işlemler için önemli. Sonraki destekler 8.550-8.450 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 8.800-8.850 olarak görülüyor. 8.850 daha önemli. Sonraki dirençler 9.000-9.070 seviyelerinde. Satış baskısı korunan endekste destek seviyelerinde tepki alımları görülse de satış baskısı korunabilir.

 

A1 Capital Yatırım

Endeks, haftanın ilk işlem gününde 9,23 puan artışla 8885 puandan başladı. Gün sonunda ise %1.99 değer kaybı ile 8699 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. Endekste, gün içinde 8680-8887 bandında hareket gözlendi.

Borsa İstanbul, 67,48 Milyar TL işlem hacmi ile günü noktaladı. 9 şirket günü pozitif olarak sonlandırırken, 91 şirket negatif olarak  kapattı.

En çok artan sektör endeksi; sınırlı da olsa “Menkul Kıymet Yatırım Ortaklığı” olurken, en çok düşen sektör endeksi; “Sigortacılık, Gıda-İçecek ve İnşaat” oldu.

Endekse puan bazında en yüksek pozitif etki; Bim Mağazaları, Türk Traktör ve Tekfen Holding hisselerinden, en yüksek negatif etki ise; Türk Havayolları, Akbank ve Tüpraş hisselerinden geldi.

Teknik göstergeleri incelediğimizde, genelinin negatif olmasıyla birlikte günün en düşük seviyesine yakın kapanmış olması da olumsuz görünümü destekliyor. Ek olarak saatlik grafiğini incelediğimizde de indikatörlerinin genelinin görünümü bozulduğunu gözlemliyoruz.

Diğer yandan indikatörlerin aşırı satım yani destek bölgelerinde olduğundan tepki olasılığını da düşündürüyor. Haftanın ilk işlem gününde genele yayılan satış baskısı öne çıkarken, önceki iki işlem günündeki geri çekilmeyi de devam ettirdi.

Olası geri çekilme hareketinin bugünde devam etmesi halinde gün içinde 8625 seviyesinde tutunamadığı takdirde 8500 seviyesine kadar satış baskısı sürebilir. Destek seviyelerinin daha yakından izlenmesini ve zarar kes seviyelerinin yakın tutulmasını öneriyoruz.

Olası tepki alımlarının gelmesiyle 8850 seviyesinin üzerinde kalındığı takdirde 8920 seviyesine kadar hareketin devamı beklenebilir.

 

 

 

Forkes Haber’e teşekkürlerimizle

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler